Μόρφωμα μαστού και αδένωμα μαστού: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ο καρκίνος του μαστού είναι μία πάθηση που ανησυχεί τις περισσότερες γυναίκες μετά από κάποια ηλικία. Ψηλαφίζοντας το στήθος της η γυναίκα μπορεί να παρατηρήσει κάποιο μόρφωμα μαστού (όγκος) και να θορυβηθεί, ωστόσο υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις στις οποίες είναι απλώς ένα καλοήθες αδένωμα.

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε λοιπόν αν το μόρφωμα μαστού είναι καρκίνος ή αδένωμα μαστού και πότε πρέπει να επισκεφθούμε τον γιατρό μας;

Ο εξειδικευμένος χειρουργός μαστού και μαστολόγος δρ. Γιάννης Φύσσας εξηγεί τι συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις.

Δεν είναι πάντα καρκίνος αλλά θέλει προσοχή!

Στις περισσότερες περιπτώσεις ένα μόρφωμα μαστού δεν είναι καρκίνος. Συνήθως αποδεικνύεται ότι είναι απλώς ένα αδένωμα μαστού (δηλαδή μία ανώμαλη ανάπτυξη στην περιοχή) που μπορεί να εμφανιστεί για παράδειγμα κατά την διάρκεια της περιόδου και να εξαφανιστεί το ίδιο εύκολα όπως ήρθε. Είναι σημαντικό ωστόσο αν δείτε το μόρφωμα να επιμένει και μετά την περίοδο, να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να αποκλείσετε την πιθανότητα κακοήθειας.

Μία απλή μαστογραφία δεν είναι αρκετή

Μπορεί να έχετε ένα επίμονο μόρφωμα μαστού και παρόλο που δεν είστε σίγουροι ούτε εσείς, ούτε ο γιατρός σας αν είναι αδένωμα, η μαστογραφία να εμφανίζεται φυσιολογική. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καλό να μην επαναπαυθείτε και να κάνετε περισσότερες δοκιμές όπως υπερηχογράφημα, μαγνητική τομογραφία ή ακόμα και βιοψία προκειμένου να είστε απόλυτα σίγουροι τι ακριβώς συμβαίνει.

Ο κίνδυνος είναι ανεξάρτητος από το οικογενειακό σας ιστορικό

Σε άλλες μορφές καρκίνου το οικογενειακό ιστορικό του ασθενούς είναι ενδεικτικό για τις πιθανότητες εμφάνισης της πάθησης σε αυτόν. Όχι όμως και στον καρκίνο του μαστού. Ακόμα κι αν κανείς στην οικογένεια σας δεν εμφάνισε αυτή την πάθηση, δεν σημαίνει ότι δεν κινδυνεύετε, αφού οι γυναίκες με κληρονομική προδιάθεση αποτελούν λιγότερο από το 15% των περιπτώσεων. Γι’ αυτό ένα μόρφωμα μαστού, ακόμα κι αν πιστεύετε ότι είναι απλό αδένωμα, είναι σημαντικό να ελέγχεται τακτικά.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ειδικού χειρουργού μαστού μαστολόγου δρ. Γιάννη Φύσσα και μάθετε περισσότερα για τις παθήσεις του μαστού και τα ανησυχητικά συμπτώματα τους.