Ο Κοι.Σ.Π.Ε. Ημαθίας “Δεσμός” συμμετείχε σε συνάντηση εργασίας του Υπουργείου Υγείας

giatros

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κοι.Σ.Π.Ε. Ημαθίας "Δεσμός" Γραμματικόπουλος Ηλίας, και το μέλος του Δ.Σ. και Αναπληρώτρια Διοικήτρια του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Γιαννούτσου Σταυρούλα, συμμετείχαν σε συνάντηση εργασίας του Υπουργείου Υγείας μετά από πρόσκληση της Υφυπουργού Υγείας κ. Κατερίνας Παπακώστα – Σιδηροπούλου με θέμα: Οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης (Κοι.Σ.Π.Ε.) ως «εργαλεία» της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Με πρωτοβουλία της Υφυπουργού Υγείας, διοργανώθηκε την Τρίτη 30/9/2014 στο Υπουργείο Υγείας, συνάντηση εργασίας, με εκπροσώπους των Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης (Κοι.Σ.Π.Ε.) όλης της χώρας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης (ΠΟΚοι.Σ.Π.Ε.), ενώ συμμετείχε επίσης και εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας.

Η συνάντηση είχε ως θέμα τη θεσμική, οικονομική και επιχειρησιακή ενίσχυση των Κοι.Σ.Π.Ε., κάτι το οποίο υπαγορεύεται και ως δέσμευση της χώρας μας στο Μνημόνιο Συνεργασίας για την υλοποίηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Όπως τόνισε η Υφυπουργός Υγείας, σήμερα λειτουργούν είκοσι τρεις (23) Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί σε όλη τη χώρα, πολλοί εκ των οποίων φέρουν εντυπωσιακά αποτελέσματα (επιχειρησιακά, οικονομικά και αποκατάστασης), ενώ σε διαδικασία σύστασης βρίσκονται ακόμη 4-5.

Η Υφυπουργός συνεργάστηκε με τους εκπροσώπους των Κοινωνικών Συνεταιρισμών και τους ενημέρωσε για τις πολιτικές του Υπουργείου για την περαιτέρω προώθηση των υπηρεσιών τους. Όπως υπογράμμισε, χρειάζεται η πολιτική στήριξη των Κοινωνικών Συνεταιρισμών ως απαραίτητο «εργαλείο» της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, και η ανάδειξη της διττής ιδιότητάς τους (κοινωνικές επιχειρήσεις και μονάδες ψυχικής υγείας).

Η Υφυπουργός αναφέρθηκε επίσης, στην αξιοποίηση του ρόλου των Κοινωνικών Συνεταιρισμών ως την περισσότερο "καθαρή" περίπτωση κοινωνικής επιχειρηματικότητας, και σημείωσε ότι χρειάζεται η παρότρυνση του ευρύτερου δημόσιου τομέα για επιχειρησιακή στήριξη των Κοινωνικών Συνεταιρισμών και αξιοποίηση των υπηρεσιών και των προϊόντων που προσφέρουν, για λόγους αλληλεγγύης, κοινωνικής ισορροπίας και συνοχής. Στο πλαίσιο αυτό, η ίδια, με επιστολή της (αρ. πρωτ. Υ5α,β /Γ.Π. οικ. 81719) κάλεσε πριν λίγες μέρες, τις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας, προκειμένου αυτές με τη σειρά τους να ενημερώσουν τα νοσοκομεία αρμοδιότητάς τους, να δώσουν προτεραιότητα σε υπηρεσίες που παρέχονται από Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς Περιορισμένης Ευθύνης.

Να σημειωθεί ότι η Υφυπουργός απέστειλε πρόσφατα και επιστολή (αρ. πρωτ. 1328/18.9.2014) προς τον Υφυπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, Βασίλη Κεγκέρογλου, με την οποία ζητά συνάντηση εργασίας, προκειμένου να προωθηθεί, από κοινού, ο θεσμός των Κοινωνικών Συνεταιρισμών, για την προώθηση των θεμάτων της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας, σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο την, κατά το δυνατό, μεγαλύτερη εργασιακή ένταξη των ατόμων των ευάλωτων ομάδων.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΔΣ κ.Γραμματικόπουλος, έκανε μια σύντομη περιγραφή του ιστορικού δημιουργίας του Κοι.Σ.Π.Ε. Ημαθίας "Δεσμός", τις δυσκολίες στη διαχείριση της γραφειοκρατίας του ίδιου του Υπουργείου Υγείας και την έλλειψη χρηματοδοτικής υποστήριξης στην έως τώρα προσπάθεια των μελών του Κοι.Σ.Π.Ε., την αναγκαιότητα περισσότερης ευαισθητοποίησης φορέων Δημόσιας Διοίκησης μέσω πληροφόρησης και στοχοποιημένων δράσεων (Νοσοκομείων, Υγειονομικών Περιφερειών, Δήμων και Περιφερειακών Ενοτήτων) όπως δεσμεύτηκε η Υφυπουργός Υγείας, και το επίτευγμα της Ημαθίας ότι μέσω της διαδικασίας σύστασης του Κοι.Σ.Π.Ε. Ημαθίας δημιουργήθηκε και ο Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Ημαθίας, κάτι που αντανακλά την αναγκαιότητα εξωστρέφειας και κοινών δράσεων, με στόχο την εργασιακή ένταξη, κοινωνική ενσωμάτωση και αποκατάσταση ατόμων ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.

Τονίστηκε επίσης η στήριξη του Δήμου Βέροιας στην έως τώρα διαδρομή μέσω διαπραγματεύσεων, πιέσεων και ταλαντώσεων, και η αναγκαιότητα συμμετοχής και λοιπών κοινωνικών φορέων της Ημαθίας ακολουθώντας το παράδειγμα του Δήμου Βέροιας στο συνεταιριστικό σχήμα του Κοι.Σ.Π.Ε., όπως επίσης ευελπιστούμε και στην αμέριστη συνέχιση της υποστήριξης του πιο σημαντικού κοινωνικού θεσμού που έχει υλοποιηθεί στην Ημαθία στο χώρο της ψυχικής υγείας τα τελευταία χρόνια, που έχει παραμεληθεί τόσο πολύ.