Συνάντηση του ΚΟΙΣΠΕ Δεσμού με το νέο Διοικητή Νοσοκομείου

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κοι.Σ.Π.Ε. Ημαθίας “Δεσμός” κ.Γραμματικόπουλος Ηλίας και το μέλος του Δ.Σ. κ.Γιαννούτσου Σταυρούλα, συναντήθηκαν την Δευτέρα 25-9-2016 με τον νέο Διοικητή του Γ.Ν.Ημαθίας κ.Δημήτριο Μαυρογιώργο, κατόπιν αιτήματος του “Δεσμού” και έγιναν δεκτοί άμεσα.

Η συνάντηση έγινε σε θερμό και εγκάρδιο κλίμα, καθώς ο νέος Διοικητής είναι γνώστης των θεμάτων υγείας της περιοχής και άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή και ενδιαφέρον τα κοινά θέματα που απασχολούν την Ημαθία στο χώρο της ψυχικής υγείας και της υγείας γενικότερα.

Ενημερώθηκε για τον ρόλο και τον σκοπό του Κοι.Σ.Π.Ε. Ημαθίας «Δεσμός», καθώς οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης (Κοι.Σ.Π.Ε.) είναι Ν.Π.Ι.Δ., κερδοσκοπικού χαρακτήρα με περιορισμένη ευθύνη των μελών τους που θεσπίστηκαν με το άρθρο 12 του Ν.2716/1999 του Υ.Υ.Κ.Α. για την «Ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών ψυχικής υγείας» και αποτελούν μια ιδιαίτερη μορφή συνεταιρισμού αφού παράλληλα είναι παραγωγικές και εμπορικές μονάδες αλλά και μονάδες ψυχικής υγείας, με βασικό στόχο τους την κοινωνικοοικονομική ενσωμάτωση και επαγγελματική ένταξη των ατόμων με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα, συμβάλλοντας στη θεραπεία τους και στην κατά το δυνατόν οικονομική τους αυτάρκεια.

Ενημερώθηκε παράλληλα, ότι το Νοσοκομείο Βέροιας συμμετέχει στο συνεταιριστικό σχήμα του Κοι.Σ.Π.Ε. Ημαθίας «ΔΕΣΜΟΣ», με την υπ’αριθμ 17/25-6-2015 πράξη του Δ.Σ. του Γ.Ν.Ημαθίας, μια απόφαση ορόσημο για την συνεργασία και τους κοινούς σκοπούς ανάπτυξης δράσεων του «Δεσμού» εξυπηρετώντας τα άτομα από τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Το όραμα του Υπουργείου Υγείας για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση καθώς και η αξιοποίηση του ρόλου των Κοινωνικών Συνεταιρισμών ως την περισσότερο “καθαρή” περίπτωση κοινωνικής επιχειρηματικότητας επισημάνθηκε στον Διοικητή και τονίστηκε ότι χρειάζεται η παρότρυνση του ευρύτερου δημόσιου τομέα για επιχειρησιακή στήριξη των Κοινωνικών Συνεταιρισμών και η αξιοποίηση των υπηρεσιών και των προϊόντων που προσφέρουν, για λόγους αλληλεγγύης, κοινωνικής ισορροπίας και συνοχής.

Να σημειωθεί ότι σε πρόσφατα έγγραφα του Υπουργού Υγείας κ. Ξανθού και του Γενικού Γραμματέα του Υ.Υ. κ. Γιαννουλάτου που απεστάλησαν στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων σχετικά με τις “Δημόσιες συμβάσεις κατ’αποκλειστικότητα σε Κοι.Σ.Π.Ε. “κατ’εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 18 του ΠΔ 60/2007, αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι “στη δεδομένη οικονομική συγκυρία αποκτά ιδιαίτερη σημασία η στήριξη σε προστατευμένες μορφές απασχόλησης με πολλαπλά οφέλη τόσο για τους εργαζόμενους (άτομα ευάλωτων κοινωνικών ομάδων) όσο και και για το κοινωνικό σύνολο ευρύτερα”.

Παράλληλα ο Διοικητής έλαβε γνώση για τις “Διευκρινιστικές Οδηγίες για τη Σύναψη νέων συμβάσεων μίσθωσης έργου για την καθαριότητα κτιρίων Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με το άρθρο 97 του ν.4368/2016” που απεστάλησαν από τον Υπουργό Υγείας κ.Ξανθό, ένα φλέγον θέμα των ημερών, καθώς προβλέπεται η κατ’αποκλειστικότητα σύναψη συμβάσεων μεταξύ άλλων με Κοι.Σ.Π.Ε. που απασχολούν ΑμεΑ, και δεσμεύτηκε προς αυτή την κατεύθυνση για την επίλυση του θέματος της καθαριότητας του νοσοκομείου.

Ο Πρόεδρος του Κοι.Σ.Π.Ε. Ημαθίας “Δεσμός”, κ.Γραμματικόπουλος, έκανε μια σύντομη περιγραφή του ιστορικού δημιουργίας του Κοι.Σ.Π.Ε., τις δυσκολίες στη διαχείριση της γραφειοκρατίας του ίδιου του Υπουργείου Υγείας και την έλλειψη χρηματοδοτικής υποστήριξης στην έως τώρα προσπάθεια των μελών του Κοι.Σ.Π.Ε., την αναγκαιότητα περισσότερης ευαισθητοποίησης φορέων Δημόσιας Διοίκησης μέσω πληροφόρησης και στοχοποιημένων δράσεων και το επίτευγμα της Ημαθίας ότι μέσω της διαδικασίας σύστασης του Κοι.Σ.Π.Ε. Ημαθίας δημιουργήθηκε και ο Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Ημαθίας, κάτι που αντανακλά την αναγκαιότητα εξωστρέφειας και κοινών δράσεων, με στόχο την εργασιακή ένταξη, κοινωνική ενσωμάτωση και αποκατάσταση ατόμων ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Τονίστηκε επίσης η στήριξη του Δήμου Βέροιας και της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας στην έως τώρα διαδρομή του “Δεσμού” και η αναγκαιότητα συμμετοχής και λοιπών κοινωνικών φορέων της Ημαθίας για την προώθηση των θεμάτων της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας, με στόχο την, κατά το δυνατό, μεγαλύτερη εργασιακή ένταξη των ατόμων των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Δοικητή του Γ.Ν.Ημαθίας κ.Μαυρογιώργο και ευελπιστούμε στην αμέριστη συνέχιση της υποστήριξης του πιο σημαντικού κοινωνικού θεσμού που έχει υλοποιηθεί στην Ημαθία στο χώρο της ψυχικής υγείας τα τελευταία χρόνια και στη δέσμευση του για εποικοδομητική συνεργασία.