Πραγματοποιήθηκε στην Βέροια ενημέρωση για τους εμβολιασμούς ενηλίκων

koytras koronas

Το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας και ο Δήμος Βέροιας, στα πλαίσια της συνεργασίας τους για την έγκυρη ενημέρωση των πολιτών σε θέματα Υγείας και Πρόληψης, διοργάνωσαν με την υποστήριξη της εταιρείας Pfizer Ελλάς και τη συνεργασία της εξειδικευμένης εταιρείας New Event Generation, πραγματοποίησαν ενημερωτική εκδήλωση για τους Δημότες, με θέμα: «Εμβολιασμοί Ενηλίκων: Αναγκαίοι όσο και για τα παιδιά;» στο ΚΑΠΗ Δήμου Βέροιας, την Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2014.

Συντονιστής της εκδήλωσης σε μια κατάμεστη αίθουσα ήταν ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας & Εθελοντισμού, Πρόεδρος Ν.Π. ΚΑΠΑ Δήμου Βέροιας, κος Θεόφιλος Κορωνάς. Παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Βέροιας, κος Πρόδρομος Ισαακίδης, ενώ παραβρέθηκαν επίσης οι κ.κ. Δημήτριος Θεοδωρίδης, Υπεύθυνος ΠΕΔΥ Βέροιας, Αργύρης Φουκαλάς, Γραμματέας Φαρμακευτικού Συλλόγου Βέροιας, Μαρία Παπαϊωάννου Διευθύνουσα Γ.Ν. Ημαθίας (Μονάδα Βέροιας), καθώς και πλήθος Δημοτικών Συμβούλων, Συμβούλων της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας και Εκπροσώπων των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου.

Την ενημέρωση πραγματοποίησε ο κος Χρήστος Κούτρας, Συντονιστής - Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Γ.Ν. Ημαθίας (Μονάδα Βέροιας), Πρόεδρος Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, Δημοτικός Σύμβουλος Βέροιας, Εντεταλμένος Σύμβουλος Δημοτικού Ιατρείου Βέροιας. Ο κος Κούτρας ανέπτυξε το θέμα της Πρόληψης μέσω του εμβολιασμού στους ενήλικες από σημαντικά και επικίνδυνα νοσήματα. Εστίασε στη γρίπη και τον πνευμονιόκοκκο και τις σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να παρουσιάσουν (π.χ. πνευμονική εμβολή), ιδίως οι ομάδες υψηλού κινδύνου. Στις ομάδες αυτές ανήκουν τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι άνω των 60 ετών, οι έγκυες γυναίκες, καθώς και ευπαθείς ομάδες ανεξαρτήτου ηλικίας, όπως οι διαβητικοί, καρδιοπαθείς, άτομα που πάσχουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), καπνιστές και ανοσοκατεσταλμένοι. Ο εμβολιασμός αποτελεί την καλύτερη πρόληψη, καθώς προστατεύει τον οργανισμό από επικίνδυνες επιπλοκές όπως η πνευμονία. Χαρακτηριστικό είναι ότι περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο παγκοσμίως από την γρίπη και άνω από το 90% των θανάτων οφείλεται στην πνευμονία.

Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό κατά την οποία απαντήθηκαν ερωτήσεις και απορίες, και δόθηκαν χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές καθημερινότητας. Βασικό συμπέρασμα της ημερίδας είναι ότι η πρόληψη μέσω του εμβολιασμού είναι ο σημαντικότερος σύμμαχος ενάντια σε σοβαρά και επικίνδυνα για τη ζωή νοσήματα.
Ο εμβολιασμός και ο έλεγχος της υγείας σε συνδυασμό με την άσκηση και την ισορροπημένη διατροφή, εξασφαλίζει καλύτερη ζωή.