4+1 συχνές ερωτήσεις για την ψηφιακή τομοσύνθεση

  1. Τι είναι η ψηφιακή μαστογραφία τομοσύνθεσης;

Σε σχέση με την κλασική μαστογραφία, η ψηφιακή τομοσύνθεση προσφέρει μεγαλύτερη ακρίβεια στο αποτέλεσμα, αφού η ικανότητά της να ξεχωρίζει τους φυσιολογικούς ιστούς από το πρόβλημα, διευκολύνει την εύρεση ύποπτων χαρακτηριστικών ακόμα και μέσα από μία μικρή βλάβη.

  1. Σε τι πλεονεκτεί δηλαδή αυτού του είδους η τεχνολογία;

Στην κλασική περίπτωση της μαστογραφίας, ο μαστός την ώρα της εξέτασης πιέζεται και αυτό από μόνο του προκαλεί συμπίεση, με αποτέλεσμα τα ευρήματα να είναι αναληθή πολλές φορές. Στην περίπτωση της ψηφιακής τομοσύνθεσης, απεικονίζεται με πολλαπλές τομές του ενός χιλιοστού. Πρόκειται για μία αξιόπιστη εξέταση για την γυναίκα, ειδικά στην περίπτωση που οι μαστοί είναι πυκνοί και τα ευρήματα είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν. Η ψηφιακή τομοσύνθεση δίνει ποσοστά αποτελεσμάτων που αγγίζουν το 99%.

  1. Πότε πρέπει η γυναίκα να κάνει για πρώτη φορά την εξέταση;

Γύρω στα 35-40 έτη, η γυναίκα πρέπει να υποβάλλεται στην πρώτη εξέταση για το στήθος της. Από αυτήν την ηλικία και έπειτα μέχρι τα 70 η εξέταση πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο. Από τα 70 και μετά κάθε 3 χρόνια.

Αν η γυναίκα έχει βεβαρημένο ιστορικό, είναι καλό να στα 35 να πραγματοποιήσει έναν μαστογραφικό έλεγχο. Και από εκεί και έπειτα ετησίως θα πραγματοποιεί κανονικά την εξέταση.

  1. Τι δείχνει η μαστογραφία;

Η μαστογραφία μπορεί να εντοπίσει εκτός από την πιθανότητα καρκίνου του μαστού και άλλους όγκους καλοήθεις ή καλοήθεις. Μερικά παραδείγματα είναι τα λιπώματα, οι κύστεις και τα ινοαδενώματα.

  1. Η ακτινοβολία που λαμβάνει ο οργανισμός είναι βλαβερή;

Η ποσότητα της ακτινοβολίας που δέχεται ο μαστός είναι εξαιρετικά χαμηλή. Αν και οι περισσότερες γυναίκες που υποβάλλονται στην επέμβαση αγχώνονται γι’ αυτό, ωστόσο πρέπει να γνωρίζουν ότι η ακτινοβολία είναι τόση, όσο να καθόταν στον ήλιο η γυναίκα για μία ολόκληρη μέρα.

Δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα psifiaki-tomosynthesi.gr