Εκπληκτικό επίτευγμα: Η «Ariadne» από τη Βέροια που έβαλε τα γυαλιά στη… Google

Γράφει η Βάσω Μιχοπούλου

Πώς θα σας φαινόταν αν είχατε ένα κατάστημα και μπορούσατε να μαθαίνετε τον ακριβή αριθμό των ατόμων που χαζεύουν τη βιτρίνα σας, τον μέσο όρο στάσης τους μπροστά της, τον ακριβή αριθμό όσων εισέρχονται στο κατάστημα και τον μέσο όρο παραμονής τους στο εσωτερικό του, τις χώρες από όπου προέρχονται, τα προϊόντα στα οποία δίνουν τη μεγαλύτερη προσοχή, τα λεπτά που δαπανούν συνολικά παρατηρώντας κάθε προϊόν, τις τελικές αγορές τους, και ακόμη τη θέση τους σε πραγματικό χρόνο πάνω στο χάρτη του συγκεκριμένου χώρου;

Και όλα αυτά χωρίς σύνδεση σε δίκτυο, χωρίς κάμερες και χωρίς applications; Ακούγεται ουτοπικό; Κάθε άλλο. Είναι απολύτως ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο από την “Ariadne”, μια start up που αποτελεί έμπνευση δύο ελλήνων επιστημόνων από τη Βέροια (https://ariadnemaps.com/description/).

Και αν η δημοφιλής Αριάδνη της Μυθολογίας βοήθησε με τον μίτο της τον Θησέα να βρει το δρόμο του και να γλιτώσει από τον Μινώταυρο, η σύγχρονη “Ariadne”, που επικεντρώνεται στον εντοπισμό εσωτερικών χώρων, βρίσκει το δρόμο ακόμη και μέσω στερεών αντικειμένων, όπως είναι οι τοίχοι, χάρη στη χρήση αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης και τεχνολογίας συμβατής με GDPR, πράγμα που δεν το κάνει κανένας άλλος τύπος σήματος που εκπέμπεται από το Παγκόσμιο Δορυφορικό Σύστημα Πλοήγησης (GNSS) (π.χ. Galileo, GPS, GLONASS).

 

Η συγκεκριμένη start up, που κλείνει έναν χρόνο ζωής, αποτελεί τεχνοβλαστό του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου, όπου έχει και τη βάση της. Σήμερα δραστηριοποιείται σε όλη την Ευρώπη, όπως π.χ. στα αεροδρόμια Heathrow και Glasgow του Λονδίνου και σε σιδηροδρομικούς σταθμούς της Deutsche Bahn σε ολόκληρη τη Γερμανία, αλλά και στη Μέση Ανατολή, ενώ αναμένεται να αναπτύξει τη δραστηριότητά της σε Σιγκαπούρη, Καναδά, Αυστραλία και ΗΠΑ.

«Η “Ariadne” χρησιμοποιείται για να προσδιοριστεί ο αριθμός των μοναδικών επιβατών ανά πάσα στιγμή π.χ. σε ένα αεροδρόμιο, ο χρόνος που χρειάζεται κάθε επιβάτης για να επισκεφθεί την περιοχή Β από την περιοχή Α και ο χρόνος που ξοδεύει σε ουρές σε οποιαδήποτε περιοχή του αεροδρομίου.

Χρησιμοποιείται επίσης για τον προσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο μετακινούνται οι επιβάτες μεταξύ καταστημάτων και προϊόντων στην εμπορική περιοχή του αεροδρομίου, καθώς και για τον υπολογισμό του χρόνου που ξοδεύουν σε αυτές τις περιοχές. Η “Ariadne” μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια το χρόνο παραμονής των ταξιδιωτών σε κάθε πύλη, ακόμη και να εντοπίσει ύποπτη συμπεριφορά. Αρκεί τα άτομα να φέρουν μαζί τους κινητό τηλέφωνο», λέει ο εμπνευστής της Γιώργος Πιπελίδης.

Από τον ίδιο μαθαίνουμε πως ο εντοπισμός θέσης σε εσωτερικούς χώρους εκτός από την εσωτερική τηλεματική, δηλαδή, την πλοήγηση σε εσωτερικούς χώρους και την αίσθηση παρουσίας (υπολογισμό αριθμού ατόμων σε κοντινή απόσταση), είναι χρήσιμος στην εσωτερική επικοινωνία αυτοκινήτου με αυτοκίνητο, στη διαχείριση στόλου, όπως π.χ. ελέγχου και συντονισμού στόλων ρομπότ, στην εικονική πραγματικότητα, στην παρακολούθηση και εντοπισμό εξοπλισμού σε νοσοκομεία, στο Διαδίκτυο των πραγμάτων, δηλαδή, στη λήψη αποφάσεων με βάση τη θέση, στην πλοήγηση πυροσβεστών μέσω ασφαλών ζωνών ή στην ανίχνευση ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο, στην ασφαλή εκκένωση κτιρίων και στην επιτήρηση, επιτρέποντας π.χ. στους γονείς να εντοπίζουν τα παιδιά τους.

 

Πώς λειτουργεί η «Ariadne»

Το πρώτο βήμα για την εγκατάσταση της “Ariadne” είναι η μετατροπή του στατικού χάρτη σε ψηφιακό. Στη συνέχεια, όχι μόνο οι τεχνικοί, αλλά και οποιοσδήποτε, μπορεί να εγκαταστήσει τα προϊόντα της εταιρείας-συσκευές μεγέθους smartphone στην επιθυμητή περιοχή, επιλέγοντας τη βέλτιστη τοποθεσία και απλώς να βάλει την πρίζα. Η όλη διαδικασία τοποθέτησης απαιτεί το πολύ δύο λεπτά για την κάθε συσκευή. Οι εγκατεστημένες συσκευές εντοπίζουν τους επισκέπτες ανιχνεύοντας με προηγμένους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης σήματα που εκπέμπονται από «έξυπνες» συσκευές, όπως τα smartphones.

Το σύστημα δεν χρειάζεται κωδικούς WiFi ή κάποιο application σε κινητό ή κάποια βάση δεδομένων για να προχωρήσει στον εντοπισμό. Ακόμη και η κατάσταση πτήσης δεν αποτελεί εμπόδιο για την λειτουργία του. «Αφού εντοπίσουμε με ακρίβεια τα άτομα, συλλέγουμε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τη διαδρομή που ακολουθούν, το σημείο όπου ξοδεύουν τον περισσότερο χρόνο τους και τη διάρκεια, τις περιοχές που επισκέπτονται, κλπ.

Μεταφράζουμε και αναλύουμε τα δεδομένα μας παρέχοντας στους επιχειρηματίες χρήσιμες και πολύτιμες πληροφορίες για τις επιχειρήσεις τους. Σεβόμαστε την ιδιωτικότητα και δημιουργούμε αναλύσεις πελατών χωρίς να παραβιάζουμε τα προσωπικά τους δεδομένα. Η “Ariadne” είναι ο πρώτος μηχανισμός που εφαρμόζει μαθηματικά αποδεδειγμένες μεθόδους ανωνυμίας σε ροή δεδομένων πραγματικού χρόνου», εξηγεί ο Γιώργος Πιπελίδης, ο οποίος συμπληρώνει πως η εταιρία του έχει εξασφαλίσει με 2 διπλώματα ευρεσιτεχνίας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ τη νέα τεχνολογία που εφαρμόζει, ενώ άλλα 2 διπλώματα ευρεσιτεχνίας βρίσκονται σε εξέλιξη.

 

Οι μέθοδοι της “Ariadne” έχουν αξιολογηθεί από το International Conference on Indoor Positioning and Indoor Navigation 2018 (Διεθνές Συνέδριο Εσωτερικής Θέσης Εσωτερικής Ναυσιπλοΐας) και έχουν κριθεί καλύτεροι ακόμη και από αυτές κορυφαίων τεχνολογικών κολοσσών του κλάδου, όπως η Google, η IBM, η Sony η ETRI, και η Samsung, όσον αφορά την ακρίβεια. «Παρόλο που η “Ariadne” δεν χρησιμοποιεί κάμερες, ο αλγόριθμος της αποδίδει καλύτερα από τον αλγόριθμο Google ARCore (https://developers.google.com/ar/). Όσο για το κόστος, αυτό υπολογίζεται περίπου στο 1/10 του κόστους ηγετών εταιρειών στον τομέα», συμπληρώνει ο ιδρυτής της.

