Όξυνση των προβλημάτων στα Κέντρα Πρόληψης

prosvasi

Από το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών ανακοινώθηκαν τα εξής: «Τα συσσωρευμένα προβλήματα των 73 Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων σε όλη την Ελλάδα, απόρροια του σαθρού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας τους, αλλά κυρίως της διαχρονικής αναλγησίας των διοικήσεων του Υπουργείου Υγείας και του ΟΚΑΝΑ, ανάγκασαν για άλλη μια φορά τους εργαζόμενους σε 24ώρη απεργία στις 24/7. Τα κύρια σημεία διεκδίκησης παραμένουν ίδια εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς να υπάρχει η πολιτική βούληση για εξορθολογισμό και ενοποίησης της λειτουργίας μιας κοινωνικής υπηρεσίας με πανελλήνια εμβέλεια, που οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες αλλά και όλοι οι εξυπηρετούμενοι έχουν εκφράσει την ανάγκη διατήρησης και ανάπτυξής της.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα όμως παρατηρείται μία όξυνση όλων των προβλημάτων των Κέντρων Πρόληψης. Η προγραμματική σύμβαση που υπογράφτηκε με 5μηνη καθυστέρηση δεν τηρείται ούτε από τους υπογράφοντες μόλις τρεις μήνες μετά την υπογραφή της, αφού το μεν υπουργείο Υγείας παρότι έχει δώσει τη πρώτη δόση του ποσού που οφείλει, βρίσκει προσχώματα στα μισθολογικά και εργασιακά θέματα των εργαζομένων, παραμένοντας άκαμπτο παρά τις διαβεβαιώσεις ακόμη και της τωρινής ηγεσίας του Υπουργείου για δίκαιη αντιμετώπισής τους. Η συνάντηση που είχε το Σωματείο των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης αμέσως μετά την παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο με την ηγεσία του Υπουργείου, καθώς και με ανώτατους υπηρεσιακούς παράγοντές του, αποκάλυψε τη διάθεσή τους. Δεν αναλαμβάνουν καμία πολιτική ευθύνη επίλυσης των ζητημάτων, θεωρώντας τα ως τεχνικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν από μία ομάδα έργου με συμμετοχή των νομικών συμβούλων του Υπουργείου, του Σωματείου και της ηγεσίας του ΟΚΑΝΑ.

Από την άλλη μεριά ο ΟΚΑΝΑ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τα Κέντρα Πρόληψης με αντιδραστικό τρόπο, μπλοκάροντας ακόμη και τα χρήματα που έχει πάρει εδώ και τρεις εβδομάδες από το Υπουργείο Υγείας χωρίς να τα αποδίδει στα Κέντρα, εκβιάζοντάς τα με την μη υπογραφή των διμερών συμβάσεων που έχει με αυτά. Επιπλέον δεν κάνει κουβέντα για τα χρήματα που δεν έχει αποδώσει από την προηγούμενη προγραμματική σύμβαση.

Τέλος το Υπουργείο Εσωτερικών με γραφειοκρατικές και περιπαικτικές δικαιολογίες ακόμη δεν έχει εκταμιεύσει τη πρώτη δόση προς τα Κέντρα Πρόληψης, παρότι τώρα λήγει η χρονική διάρκεια καταβολής της δεύτερης δόσης σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που το ίδιο έχει υπογράψει. Επιπλέον, η ηγεσία του υπουργείου ανακάλυψε ένα καινούριο τρόπο πίεσης προς τα Κέντρα Πρόληψης, όπου με πρόσχημα της απογραφή τους στο ενιαίο σύστημα πληρωμών, και χρησιμοποιώντας πρόθυμους δημοσιογραφικούς οργανισμούς, σπιλώνει και αμαυρώνει τη λειτουργία και το έργο δεκαετιών.

Τα αποτελέσματα όλων αυτών είναι η τραγική κατάσταση που υπάρχει σε πολλά Κέντρα Πρόληψης, με απλήρωτους εργαζομένους μέχρι και έξη μήνες, με απλήρωτους λογαριασμούς και οφειλές προς ΙΚΑ εφορία, ενοίκια, λογαριασμούς τηλεφώνων και ΔΕΗ, κτλ, με επιστημονικά υπεύθυνους που δεν γνωρίζουν αν θα κληθούν να κάνουν τον διοικητικό εργοδότη των συνάδελφων τους, με προοπτική να συνυπογράφουν τη διαθεσιμότητά τους και τις απολύσεις τους, με Διοικητικά Συμβούλια που αντιλαμβάνονται ότι έχουν μπλέξει σε κυκεώνα οργανωτικών και διοικητικών θεμάτων χωρίς τον έλεγχό τους, λίγο μόνο διάστημα πριν παραδώσουν τη διοίκηση των Κέντρων σε άλλο ΔΣ, με βάσει τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».