Αύξηση της χρήσης κοκαΐνης στην Ημαθία - Σημαντική η δουλειά του ΟΚΑΝΑ (βίντεο)

Σημαντική αύξηση της χρήσης κοκαΐνης τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε τοπικό έχει καταγράψει για το 2018 η Ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά. Αυτό τονίστηκε σε συνέντευξη τύπου που παρέθεσαν το τοπικό παράρτημα του ΟΚΑΝΑ και το Νοσοκομείο Βέροιας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών. 

Μιλώντας με αριθμούς ο Δημήτρης Τσέκας (στο παρακάτω βίντεο η τοποθέτησή του) είπε ότι στην έκθεση αναφέρεται ότι η κοκαΐνη παρουσιάζει αυξημένη διαθεσιμότητα αλλά και αυξημένη καθαρότητα. Αύξηση διαπιστώνεται και στην Ημαθία. Η πώληση της στην Ευρωπαϊκή αγορά είναι σε άνθιση, παρουσιάζει 60-70% καθαρότητα ενώ η τιμής της βρίσκεται στα 70-80 ευρώ το γραμμάριο. Ο κ. Τσέκας είπε ακόμη ότι η πύλη εισόδου της στην ΕΕ από την Ιβηρική μεταφέρθηκε στα βόρεια λιμάνια (πχ Βέλγιο).

Ο κ. Τσέκας σημείωσε ακόμη ότι η ΕΕ άρχισε να παράγει αλλά και να εξάγει ναρκωτικά και πρόσθεσε ότι η κάνναβη παραμένει η πιο ευρέως διαδεδομένη ουσία στην Ευρώπη. Είπε ακόμη, ότι την περασμένη χρονιά καταγράφηκαν 59 νέες ουσίες και συμπλήρωσε ότι οι διαδικτυακές πωλήσεις αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία στην διακίνηση των ναρκωτικών.

Ο κ. Σιδηρόπουλος, γιατρός στον ΟΚΑΝΑ, δήλωσε ικανοποιημένος, συγκριτικά με τα προβλήματα που υπάρχουν στην δομή, από τα αποτελέσματα του προγράμματος. "Γίνεται δουλειά στην μονάδα της Βέροιας. Έρχονται νέα άτομα για βοήθεια, σύντομα μπαίνουν στο πρόγραμμα και περνάνε σε άλλα στάδια" είπε και σχολίασε ότι συχνά υπάρχουν υποτροπές ατόμων που έκαναν χρήση ηρωίνης (επιστρέφουν στα ναρκωτικά με την κοκαΐνη). 

Ο κ. Σιδηρόπουλος είπε ότι η μονάδα του ΟΚΑΝΑ είναι πλήρης αλλά δεν θα σταματήσει να δέχεται χρήστες. "Θα γίνει αν χρειαστεί...υπερπλήρης. Δεν θέλουμε να υπάρχει λίστα. Θέλουμε όσοι έρχονται να εξυπηρετούνται" σχολίασε. Συμπληρώνοντας ανέφερε ότι κάποιοι χρήστες αντιμετωπίζουν πρόβλημα μετακίνησης (έρχονται από Καστοριά μέχρι Πέλλα) ενώ κάποιοι άλλοι στην Βέροια είναι άστεγοι και χρειάζεται να δούμε την δημιουργία ενός κέντρου ημερήσιας φροντίδας και ενός υπνωτηρίου.

Από την πλευρά του ο διοικητής του Νοσοκομείου Τάκης Μαυρογιώργος τόνισε ότι γίνεται μια προσπάθεια προστασίας των νέων από την μάστιγα των ναρκωτικών και πρόσθεσε ότι οι χρήστες πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ασθενείς ενώ οι έμποροι να εξοστρακίζονται. Ως λύση στο πρόβλημα, ο κ. Μαυρογιώργος προκρίνει το να φύγει το οικονομικό όφελος της εμπορίας από την μέση και αυτό μπορεί να γίνει όταν οι χρήστες, όσοι δεν είναι σε προγράμματα απεξάρτησης, να λαμβάνουν την δόση τους από τα νοσοκομεία.