Διαταγές πληρωμής από τράπεζες - Πώς προκύπτουν και ποιες είναι οι βασικές διαδικασίες;

diatagi pliromis

Είναι γεγονός πως οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τι σημαίνει πραγματικά μια Διαταγή πληρωμής από Τράπεζα και πώς αυτή τελικά προκύπτει. Αρχικά, πρέπει να γνωρίζετε ότι οι Διαταγές Πληρωμής αποτελεί το τρίτο στάδιο προκειμένου ο οφειλέτης να εξασφαλίσει την είσπραξη της οφειλής από τον οφειλέτη.

Συνήθως, η τράπεζα σε πρώτο στάδιο στέλνει το γνωστό «εξώδικο» στον οφειλέτη και τον προειδοποιεί για την οφειλή του, ότι αν δεν υπάρξει άμεση πληρωμή, τότε η τράπεζα θα αναγκαστεί να ακολουθήσει τη νομική οδό, με τις ανάλογες κυρώσεις.

Μετά το «εξώδικο», ακολουθεί η Διαταγή πληρωμής, που είναι και το κύριο ζητούμενό μας. Όταν οι οφειλές του οφειλέτη δεν ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ, τότε τη Διαταγή πληρωμής εκδίδει το Ειρηνοδικείο. Για πληρωμές άνω των 20.000 ευρώ, την ευθύνη έκδοσης της Διαταγής έχει το Μονομελές Πρωτοδικείο.

xrimata3

Ουσιαστικά γίνεται λόγος για μια δικαστική απόφαση, η οποία έχει φύση αναγκαστικής εκτέλεσης. Επομένως, όταν σταλεί Διαταγή πληρωμής, πρέπει να απευθυνθείτε αμέσως σε κάποιο νομικό σύμβουλο, ώστε να σας καθοδηγήσει και κατάλληλα. Αυτό που μπορείτε εσείς να κάνετε, αν θεωρείτε ότι δεν χρωστάτε το οφειλόμενο ποσό, είναι να προβείτε σε άσκηση ανακοπής κατά της διαταγής πληρωμής, σύμφωνα με το άρθρο 632 και επόμενα του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και σύμφωνα πάντα με την σύμφωνη γνώμη του Δικηγόρου σας.

Ιδιαίτερα σημαντικό για να μην ακολουθήσει το τρίτο στάδιο, αυτό της κατάσχεσης, είναι εκτός από την αίτηση αναστολής είναι από κοινού με τον Νομικό σας Σύμβουλο να ασκήσετε ταυτόχρονα και αίτηση αναστολής με αίτημα προσωρινής διαταγής. Με αυτόν τον τρόπο ζητάμε την αναστολή κάθε πράξης εκτέλεσης ( κατάσχεσης ) μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της ανακοπής που ασκήσαμε. Αν το δικαστήριο απορρίψει την αίτηση αναστολής, τότε ο αντίδικος είναι σε θέση να προβεί σε κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητής σας περιουσίας.

katasxesi

Για να μην φτάσετε στον πλειστηριασμό που είναι και το τελευταίο στάδιο της είσπραξης της οφειλής, όπου τα κατασχεμένα πλειστηριάζονται δημόσια ενώπιον συμβολαιογράφου, καλό θα είναι να αν πραγματικά οφείλετε το ποσό της διαταγής πληρωμής να πληρώσετε, παρά να μπείτε σε αυτή τη δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διαταγές πληρωμής αλλά και άλλων σημαντικών νομικών θεμάτων, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα dikigorikagrafeia.gr .