Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Υποστήριξης Ενηλίκων με Ψυχικές Διαταραχές Βέροιας (φωτογραφίες)

Τα εγκαίνια του Κέντρου Υποστήριξης Ενηλίκων με Ψυχικές Διαταραχές Βέροιας του ΣΟΦΨΥ Ημαθίας πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου, στον χώρο του Συλλόγου.

Πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι φορέων, μέλη και φίλοι του συλλόγου έδωσαν το παρόν σε αυτή την τόσο σημαντική ημέρα. Της έναρξης λειτουργίας την νέας δομής.

Τον αγιασμό τέλεσε ο πρωτοπρεσβύτερος π. Νεκτάριος Σαββίδης ο οποίος μετέφερε τις ευλογίες του Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΟΦΨΥ Ημαθίας Γιώργος Σαλιάγκας λέγοντας «Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα για το Σύλλογο μας. 10 Δεκεμβρίου 2014 εγκαινιάζαμε αυτόν εδώ το χώρο και ξεκινούσαμε τη λειτουργία της Στέγης Δημιουργίας.

9 Δεκεμβρίου 2018, σήμερα, βρισκόμαστε πάλι εδώ μετά από 4 χρόνια λειτουργίας μας και εγκαινιάζουμε το Κέντρο Υποστήριξης Ενηλίκων με ψυχικές διαταραχές Βέροιας.

Ένα Κέντρο που θα καλύψει τις τεράστιες ανάγκες υποστήριξης τόσο των ληπτών υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας όσο και των οικογενειών -φροντιστών τους.

Σκοπός του Κέντρου είναι η άρση των ανισοτήτων και η ανάδειξη των ατόμων με ψυχοκοινωνικές δυσκολίες σε ισότιμους ενεργούς πολίτες, η ενδυνάμωση και υποστήριξη της οικογένειας για τη διαμόρφωση ενός κοινωνικού ιστού που αποδέχεται την ψυχική νόσο όπως κάθε άλλη μορφή ασθένειας, χωρίς στερεότυπα και προκαταλήψεις με την παροχή ευκαιριών για από κοινού ανάπτυξη δράσεων και συμμετοχή για δημιουργική απασχόληση, ψυχαγωγία, εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση.

Όλα αυτά μέσα από την ψυχολογική υποστήριξη και την ανάπτυξη δραστηριοτήτων και παρεμβάσεων, τη συμμετοχή στο σχεδιασμό για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ωφελουμένων ληπτών και φροντιστών, την εκπαίδευση σε κοινωνικές και ατομικές δεξιότητες, τις υποστηρικτικές παρεμβάσεις σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, με προγράμματα υποστήριξης των οικογενειών και εφαρμογή ειδικών υποστηρικτικών παρεμβάσεων, με ψυχαγωγικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Το Κέντρο Υποστήριξης έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται για τα επόμενα δύο χρόνια μέσα από το Πρόγραμμα Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Βέροιας, του Προγράμματος « Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμησης της φτώχειας » του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Θέλω να διαβεβαιώσω τον Δήμαρχο και τον Δήμο Βέροιας, την Περιφέρεια Κ.Μ. και τη Διαχειριστική Αρχή ότι τα αποτελέσματα της λειτουργίας του θα είναι πολλαπλάσια από τα τυπικά προβλεπόμενα του προγράμματος, ουσιαστικότερα και με πλήρη διαφάνεια σε όλες τις διαδικασίες υλοποίησης του.

Το Κέντρο Υποστήριξης αρχίζει τη λειτουργία του από αύριο, Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου. Έχει στελεχωθεί τόσο με διοικητικό προσωπικό όσο και με επαγγελματίες ψυχικής υγείας που θα προσφέρουν τις επιστημονικές τους υπηρεσίες, θα είναι ανοικτό από το πρωί όλες τις εργάσιμες ημέρες και θα δέχεται όλους τους πολίτες, οικογένειες κ.λ.π που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας.

Το πρόγραμμα είναι για δύο χρόνια. Ο στόχος μιας είναι μέσα από τη σωστή λειτουργία του και την παροχή υπηρεσιών να ενταχθεί στις δομές και υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας ως Κέντρο Ημέρας.

Επιπλέον δεν ξεχνούμε τους αρχικούς στόχους του ΣΟΦΨΥ Ημαθίας, που είναι η δημιουργία Κέντρου Ημέρας με κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας, η δημιουργία Μονάδας Ψυχικής Υγείας στο Γ.Ν. Βέροιας και η δημιουργία ξενώνων φιλοξενίας.

