Διατροφή και νηστεία

Η Ένωση Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδος – Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας (ΕΔΔΕ Κ.Μ.) μας ενημερώνει για το πώς θα πρέπει να τρεφόμαστε κατά τη διάρκεια της νηστείας, ώστε να έχουμε μία ισορροπημένη διατροφή.

Καθώς διανύουμε την περίοδο της Σαρακοστής, όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να ακολουθήσουν τους κανόνες που επιβάλλει η Ορθόδοξη πίστη μας και να απέχουν από τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Τι συμβαίνει όμως διατροφικά κατά την διάρκεια της νηστείας;

Νηστεία δεν σημαίνει και ασιτία. Η διατροφή κατά την περίοδο αυτή πρέπει να είναι πλήρης και ισορροπημένη όπως και τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου, αντικαθιστώντας τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης με κατάλληλους συνδυασμούς φυτικών τροφίμων ώστε να επιτύχουμε τον στόχο αυτό. Με αυτόν το τρόπο μπορούμε να επιτύχουμε θετικά αποτελέσματα για τον οργανισμό μας όπως για παράδειγμα μείωση της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης, αυξημένη πρόσληψη αδιάλυτων φυτικών ινών οι οποίες βοηθάνε στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου, αυξημένη πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών όπως η βιταμίνη C και τα καροτενοειδή (β-καροτένιο και λυκοπένιο), οι οποίες ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας λόγω της πρόσληψης των ω-3 λιπαρών οξέων (DHA, EPA) και του σεληνίου τα οποία προέρχονται από την κατανάλωση θαλασσινών, ρύθμιση του σακχάρου του αίματος και φυσικά βελτίωση του σωματικού βάρους. Εάν όμως κάνετε άτακτες επιλογές στα γεύματά σας δυστυχώς θα δείτε την ζυγαριάνα ανεβαίνει και φυσικά χάνετε την ασπίδα προστασίας που αναφέρθηκε πιο πάνω.

Για να έχουμε λοιπόν αυτήν την ασπίδα προστασίας κατά την περίοδο της νηστείας χρειάζεται να:

• Καταναλώνετε 2 φορές την εβδομάδα θαλασσινά.

Προσφέρουν την απαραίτητη πρωτεΐνη για το σώμα μας και είναι εξαιρετική πηγή ω3 λιπαρών οξέων, βιταμίνης Β12 και σιδήρου.

• Καταναλώνετε 2 φορές την εβδομάδα όσπρια.

Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία τουεντέρου. Συνδυάστε τα με πηγές δημητριακών όπως το ρύζι και το πλιγούρι(π.χ. φακόρυζο ή σαλάτα με πλιγούρι & όσπρια ή φασόλια με πιτυρούχοψωμί) για να αυξήσετε την πρωτεϊνική τους αξία και αυξήστε τηναπορρόφηση του σιδήρου με λίγες σταγόνες λεμονιού που είναι πλούσιο σε βιταμίνη C.

Αντικαταστήστε το γάλα με γάλα αμυγδάλου.

Το γάλα αμυγδάλου αποτελεί άριστη πηγή ασβεστίου και λιποδιαλυτών βιταμινών ενώ παράλληλα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

• Επιλέξτε δημητριακά ολικής άλεσης.

Βοηθούν στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου του αίματος, είναι πλούσια σεφυτικές ίνες συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου καθώςκαι στο αίσθημα του κορεσμού.

• Φάτε φρούτα και λαχανικά.

Είναι πλούσια σε βιταμίνες, νερό και φυτικές ίνες.

• Χρησιμοποιείστε τις ελιές, ταχίνι και λάδι με μέτρο (όλα θεωρούνται πηγές λίπους).

• Μην ξεχνάτε τα μανιτάρια.

Αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης και μαγειρεύονται μεποικίλους τρόπους (π.χ. μανιταρόσουπα, σκορδάτα, πλευρώτους στο φούρνο, μανιτάρια Portobello με ρύζι, φασόλια με μανιτάρια στο φούρνο)

Τέλος, καταναλώστε ξηρούς καρπούς.

Πέραν της πρωτεΐνης είναι πλούσια και σε ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Αναμείξτε τα στις σαλάτες αλλά και στα φρούτα (π.χ. λιναρόσπορο ή καρύδια με μύρτιλλα).

Η Αντιπρόσωπος για τον Νομό Ημαθίας Ξένια Μαρία Παπαναστασίου και τα μέλη* της Ένωσης Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδος – Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας σας εύχονται Καλό Πάσχα!

Παναγιώτης Λεμπέσης, Πρόεδρος
Ξένια Μαρία Παπαναστασίου, Αντιπρόεδρος
Ελευθέριος Αθανασιάδης, Γραμματέας
Σταυρινή Σταύρου, Ταμίας
Μέλη: Νικόλαος Κόκκινος, Μαρκέλλα Μπαϊρακτάρη, Αυγή Καραΐσκου