Logo

Υποσπαδίας: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται; Ο παιδοουρολόγος απαντά!

Μιλώντας για υποσπαδία, εννοούμε μία συγγενή (εκ γενετής) ανωμαλία που προκύπτει αποκλειστικά σε αγόρια, εμφανίζοντας την ουρήθρα σε οποιαδήποτε περιοχή της επιφάνειας του πέους αντί στην κορυφή του. Σύμφωνα με έρευνες ο υποσπαδίας εμφανίζεται με συχνότητα 1/300 αγόρια, με κληρονομικότητα που αγγίζει το 20%.

Συμπτωματολογία

Τα συνηθισμένα συμπτώματα είναι η κάμψη του πέους, η προς τα κάτω ούρηση και η πεπλατυσμένη εικόνα της βαλάνου. Ο παιδοουρολόγος θα το διαγνώσει αμέσως μετά με τη γέννηση και οι γονείς δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα στην φροντίδα του μωρού. Ακόμα και οι πιο δύσκολες περιπτώσεις υποσπαδία δεν αποτελούν κίνδυνο για τη ζωή του παιδιού.

Υπάρχουν πολλοί τύποι υποσπαδία που μπορεί να εμφανιστούν στο παιδί. Η σοβαρότητα της κατάστασης εξαρτάται από το πόσο μεγάλη είναι η απόκλιση της ουρήθρας από τη θέση που φυσιολογικά θα έπρεπε να είναι.

Αίτια εμφάνισης

Μία πολύ φυσιολογική εξήγηση είναι η αδυναμία των ορμονών να λειτουργήσουν σωστά, κατά την διάρκεια δημιουργίας της ουρήθρας. Αυτό συμβαίνει στο στάδιο εκείνο που το μωρό είναι ακόμα στην κοιλιά της μάνας.

Πολλοί αποδίδουν τη δυσλειτουργία αυτή σε κάποια κληρονομικότητα που μπορεί να υπάρχει. Ο παιδοουρολόγος μπορεί να σας ενημερώσει σχετικά με όλες τις πιθανές αιτίες εμφάνισης υποσπαδία στο παιδί.

Ποιες συνέπειες μπορεί να έχει το παιδί αν δεν εγχειριστεί;

  1. H δυνατότητα ούρησης σε όρθια θέση είναι πολύ σημαντικό να επιτυγχάνεται, προκειμένου να διασφαλιστεί η ψυχική ισορροπία.
  2. Από την στιγμή που το πέος δεν είναι ίσιο, μπορεί να επηρεαστεί η σεξουαλική ικανοποίηση ακόμα και η γονιμότητα.
  3. Το στόμιο της ουρήθρας από την στιγμή που δεν έχει φυσιολογικό μέγεθος, μπορεί να γίνει αιτία για μολύνσεις.

Η επέμβαση πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν νωρίτερα, περί τα 3-4 χρόνια, έτσι ώστε μετά το παιδί να αρχίζει να ελέγχει την ούρησή του και να έχει μία φυσιολογική καθημερινότητα στο σχολείο.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του παιδοουρολόγου παιδοχειρουργού δρ. Γιάννη Μαρινόπουλου και μάθετε περισσότερα.

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb