Βέροια: Αυλαία στις εκδηλώσεις για τον καρκίνο του μαστού με επιστημονική ημερίδα (φωτογραφίες)

Με την επιστημονική ημερίδα ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις στην Βέροια για τον καρκίνο του μαστού. Όπως και στις προηγούμενες εκδηλώσεις, το μήνυμα ήταν ότι η πρόληψη σώζει ζωές. Τονίστηκε ότι 1/8 γυναίκες ενδέχεται να νοσήσει και επισημάνθηκε η απουσία του κράτους στο θέμα πρόληψης.

Η εκδήλωση άνοιξε με ένα χορευτικό δρώμενο από το τμήμα χορού της ΚΕΠΑ Βέροιας. Αμέσως μετά ακολούθησαν οι χαιρετισμοί. Ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης στάθηκε στην σημασία της πρόληψης, ο πρόεδρος του ΚΑΠΑ αναφέρθηκε στον ρόλο του δήμου να διοργανώνει μαζί τους φορείς σημαντικές εκδηλώσεις, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου αναφέρθηκε στην απουσία του κράτους στο θέμα πρόληψη.

Ο διευθυντής του ΠΕΔΥ Βέροιας Δημήτρης Θοεδωρίδης τόνισε ότι καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις, η Μαρίνα Ψωμιάδου ενημέρωσε για τον ρόλο του Συλλόγου Καρκινοπαθών.

Ο Βαγγέλης Παπαχαραλάμπους πρόεδρος του παραρτήματος Ημαθίας της Αντικαρκινικής Εταιρείας τόνισε ότι το ποσοστό θνησιμότητας των γυναικών που προσβάλλονται από τον καρκίνο του μαστού χωρίς να κάνουν προληπτικές εξετάσεις φθάνει το 95% (το αντιλαμβάνονται σε προχωρημένο στάδιο). Αντίθετα, το ποσοστό σε αυτές που κάνουν εξετάσεις πρόληψης είναι ελάχιστο. Ο Τάσος Βασιάδης μέλος της διοίκησης του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) υπογράμμισε ότι ο ΠΙΣ πιέζει ώστε να αυξηθούν οι προϋπολογισμοί για εξετάσεις πρόληψης καρκίνου.

Η συντονίστρια της εκδήλωσης Βασιλική Καραδήμου, υπεύθυνη του ακτινολογικού εργαστηρίου του ΠΕΔΥ, τόνισε ότι αν ο καρκίνος του μαστού διαγνωστεί έγκαιρα θεραπεύεται. Πρόσθεσε ακόμη ότι από τις 420 γυναίκες που εξετάστηκαν αυτό τον Οκτώβριο, σε 17 διαγνώσθηκε καρκίνος και από αυτές, στις 15 ήταν σε προχωρημένο επίπεδο. "Στις ερωτήσεις που θέσαμε, γιατί δεν κάνουν εξετάσεις πρόληψης, η απάντηση ήταν ο φόβος για το τι θα δείξουν τα αποτελέσματα" είπε η κ. Καραδήμου.

Στην εκδήλωση, εισηγήσεις παρουσίασαν:

Ο Γεώργιος Νικολαΐδης, ψυχίατρος, μίλησε για το στήθος στην Τέχνη.

Ο Χρήστος Τσαχουρίδης, Γενικός χειρούργος, ανέπτυξε τα τελευταία δεδομένα επιδημιολογίας και πρόληψης του καρκίνου του μαστού και αναφέρθηκε και στον καρκίνο του μαστού κι εγκυμοσύνη.

Ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, Γενικός Γιατρός, ανέπτυξε τον ρόλο του γενικού γιατρού στο θέμα της πρόληψης.

Η Μαρία Κοντογιάννη, ακτινολόγος, μίλησε για τον ρόλο του τεχνολόγου, ραδιολόγου, ακτινολόγου στην διενέργεια μαστογραφιών.

Η Σωτηρία Ζωνίτσα, επιμελήτρια ακτινοδιαγνωστικής, μίλησε για τις μεθόδους απεικόνισης μαστού.

Μετά το τέλος των ομιλιών, ακολούθησε συζήτηση με το κοινό. Στον ισόγειο χώρο της Στέγης υπήρχε έκθεση φωτογραφίας με θέμα τον καρκίνο του μαστού την οποία επιμελήθηκε η Βασιλική Τσαμπά.