Logo

Νόσος crohn και κοιλιοκάκη - Πόσο μοιάζουν οι δύο παθήσεις;

Η νόσος Crohn και η κοιλιοκάκη είναι μέρος μιας ολόκληρης ομάδας αυτοάνοσων νοσημάτων που προκαλούν αρκετά κοινά συμπτώματα και το μόνο σίγουρο είναι ότι επηρεάζουν αρνητικά τη φυσιολογική ζωή των ασθενών.

Η νόσος Crohn και η κοιλιοκάκη ανήκουν σε μία ομάδα αυτοάνοσων παθήσεων που προκαλούν φλεγμονές. Μοιράζονται πολλά συμπτώματα κοινά και οδηγούν συχνά σε αποτελέσματα όπως είναι ο υποσιτισμός και η απώλεια βάρους.

Η κοιλιοκάκη επηρεάζει περισσότερους από 2 εκατομμύρια ασθενείς ενώ η νόσος κρον παρουσιάζει λιγότερα ποσοστά.

Κοινή συμπτωματολογία

Ανάμεσα στα συμπτώματα είναι η δυσανεξία στη λακτόζη, η οποία είναι κοινή μεταξύ των δύο παθήσεων. Άλλα συμπτώματα είναι ο πόνος, η διάρροια, ο πυρετός.

Και οι δύο παθήσεις επίσης περιλαμβάνουν χρόνιες φλεγμονές του πεπτικού σωλήνα, οι οποίες δεν αποκλείεται να είναι αποτέλεσμα γενετικών παραγόντων.

Πιθανότητα επιπλοκών

Από τις ασθένειες αυτές είναι πιθανό να αναπτυχθεί καρκίνος παχέος εντέρου, οστεοπόρωση, απόφραξη εντέρου και έλκη.

Συχνές ερωτήσεις για τις 2 παθήσεις

  1. Τι προκαλεί την κοιλιοκάκη;

Επιστημονικά θα λέγαμε ότι η παραγωγή αντιγλιαδινικών αντισωμάτων είναι το πρόβλημα με την κοιλιοκάκη, τα οποία αντισώματα προέρχονται από την κατανάλωση των τροφών που περιέχουν γλουτένη. Η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών δεν γίνεται σωστά με συνέπεια γαστρεντερικές διαταραχές.

  1. Γιατί εμφανίζονται πέτρες στα νεφρά σε μερικούς ασθενείς με νόσο κρον;

Μελέτες έχουν δείξει ότι πολλοί ασθενείς με νόσο κρον παρουσιάζουν πέτρες στα νεφρά λόγω της δύσκολης απορρόφησης του μαγνησίου.

  1. Πότε εμφανίζεται η νόσος crohn;

Η συνηθέστερη ηλικία έναρξης της νόσου κρον είναι από την εφηβεία μέχρι τα 35 περίπου χρόνια. Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών. Και τα δύο φύλα μπορούν να εμφανίσουν κανονικά τη νόσο. Τέλος, αν και παρουσιάζεται συχνά σε άτομα της ίδιας οικογένειας, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να στηριχτεί σε κληρονομικότητα.

Μπείτε στην ιατρική ιστοσελίδα του γαστρεντερολόγου από εδώ.

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb