Logo

Ομιλία και μουσικό αφιέρωμα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού στην Βέροια (φωτογραφίες, βίντεο)

Ο Δήμος Βέροιας, το ΚΕΠ Υγείας, το Ν.Π.Δ.Δ. ΚΑΠΑ, η Κοινωφελής Επιχείρηση ΚΕΠΑ, ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (Παράρτημα Βέροιας), ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Ημαθίας «Άγιος Παρθένιος» και ο Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας διοργάνωσαν ενημερωτική ομιλία με θέμα: «Καρκίνος του μαστού: Πρόληψη – Διάγνωση – Θεραπεία», την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017, στον Χώρο Τεχνών Δήμου Βέροιας.

Με την σημερινή εκδήλωση έκλεισε ο κύκλος ενημερωτικών δράσεων για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού που ξεκίνησε τον Οκτώβριο.

Στον συντονισμό της εκδήλωσης ήταν ο Βασίλης Παπαδόπουλος, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής ΕΣΥ Γ.Ν. Ημαθίας - Μον. Βέροιας.

Χαιρετισμό απηύθυνε:

Ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο οποίος είπε ότι ο Δήμος βάζει ένα λιθαράκι για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, με δράσεις σαν τη σημερινή. Σε συνεργασία με το ΚΕΠ Υγείας διοργανώνουν ενημερωτικές ομιλίες με σκοπό την πρόληψη για να σωθούν ζωές.

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας Βασίλης Διαμαντόπουλος, ο οποίος είπε ότι 1 στις 8 γυναίκες θα νοσήσει κατά τη διάρκεια της ζωής της από καρκίνο του μαστού. Ο καρκίνος είναι ιάσιμος κατά 95-97%. Η πρόληψη είναι εύκολη να γίνει με μαστογραφία – αυτοεξέταση – κλινική εξέταση μία φορά τον χρόνο. «Καλύτερα να προλαμβάνουμε παρά να θεραπεύουμε».

Ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Βέροιας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Βαγγέλης Παπαχαραλάμπους, ο οποίος είπε «Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε όλοι μαζί. Να μην παραμελούμε να ζούμε υγιεινά για να προλαμβάνουμε».

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ημαθίας Μαρίνα Ψωμιάδου, η οποία είπε ότι ο σύλλογος έχει αναλάβει το ψυχαγωγικό κομμάτι, με στόχο να τονώσει την αισιοδοξία των μελών, ώστε να βλέπουν τη ζωή απ’ την καλή της πλευρά.

Η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας Αθηνά Πλιάτσικα Τσιπουρίδου, η οποία είπε «Θα είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια. Πόσο σημαντικό είναι να προλαμβάνεις από το να θεραπεύεις».

Η Ακτινοδιαγνώστης , Επιμελήτρια Α’ – Υπεύθυνη Ακτινολογικού Εργαστηρίου Κ.Υ. Βέροιας Βασιλική Καραδήμου, η οποία είπε ότι αυτή η προσπάθεια ενημέρωσης πραγματοποιείται για τρίτη χρονιά.

Η ομιλίες ξεκίνησαν με τον Γενικό Χειρουργό, Τηλέμαχο Χατζηαθανασίου και τον τίτλο της ομιλίας του «Το Ταξίδι Των Γυναικών Με Καρκίνο Του Μαστού». Ο κος Χατζηαθανασίου είπε πως πρόκειται για ένα ταξίδι μακρύ κι επίπονο, που η πορεία του από την αρχή να μοιάζει με λαβύρινθο. Μίλησε για την οπτική γωνία της γυναίκας με καρκίνο του μαστού, παρουσίασε στατιστικά, ποιες ειδικότητες επισκέπτονται οι γυναίκες, ποιες είναι οι πηγές κάλυψης των ιατρικών εξόδων, τα στάδια θεραπείας με τη  καθυστέρηση. «Ο καρκίνος θεραπεύεται. Μας δίνει ένα μάθημα ζωής».

Ακολούθησε ο Γυναικολόγος Βαγγέλης Παπαχαραλάμπους που μίλησε για τον «Ρόλο Του Γονιδιακού Ελέγχου Στην Ερμηνεία Του Καρκίνου Του Μαστού». Ο κος Παπαχαραλάμπους ανέφερε πόσος συχνός είναι ο καρκίνος του μαστού (μία πάθηση των γυναικών), τι είναι το DNA, τι είναι το ανθρώπινο γονιδίωμα, ποια μεταλλαγμένα γονίδια ενοχοποιούνται για τον καρκίνο του μαστού, ποιος είναι ο ρόλος αυτών των γονιδίωνα, πόσες γυναίκες φέρουν ένα μεταλλαγμένος γονίδιο του καρκίνου του μαστού, πως αποκτά ένας άνθρωπος τα ογκο-γονίδια, πως μπορεί να γίνει έλεγχος για τα μεταλλαγμένα ογκο-γονίδια, από τι κινδυνεύει μια γυναίκα όταν φέρει ένα από τα μεταλλαγμένα γονίδια BRCA1/2, μπορεί ένας άνδρας να μεταφέρει τα ογκο-γονίδια, από τι κινδυνεύει ένας άνδρας, τι σημαίνει όταν κάποιος είναι αρνητικός και δεν φέρει αυτά τα γονίδια, ποιος πρέπει να εξεταστεί για αυτά τα γονίδια, τι ποσοστό ανθρώπων δεν θέλει να υποβληθεί σε γονιδιακό έλεγχο, τι προληπτικό έλεγχο πρέπει να κάνει μια γυναίκα ή ένας άνδρας που φέρει μεταλλαγμένα ογκο-γονίδια, ποιος ο ρόλος της προληπτικής αφαίρεσης οργάνων, σε ποιους απευθύνεται η αφαίρεση οργάνου ως μέσο πρόληψης κι αν υπάρχει τρόπος να γίνει γονιδιακή θεραπεία για τα BRCA1/2.

Τον λόγο έπειτα πήρε η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Γ.Ν. Ημαθίας – Μονάδα Βέροιας Μαρία Παπαϊωάννου η οποία ανέπτυξε το θέμα «Νοσηλευτική Προσέγγιση Στον Καρκίνο Του Μαστού». Η κα Παπαιωάννου μίλησε για τον μαστό και τι σημαίνει για μια γυναίκα. Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί μια ιδιαίτερα επώδυνη ασθένεια με σοβαρές συναισθηματικές, ψυχολογικές και οργανικές συνέπειες για τη γυναίκα που τη βιώνει. Μίλησε για τον ρόλο της ανακουφιστικής φροντίδας των ασθενών με καρκίνο του μαστού, ποια είναι η προεγχειρητική νοσηλευτική φροντίδα, ποια είναι η προεγχειρητική ψυχολογική προετοιμασία, ποια είναι η μετεγχειρητική νοσηλευτική φροντίδα που παρέχουν οι νοσηλευτές, ποιες οι νοσηλευτικές ενέργειες στην χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία του μαστού, ποιες είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειες της χημιοθεραπείας, ποια είναι η ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών με καρκίνο του μαστού, ποιος ο ρόλος και η προσφορά του νοσηλευτή στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Συνέχισε η Ακτινολόγος Βασιλική Καραδήμου με θέμα «Η Ακτινοδιαγνωστική - Θεματοφύλακας Στην Πρόληψη Του Καρκίνου Του Μαστού». Η κα Καραδήμου είπε ότι η πρόληψη οδηγεί στην έγκαιρη διάγνωση. Μίλησε για τον ρόλο της ακτινοδιαγνωστικής (ο ρόλος της είναι σημαντικός γιατί μπορεί να αναδείξει μη ψηλαφητούς όγκους (μαστογραφία) -  η ακτινοβολία που δέχεται η γυναίκα είναι πολύ μικρή), τα είδη της ακτινοδιαγνωστικής, για την μαστογραφία, για το χρονοδιάγραμμα της εξέτασης, με τι συχνότητα δηλαδή πρέπει να γίνεται (η πρώτη μαστογραφία, μαστογραφία αναφοράς σε ηλικία 35-40, ο ετήσιος μαστογραφικός έλεγχος στα 40-74 έτη), για το υπερηχογράφημα μαστών, την τομοσύνθεση , την μαγνητική μαστογραφία και την βιοψία. Διάγνωση – Απεικόνιση – Κλινική εξέταση – Βιοψία. Μαστογραφία – Υπέρηχος – Κλινική εξέταση.

«Ο στόχος μας είναι κοινός και ένας μόνο… να κυκλοφορούν όσο το δυνατόν λιγότερες γυναίκες με καρκίνο του μαστού στην Βέροια».

Έπειτα τον λόγο πήρες ο Γενικός Χειρουργός Πρόοδρομος Ισαακίδης και μίλησε για τις «Παθήσεις Μαστού - Χειρουργική Παρέμβαση». Ο κος Ισαακίδης παρουσίασε την ανατομία του μαστού. Μίλησε για τις παθήσεις του μαστού, τα είδη καρκίνου του μαστού, για τον τρόπο που γίνεται η διάγνωση (κατευθυνόμενη βιοψία), τι γίνεται μετά, ποια είναι τα είδη επεμβάσεων στον μαστό, και τέλος έδειξε πως γίνεται η αυτοψηλάφιση του μαστού, που πρέπει να γνωρίζουν όλες οι γυναίκες και πρέπει να γίνεται κάθε μήνα. «Αξίζει ο προληπτικός έλεγχος με την αυτοεξέταση ώστε να μην φτάσουμε στους χειρουργούς».

Τελευταίος τον λόγο πήρε ο Παθολόγος – Ογκολόγος PhD, PharmaD, Επιστημονικός υπεύθυνος ογκολογικού τμήματος Βιοκλινικής Θεσσαλονίκης Ιωάννης Μπουκοβίνας, ο οποίος μίλησε για τα «Νεότερα Δεδομένα Στη Θεραπεία Του Καρκίνου Του Μαστού». Ο κος Μπουκοβίνας παρουσίασε στατιστικά, μίλησε για φάρμακα και νέες μεθόδους με στόχο την επιβίωση όσων νοσούν με καρκίνο του μαστού.

Στο τέλος απαντήθηκαν ερωτήματα του κοινού.

Ανάμεσα στις ομιλίες προβλήθηκαν βίντεο με μαρτυρίες γυναικών που βγήκαν νικήτριες από την μάχη με τον καρκίνο του μαστού.

Στην υποδοχή το κοινό υποδέχθηκαν κοπέλες από το Λαογραφικό Τμήμα της ΚΕΠΑ, του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας, του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας και της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας.

Μετά την ενημερωτική ομιλία πραγματοποιήθηκε στο φουαγιέ της Αντωνιάδειου Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, μουσικό ταξίδι αφιέρωμα στην ημέρα πρόληψης του καρκίνου του μαστού.

Ένα μουσικό ταξίδι με τραγούδια και μουσικές αφιερωμένα στην αγάπη, στην γυναίκα, στον έρωτα. Στο τραγούδι ήταν η Μάγδα Πένσου, στην κιθάρα ο Πέτρος Ρίστας, στο βιολί η Νάντια Μωχάμεντ και στο φλάουτο η Σίσσυ Γεωργοπούλου.

Συμμετείχε η παιδική χορωδία της ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας.

Τις ενορχηστρώσεις και διασκευές έκανε ο Πέτρος Ρίστας.

{jlex}flickr:72157688537183941{/jlex}

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb