Χαλάρωση κόλπου - Υπάρχει μόνιμη θεραπεία, ποιες γυναίκες είναι υποψήφιες;

Η χαλάρωση κόλπου αποτελεί ένα από τα συχνότερα προβλήματα των γυναικών κυρίως κατά την μετεμμηνοπαυσιακή περίοδο. Η χαλάρωση στο πυελικό έδαφος σαν πρώτο σύμπτωμα φέρνει τη γυναικεία ακράτεια ούρων. Όμως η χαλάρωση στον κόλπο φέρνει κι άλλα συμπτώματα, τα οποία μπορεί να διαφέρουν στην βαρύτητά τους ανάλογα με την κάθε γυναίκα.

Οι περισσότερες γυναίκες πιέζονται να κρατήσουν τα ούρα τους και διαπιστώνουν πολλές αλλαγές στις εντερικές τους συνήθειες. Ειδικά μετά από τοκετό σε συνδυασμό με την πάροδο των χρόνων, εμφανίζονται δυσχέρειες, που κάνουν μία γυναίκα με χαλάρωση κόλπου να αισθάνεται μεγάλη δυσφορία, χωρίς να γνωρίζει πολλές φορές τον λόγο. Είναι εύκολο με τα δάχτυλά της να αντιληφθεί την αλλαγή στην ευαίσθητη περιοχή ή ακόμα και να το δει η ίδια με τη χρήση καθρέφτη.

Συνήθης συμπτωματολογία

  • Αίσθηση βάρους χαμηλά στα πόδια
  • Οσφυαλγία
  • Δυσκολία στην ούρηση, γυναικεία ακράτεια ή ατελή κένωση

Τα παραπάνω συμπτώματα τα έχουν γυναίκες που έχουν τεκνοποιήσει. Όμως είναι φυσιολογικό να παρουσιαστούν και σε γυναίκες άτεκνες. Μπορεί να παρεμβάλλεται κληρονομικότητα, καταπόνηση της περιοχής εξαιτίας βήχα, παχυσαρκία κ.α.

Ανάλογα με το εμπλεκόμενο όργανο ή όργανα, οι ανωμαλίες στην στήριξη της πυέλου μπορούν να ταξινομηθούν σαν κυστεοκήλη, ουρηθροκήλη, ορθοκήλη, εντεροκήλη, πρόπτωση μήτρας κ.α.

Συγκεκριμένα έχουμε την πρόσθια χαλάρωση κόλπου όπου η ουρήθρα μετατοπίζεται από τη θέση της, την οπίσθια όπου ο αυλός του παχέος εντέρου προβάλλει ενδοκολπικά καθώς και την ολική πτώση της μήτρας.

Θεραπεία με πλέγματα

Η χειρουργική αποκατάσταση είναι ανώδυνη, μόνιμη και αναίμακτη. Πρόκειται για χειρουργείο με πλέγματα που πραγματοποιείται από ειδικό γυναικολόγο με επισκληρίδιο αναισθησία. Η νοσηλεία δεν διαρκεί πάνω από 3 ημέρες.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την χαλάρωση κόλπου και την γυναικεία ακράτεια ούρων, την σοβαρότερη συνέπειά της, μέσα από την ιατρική ιστοσελίδα lvriathens.com