Logo

Πώς μπορείτε να θεραπεύσετε ανώδυνα τους κιρσούς

Η εμφάνιση μεγάλων κιρσών στα πόδια -που συχνά καλείται φλεβίτιδα- καταδεικνύει την ύπαρξη φλεβολογικού προβλήματος στον οργανισμό.

Είτε συνοδεύονται από συμπτώματα είτε όχι, οι κιρσοι συνιστούν εκδηλώσεις φλεβικής ανεπάρκειας των κάτω άκρων, δευτέρου σταδίου. Στη συνηθισμένη τους μορφή δεν αποτελούν επικίνδυνη πάθηση, αλλά αν οι κιρσοί μείνουν χωρίς θεραπεία τότε η πάθηση εξελίσσεται.

Η εξέλιξη της πάθησης σημαίνει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανιστεί φλεβική ανεπάρκεια και να υποβαθμιστεί περισσότερο η ποιότητα της ζωή του ασθενούς. Είναι πιθανό επιπλέον, να δημιουργηθεί χρόνιο οίδημα στα πόδια αλλά και αλλοιώσεις του δέρματος κοντά στους αστραγάλους (π.χ. υπέρχρωση, λιποδερμαρτοσκλήρυνση).

Σε σπάνιες αλλά υπαρκτές περιπτώσεις λόγω των κιρσών μπορεί να προκληθεί θρόμβωση των παραμελημένων επιφανειακών κιρσών.

Ποιες είναι οι σύγχρονες θεραπείες για τους κιρσούς

Όσο πιο νωρίς στην εξέλιξη της πάθησης απευθυνθεί ο ασθενής σε ειδικό για τις παθήσεις των φλεβών χειρουργό, τόσο πιο ανώδυνη και αποτελεσματική θα είναι η θεραπεία που θα λάβει.

Η θεραπεία των κιρσών γίνεται με την αξιοποίηση σύγχρονων μεθόδων που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά το πρόβλημα και προσφέρουν άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα στα πόδια.

Η μέθοδος της Σκληροθεραπείας εφαρμόζεται για να θεραπεύσει όλα τα είδη των κιρσών και πραγματοποιείται στο ιατρείο χωρίς τομές ή αναισθησία, με απόλυτη ασφάλεια. Ο ιατρός με την καθοδήγηση υπερήχων, εισάγει στον αυλό της φλέβας ειδικές ουσίες και αφρούς που νεκρώνουν χημικά τις παθολογικές φλέβες.

Μια άλλη θεραπεία για τους κιρσούς εφαρμόζεται με τη χρήση laser ή ραδιοσυχνοτήτων. Γίνεται όμως σε κλινική καθώς απαιτεί τοπική αναισθησία. Με τη μέθοδο αυτή εισάγεται μέσα στην παθολογική φλέβα μια ίνα λέιζερ ή ραδιοσυχνοτήτων μέσω της οποίας  χορηγείται θερμική ενέργεια που την καυτηριάζει. Η φλέβα στη συνέχεια νεκρώνεται και απορροφάται από τον ίδιο τον οργανισμό.

Η πλέον σύγχρονη θεραπεία για την αντιμετώπιση των κιρσών γίνεται με τη χρήση ενδοφλεβικής κόλλας. Ο χειρουργός με τη βοήθεια υπερήχων και τη χρήση ενός λεπτού καθετήρα, εισάγει στη φλέβα μικροποσότητα από την ειδική κόλλα. Μέσα σε δευτερόλεπτα η παθολογική φλέβα κλείνει και απορροφάται από τον οργανισμό με το πέρασμα του χρόνου. Η θεραπεία με την χρήση κόλλας δεν απαιτεί αναισθησία και είναι απόλυτα ασφαλής.

Πώς γίνεται η διάγνωση για τη φλεβική ανεπάρκεια

Ο εξειδικευμένος χειρουργός πραγματοποιεί κλινική εξέταση στα πόδια του ασθενούς όπου έχουν κάνει την εμφάνισή τους κιρσοί. Από την εμφάνιση και μόνο των φλεβικών εκδηλώσεων ο ειδικός είναι σε θέση να εξάγει συμπεράσματα για τη βαρύτητα της φλεβικής ανεπάρκειας.

Μετά από τον κλινικό έλεγχο ο χειρουργός εξετάζει τις φλέβες των ποδιών με υπερήχους για να ολοκληρώσει τη διάγνωση. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο γιατρός δημιουργεί έναν «χάρτη» του φλεβικού συστήματος των ποδιών του ασθενή. Η εν λόγω διαγνωστική διαδικασία λέγεται χαρτογράφηση και διενεργείται για την εύρεση της πιο κατάλληλης θεραπείας που προτείνει ο χειρουργός.

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb