Κιρσοκήλη και φίμωση - Συμπτώματα, αιτίες και αντιμετώπιση

Η κιρσοκήλη και η φίμωση είναι δύο από τις συχνότερες ανδρολογικές παθήσεις. Για την επιτυχημένη αντιμετώπισή τους είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν ανδρολόγο-ουρολόγο.

Κιρσοκήλη

Κιρσοκήλη ονομάζουμε την παρουσία κιρσών στην δομή που συνδέει τους όρχεις με το υπόλοιπο σώμα. Η δομή αποκαλείται σπερματικός τόνος. Όταν υφίσταται ανεπάρκεια της λειτουργίας των φλεβών στον σπερματικό τόνο τότε δημιουργούνται κιρσοί, επιστρέφοντας το αίμα από τους όρχεις προς την καρδιά.

Η κιρσοκήλη κάνει την εμφάνισή της συχνότερα σε νέους άνδρες και μάλιστα ευθύνεται σε ένα ποσοστό για την υπογονιμότητα που τυχόν ανακαλύπτει ο άνδρας. Οι μισοί από τους άνδρες που εμφανίζουν υπογονιμότητα έχουν ιστορικό κιρσοκήλης.

Η κιρσοκήλη γίνεται αντιληπτή όταν ο άνδρας βρίσκεται σε όρθια θέση, όταν έχει καύσωνα και όταν υπάρχει έντονη σωματική δραστηριότητα.

Το κακό είναι ότι η πάθηση αυτή εξελίσσεται αργά, χωρίς να προκαλεί συμπτώματα. Όταν εμφανιστεί τότε φανερώνεται σαν μία μάζα πάνω από τους όρχεις. Στους περισσότερους ασθενείς εμφανίζεται στον αριστερό όρχι.

Ο γιατρός προτείνει ο ασθενής να φοράει ένα ειδικό σπασουάρ, το οποίο θα στηρίζει τον όρχι και θα προσφέρει ανακούφιση από την πίεση. Αν ο όρχις έχει ατροφήσει τότε είναι απαραίτητη η ανοιχτή χειρουργική επέμβαση.

Φίμωση

Στην φίμωση είναι ανέφικτη η αποκάλυψη της βαλάνου λόγω στένωσης της ακροποσθίας. Τις περισσότερες φορές παρουσιάζεται σαν συγγενής ανωμαλία. Υπό φυσιολογικές συνθήκες η βάλανος πρέπει να αποκαλυφθεί μέχρι το τρίτο έτος του παιδιού.

Αν αυτό δεν συμβεί άμεση συνέπεια είναι οι ουρολοιμώξεις και οι βαλανοποσθίτιδες.

Η φίμωση ενηλίκων είναι μία πολύ σοβαρή κατάσταση αφού μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη καρκινωμάτων στο πέος ή παραφίμωση. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία το τελευταία στάδιο της φίμωσης επιφέρει νέκρωση του πέους.

Η περιτομή είναι η θεραπεία της φίμωσης. Ένας άλλος τρόπος αποκατάστασης είναι η πλαστική ακροποσθίας, με την οποία διατηρείται η ακροποσθία που προστατεύει τη βάλανο.

Κλείστε ραντεβού με τον καλύτερο ουρολόγο-ανδρολόγο εδώ.