Logo

Φλεβική θρόμβωση ποδιού - Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Φλεβική θρόμβωση ποδιού ονομάζουμε τον σχηματισμό θρόμβου στο εσωτερικό τοίχωμα των φλεβών. Η θρόμβωση σχετίζεται πολύ στενά με την χρόνια φλεβική ανεπάρκεια που θεωρείται μία από τις αιτίες της, αλλά και με τον τραυματισμό των φλεβών στα κάτω άκρα.

Η φλεβική θρόμβωση στο πόδι πρόκειται για μία απειλητική κατάσταση για τη ζωή του ασθενούς, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα. Η αντιμετώπιση της θρόμβωσης μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική, αποσκοπώντας πάντα στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου επέκτασης της θρόμβωσης. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό η αντιμετώπιση να γίνεται ήδη από το στάδιο της φλεβικής ανεπάρκειας.

Φλέβες που προκαλούν θρόμβωση πιο συχνά

Η θρόμβωση εν γένει, αφορά τόσο τις εσωτερικές φλέβες όσο και τις επιφανειακές. Γενικότερα η θρόμβωση των εν των βάθει φλεβών είναι πιο επικίνδυνη, δημιουργώντας συχνά πνευμονική εμβολή.

Συμπτωματολογία

  • Ορατό πρήξιμο του ποδιού

  • Ερυθρότητα

  • Πόνος στα κάτω άκρα και κυρίως γύρων από τον σχηματισμό θρόμβου

  • Δυσκολία στο περπάτημα

Διάγνωση και αντιμετώπιση

Το triplex φλεβών των κάτω άκρων είναι ο συνηθέστερος τρόπος διάγνωσης της θρόμβωσης τόσο των επιπολής όσο και των εν τω βάθει φλεβών. Η μαγνητική τομογραφία επίσης μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην πιο λεπτομερή διάγνωση.

Αντιμετώπιση και θεραπεία

Η συντηρητική θεραπεία αφορά τη ειδική αντιπηκτική αγωγή που έχει σαν στόχο να ελαχιστοποιήσει τη πιθανότητα της πνευμονικής εμβολής. Αν κάποιος διαγνωστεί με εκτεταμένη θρόμβωση, τότε θα χρειαστεί νοσηλεία για να υποχωρήσει.

Πνευμονική εμβολή

Η φλεβική θρόμβωση ποδιού σχετίζεται άμεσα με τη πνευμονική εμβολή, στην οποία μπορεί μία φλέβα να αποσπαστεί και να κάνει εκτεταμένη θρόμβωση, αποφράσσοντας ζωτικές αρτηρίες.

Ο αγγειοχειρουργός με αξονική τομογραφία θα διαγνώσει το ενδεχόμενη εμβολής. Τα συνήθη συμπτώματα εκδηλώνονται με πόνο στην περιοχή του θώρακα, δυσκολία στην αναπνοή και αίμα κατά τον βήχα.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για φλεβικές, αρτηριακές & αγγειακές παθήσεις στην ιστοσελίδα του αγγειοχειρουργού Γεωργίου Ι. Ρόκα.

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb