Logo

Υποσπαδίας: Η πάθηση που επηρεάζει 1 στα 3 αρσενικά βρέφη

Ο υποσπαδίας είναι μία πολύ συχνή συγγενής πάθηση η οποία εμφανίζεται στα αρσενικά μωρά εκ γενετής και όταν αυτό συμβαίνει δημιουργεί προβλήματα στην λειτουργικότητα του ουρογεννητικού συστήματος του μωρού.

Όπως γνωρίζουμε, τα ούρα και το σπέρμα περνάνε μέσα από την ουρήθρα, τον σωλήνα που καταλήγει σε άνοιγμα στην άκρη του πέους. Όμως τα αγόρια που γεννιούνται με υποσπαδία γεννιούνται με αυτό το άνοιγμα στο κάτω μέρος του πέους και σε ορισμένες περιπτώσεις σε μεγάλη απόκλιση από τη φυσιολογική του θέση.

Μάλιστα, ανάλογα με το πού βρίσκεται το άνοιγμα της ουρήθρας, καθορίζεται το πόσο σοβαρή είναι η περίπτωση του υποσπαδία στο μωρό σας.

Τι μπορεί να το προκαλέσει;

Όπως και με πολλά άλλα εκ γενετής προβλήματα, οι γιατροί δεν είναι σίγουροι γιατί ακριβώς εμφανίζεται ο υποσπαδίας στα μωρά, παρόλο που είναι αρκετά συχνό φαινόμενο και επηρεάζει 1 στα 3 αγόρια παγκοσμίως.

Σε γενικές γραμμές πάντως ορισμένοι από τους λόγους για τους οποίους εμφανίζεται ο υποσπαδίας είναι:

  • Κληρονομικότητα: Συγγενείς με υποσπαδία

  • Θεραπείες γονιμότητας: Η μητέρα υποβλήθηκε σε ορμονική θεραπεία για να μείνει έγκυος.

  • Ηλικία και βάρος της μητέρας: Μία γυναίκα υπέρβαρη άνω των 35 ετών έχει περισσότερες πιθανότητες να γεννήσει μωρό με υποσπαδία.

Αν ωστόσο είστε έγκυος και κυοφορείτε αγοράκι, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι για να μειώσετε τις πιθανότητες να γεννηθεί με υποσπαδία.

  • Μην καπνίζετε και μην πίνετε αλκοόλ.

  • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος.

  • Πάρτε 400 έως 800 μικρογραμμάρια (mcg) φολικού οξέος ημερησίως

  • Συμβουλευτείτε το γιατρό σας

Πώς θα ξέρω αν ο γιος μου έχει;

Είναι εύκολο να εντοπιστεί ο υποσπαδίας, καθώς βασικότερο σύμπτωμα του είναι η λανθασμένη θέση της ουρήθρας του πέους στο μωρό. Σε μερικές περιπτώσεις επίσης, το πέος φαίνεται να καμπυλώνει προς τα κάτω, κάτι που οι γιατροί ονομάζουν χορδή και φαίνεται εντονότερα κατά την στύση.

Γιατί πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα;

Εάν ο υποσπαδίας του μωρού δεν διορθωθεί νωρίς, μεγαλώνοντας το παιδί θα πρέπει να ουρεί καθιστό, θα είναι συχνά δύσκολο να καθαρίσει το πέος επιφέροντας συχνές λοιμώξεις. Μάλιστα αν το έχει ως ενήλικας θα είναι πιο δύσκολο να κάνει παιδιά αφού το σπέρμα δεν θα κατευθύνεται σωστά.

Ο παιδοχειρουργός Αχμέντ Χαντίντι είναι εξειδικευμένος σε περιπτώσεις υποσπαδία και χειρουργεί παιδιά σε πολλές χώρες του κόσμου. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του και μάθετε περισσότερα για την πάθηση του υποσπαδία.

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb