Καρκίνος του προστάτη – Ποια είναι η συμπτωματολογία και τι να προσέξετε

Ο αδένας που ονομάζεται προστάτης είναι ένας από τους σημαντικότερους του αναπαραγωγικού συστήματος. Εκεί παράγεται και αποθηκεύεται συστατικό του σπέρματος. Ο υγιής προστάτης είναι στο σχήμα καρυδιού.

Η θέση του που είναι κάτω από την ουροδόχο κύστη, επιτρέπει τη σωστή ροή των ούρων, η οποία μπορεί να διακοπεί ή να είναι πολύ αργή, αν ο προστάτης γίνει μεγαλύτερος.

Πρώιμα συμπτώματα στον καρκίνο του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη δεν προκαλεί συμπτώματα που διαρκούν για πολύ. Από τη στιγμή που εμφανιστεί στον προστάτη, μπορεί να εξαπλωθεί και πέρα από αυτόν. Ωστόσο, μερικά κλασικά συμπτώματα, περιλαμβάνουν:

  • Δυσκολία στην ούρηση

  • Δυσκολία τη στιγμή της έναρξης των ούρων και της διακοπής τους

  • Συχνοουρία, ιδίως τις νυχτερινές ώρες

  • Αίσθηση καψίματος κατά την ούρηση

  • Στύση που έρχεται μετά δυσκολίας

  • Αιματουρία

  • Συχνοί πόνοι σε γοφούς και μηρούς

Τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και σε παθήσεις που δεν σχετίζονται με τον προστάτη, αλλά με άλλα θέματα υγείας. Γι’ αυτό η επίσκεψη σε έναν ουρολόγο θεωρείται απαραίτητη, για τη διεξαγωγή όλων των απαραίτητων εξετάσεων.

Γίνεται ο εντοπισμός του καρκίνου σε έναν άνδρα που δεν εμφανίζει συμπτώματα;

Υπάρχουν δύο εξετάσεις που όλοι οι άνδρες κάποιας ηλικίας πρέπει να κάνουν, ακόμα και αν δεν υπάρχει κανένα απολύτως σύμπτωμα. Η πρώτη εξέταση είναι η δακτυλική όπου διαφαίνονται και οι παραμορφωμένες ή μη περιοχές και η άλλη είναι οι εξετάσεις αίματος, οι οποίες ανιχνεύουν το ειδικό προστατικό αντιγόνο.

Τι μπορεί να οδήγησε στον καρκίνο;

Παράγοντες που έχουν διαπιστωθεί ότι παίζουν ρόλο, είναι η ηλικία και η κληρονομικότητα. Έπειτα διάφορες διατροφικές συνήθειες και ορμονικές αλλαγές είναι υπεύθυνες. Συγκεκριμένα αν είναι αυξημένη η πρόσληψη κόκκινου κρέατος και όχι τα φρούτα και τα λαχανικά, αυτό λειτουργεί αρνητικά στην πρόληψη του προστατικού καρκίνου.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες από τον ιατρό ουρολόγο-ανδρολόγο για τον καρκίνο του προστάτη. Δείτε εδώ  περισσότερα.