Δομές που είναι άμεσα αναγκαίες και απαραίτητες για την περιοχή μας στο χώρο της ψυχικής υγείας. Σε αυτό επιζητούμε τη στήριξη όλων των πολιτειακών και θεσμικών προσώπων και φορέων για την προώθηση και πραγμάτωση τους, γιατί δυστυχώς η ψυχική υγεία θα είναι το σημαντικότερο πρόβλημα υγείας τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σας διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε, να αγωνιζόμαστε, να αμφισβητούμε, να δημιουργούμε. Για τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών και των οικογενειών - φροντιστών τους, για τον αποστιγματισμό της ψυχικής νόσου, για τη δημιουργία δομών και υπηρεσιών ψυχικής υγείας στο Νομό μας, για την ελπίδα και το όνειρο».

Στο τέλος ευχαρίστησε όλους τους εθελοντές επιστήμονες που στήριξαν τον ΣΟΦΨΥ όλα αυτά τα χρόνια και συνεχίζουν να τον στηρίζουν, τους φίλους – χορηγούς και τις εθελόντριες που έχουν κάνει εκπληκτικές δημιουργίες για τα bazaar του Συλλόγου.

Ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης εγκαινίασε το Κέντρο Υποστήριξης Ενηλίκων με Ψυχικές Διαταραχές Βέροιας, λέγοντας ότι η δημοτική αρχή αναγνώρισε το έργο που γίνεται στον ΣΟΦΨΥ και τον συμπεριέλαβε στους συλλόγους που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν μέσω του Δήμου Βέροιας από το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Βέροιας. Για δύο χρόνια ο Σύλλογος θα χρηματοδοτείται από το εν λόγω Σχέδιο. Αισθάνομαι μεγάλη χαρά και συγκίνηση που φτάσαμε σε αυτή τη μεγάλη μέρα. Μετά τα δύο χρόνια θα προσπαθήσουμε να βρεθεί ο τρόπος για να συνεχιστεί το καθεστώς.

Χαιρετισμό απηύθυναν οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Φρόσω Καρασαρλίδου και Χρήστος Αντωνίου, ο εκπρόσωπος του Αντιπεριφερειάρχη Νίκος Τσιούντας, η εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Οργανώσεων Ψυχικής Υγείας Ελένη Καπασακάλη και ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συλλόγου & Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κοι.Σ.Π.Ε. Ημαθίας «Δεσμός» Ηλία Γραμματικόπουλος.

Ο κ. Γραμματικόπουλος είπε ότι το στίγμα και η προκατάληψη είναι πιο βαριά κι από την ίδια την ψυχική νόσο. Έπειτα έκανε μία ανασκόπηση του έργου που γίνεται στον ΣΟΦΨΥ. «Μετά από δύο χρόνια θα προσπαθήσουμε το Κέντρο να ενταχθεί στη χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας. Νομίζω από την πλευρά μου έχω ολοκληρώσει το έργο μου εδώ, καθώς έχουν αναλάβει πλέον νέα στελέχη».

Σε αυτό το σημείο ο κ. Γραμματικόπουλος δήλωσε την παραίτησή του από Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής λόγω σύγκρουσης συμφερόντων, αλλά όπως είπε θα παραμείνει δίπλα στον Σύλλογο, γιατί η «Ψυχική Υγεία μας αφορά όλους».

Μετά τις ομιλίες τιμήθηκε για την προσφορά του ο Γεράσιμος Καλλιγάς, που όλα αυτά τα στέκεται δίπλα στον Σύλλογο, προσφέροντάς του μία προσωπογραφία του.

Παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο πρόεδρος του ΔΣ Πέτρος Τσαπαρόπουλος, ο εκπρόσωπος του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ημαθίας Νίκος Τσιούντας, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Γιώργος Σοφιανίδης, οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Φρόσω Καρασαρλίδου και Χρήστος Αντωνίου, η εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Οργανώσεων Ψυχικής Υγείας, ο εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας Λάζαρος Χατζηιωαννίδης, ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη Βοργιαζίδη Αλέξανδρος Τσαχουρίδης, εκπρόσωποι φορέων, εθελοντές επιστήμονες, εθελόντριες και μέλη του Συλλόγου.

Οι επισκέπτες στο τέλος της εκδήλωσης επισκέφτηκαν το χριστουγεννιάτικο bazaar, το οποίο θα λειτουργεί και τις επόμενες ημέρες για την οικονομική στήριξη του συλλόγου και τέλος τίμησαν τον πλούσιο μπουφέ με τα αλμυρά και γλυκά εδέσματα.