Με αφετηρία τη Βέροια

Η ιδέα της “Ariadne” γεννήθηκε το 2016 στο μυαλό του Γιώργου Πιπελίδη. Ο ίδιος στη διδακτορική του διατριβή, την οποία ολοκληρώνει στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου (TUM), ερευνά μεθόδους και τεχνολογίες που μπορούν να επιτρέψουν τη δημιουργία χαρτών εσωτερικών χώρων με τη χρήση δεδομένων αισθητήρων από «έξυπνα» τηλέφωνα πολλών χρηστών. Μάλιστα διδάσκει επίσης στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου το μάθημα “Internet of Things & Service”.

Ο Γιώργος μοιράστηκε την έμπνευσή του με τον Νίκο Τσιαμήτρο, ο οποίος εντάχθηκε στην ομάδα από την πρώτη στιγμή. Στην πορεία προσχώρησαν και οι επαγγελματίες ειδικοί στον τομέα του Μάρκετινγκ Hasim Koc και Mustafa Parlak. Οι δύο Έλληνες συμμετείχαν το 2016 και κέρδισαν τo δεύτερο βραβείο σε ένα Hackathon που διοργάνωσε το TUM (Technische Universitat Munchen), με 500 συμμετέχοντες υπό την αιγίδα της Siemens και της BMW.

Λίγους μήνες αργότερα το 2017, οι δύο τους συμμετείχαν και εξασφάλισαν τη δεύτερη θέση στον Διαγωνισμό Κινητικότητας, που διοργάνωσε το Βαυαρικό Κέντρο Ψηφιοποίησης, ενώ υποστηρίχθηκαν από την IBM προκειμένου να βρουν τον επιχειρηματικό τους δρόμο. Η πιο πρόσφατη επιτυχία τους ήταν η τρίτη θέση σε διαγωνισμό αλγορίθμων εντοπισμού σε εσωτερικό χώρο σε πραγματικό χρόνο που εκτελείται σε smartphone, στο Διεθνές Συνέδριο IEEE για εσωτερική θέση και εσωτερική ναυσιπλοΐα 2018, που προαναφέρθηκε.

Ο συνιδρυτής της “Ariadne” Νίκος Τσιαμήτρος είναι ειδικός στην εσωτερική χαρτογράφηση, με τετραετή εμπειρία σε συναφείς τομείς. Είναι εξειδικευμένος μηχανικός λογισμικού με εμπειρία στην Amazon και τη Siemens.

Κατέχει δίπλωμα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και μεταπτυχιακό από το Πολυτεχνείο του Μονάχου στον τομέα της μηχανικής λογισμικού. Ο Γιώργος μαζί με τον Νικόλαο Τσιαμήτρο έχουν μέχρι τώρα 13 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και περιοδικά. Και οι δυο τους αυτή τη στιγμή εργάζονται σε διάφορα πιλοτικά έργα με πολυεθνικές εταιρείες κολοσσούς, όπως η NOKIA καθώς και με μεγάλες εταιρείες που εδρεύουν στο Μόναχο, όπως η MVG, ενώ συμμετέχουν και σε άλλα έργα του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου, όπως το TUM-LLCM (tum-llcm.de) που επικεντρώνονται στην έρευνα σε «έξυπνες» πόλεις.

 

Το όραμα των δύο Ελλήνων επιστημόνων είναι να γίνουν το GPS του Industry 4.0. «Όσο κι αν σας φαίνεται απίστευτο το GPS δεν έχει ολοκληρώσει τη διαδρομή του (για αυτό άλλωστε βλέπουμε νέες τεχνολογίες στον τομέα, όπως το GLONAS, Galileo, BeiDou). Στην καλύτερη περίπτωση η τοποθεσία σας μέσω GPS έχει υπολογιστεί με ακρίβεια 12 μέτρων κατά μέσω όρο. Κι εδώ μιλάμε για εξωτερικό χώρο. Αυτό μπορεί να ‘ναι αρκετό για εμάς τους ανθρώπους άλλα πολύ μακρινό για ρομποτικά συστήματα, επαυξημένη πραγματικότητα, εικονική πραγματικότητα, και κινητά adhoc δίκτυα, τεχνολογίες απαραίτητες για το Industry 4.0. Η Ariadne σήμερα μπορεί να μειώσει αυτό το σφάλμα κατά μια τάξη μεγέθους, ενώ σύντομα ευελπιστούμε να είμαστε τόσο ακριβείς στο χρονικό όριο των μετρήσεων μας, όσο οι αισθητήρες του CERN στη Γενεύη», καταλήγει ο Γιώργος Πιπελίδης.

Πηγή www.in.gr