Η αναφορά της Ελληνικής αντιπροσωπείας για την Σύνοδο Εθνικών Αντιπροσωπειών Μόνιμης Επιτροπής των Ευρωπαίων Γιατρών

Η Σύνοδος πραγματοποιήθηκε στην Βαλέττα της Μάλτας, διήρκησε από 4 έως 6 Απριλίου 2019 και συμμετείχαν Αντιπροσωπείες από τους Εθνικούς Ιατρικούς Συλλόγους των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρατηρητές από Εθνικούς Ιατρικούς Συλλόγους τρίτων χωρών και Εκπρόσωποι από άλλες Ευρωπαϊκές Ιατρικές Οργανώσεις, όπως UEMS, ΑΕΜΗ, CEOM, FEMS, WHO και EANA.

Στη Σύνοδο της CPME στην Βαλέττα, συμμετείχαν ως Εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου οι Αναστάσιος Βασιάδης, Κωνσταντίνος Κουτσόπουλος, Βλαδίμηρος Παναγιωτίδης και Γρηγόριος Ροκαδάκης.
Ως αποκλειστική γλώσσα της Συνόδου χρησιμοποιήθηκε η αγγλική.
Κατά την έναρξη της Συνδιάσκεψης, τους Εκπροσώπους καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Εθνικού Ιατρικού Συλλόγου Μάλτας Dr. Martin Balsam ενώ την εισηγητική ομιλία πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της CPME Καθηγητής Dr Frank Ulrich Montgomery

Κατά την Γενική Συνέλευση η Ελληνική Αντιπροσωπεία παρουσίασε τεκμηριωμένη, αναλυτική και επικαιροποιημένη Εθνική Αναφορά για την τρέχουσα κατάσταση της Υγείας στην Ελλάδα, με ειδικές και αναλυτικές επισημάνσεις για το προσφυγικό ζήτημα και ειδικότερα για την περίθαλψη των προσφύγων, καθώς και για τα φαινόμενα βίας εναντίον των ιατρών.

Η δραστηριότητα της Ελληνικής Αντιπροσωπείας, στα πλαίσια της Συνόδου της CPME αναπτύχθηκε σε τέσσερα επίπεδα.
Κατά τις άτυπες συναντήσεις στο περιθώριο της Συνόδου, με το Προεδρείο της C.P.M.E., τα μέλη των άλλων Εθνικών Αντιπροσωπειών και τους εκπροσώπους των Ευρωπαϊκών Ιατρικών Ενώσεων .
Κατά τις επίσημες κοινωνικές εκδηλώσεις, όπου η Ελληνική Αντιπροσωπεία, εκπροσωπώντας τον ΠΙΣ, αξιοποίησε πλήρως τις δυνατότητες προώθησης των θέσεων του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.
Κατά την ειδική διαδικασία παρουσίασης των Εθνικών Αναφορών, όπου η Ελληνική Αναφορά έτυχε της γενικότερης αποδοχής
Κατά τις συνεδριάσεις των Ομάδων Εργασίας όπου εγένοντο τοποθετήσεις σύμφωνα με τις θέσεις του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, όπως έχουν καταγραφεί κατά τις Γενικές Συνελεύσεις, τις Συνόδους των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων και κατά τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΙΣ.
Επισημαίνεται ότι στο περιθώριο της Συνόδου, η Ελληνική Αντιπροσωπεία πραγματοποίησε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εθιμοτυπική επίσκεψη στην Ελληνική Πρεσβεία στην Βαλέττα.
Επίσης εξαιρετικά παραγωγική υπήρξε και η συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας της Μάλτας.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

Οι επισημάνσεις εγένοντο από την Ελληνική Αντιπροσωπεία στην διάρκεια των εργασιών της Ομάδας Εργασίας για το προσφυγικό και στην Γενική Συνέλευση κατά την συζήτηση για το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Κατά τις επισημάνσεις τονίστηκαν όλες οι παράμετροι που συνθέτουν το προσφυγικό ζήτημα με ιδιαίτερη έμφαση στην συνεχιζόμενη ροή του αριθμού των προσφύγων, παρά τη σύμβαση της Τουρκίας με την Ε.Ε. και τη χρηματοδότηση για τη διατήρηση του αριθμού.

Επισημάνθηκε ότι κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης, χιλιάδες άνθρωποι έχασαν και χάνουν τη ζωή τους στη Μεσόγειο, στην προσπάθεια να διέλθουν τα θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης, ενώ περιγράφηκε το επισφαλές υγειονομικό περιβάλλον που δημιουργείται από τον μεγάλο αριθμό προσφύγων που φθάνουν συνεχώς στην χώρα και τους κινδύνους που απειλούν τους ίδιους και τις τοπικές κοινωνίες.

Περιγράφηκαν οι δραματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες οι Έλληνες ιατροί σε συνθήκες παρατεινόμενης οικονομικής κρίσης και λιτότητας, κάνουν ότι μπορούν για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες, με ανθρωπισμό, σεβασμό και προσήλωση στις ευρωπαϊκές αρχές, φροντίζοντας για την ασφάλεια και την φροντίδα αυτών των ανθρώπων, ανεξαρτήτως αν φέρουν μαζί τους η όχι συνοδευτικά έγγραφα.

Τέθηκε η επιτακτική αναγκαιότητα να επιληφθούν της κατάστασης οι Αρχές και τα Όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πριν αυτή λάβει εντελώς ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με αναγκαίες πρωτοβουλίες που πρέπει να κινηθούν κατά κύριο λόγο σε πολιτικό επίπεδο με την ανάληψη δράσεων που θα αποσκοπούν στον συνολικό έλεγχο και την επιτυχή διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

Μεταξύ αυτών των δράσεων τονίστηκε ότι πρέπει να συμπεριληφθεί η ενεργοποίηση ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος υποστήριξης, ενίσχυσης και αξιοποίησης των συνολικών υγειονομικών υποδομών.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αναγκαιότητα μεταρρύθμισης της Συνθήκης του Δουβλίνου, έτσι ώστε η χώρα μέσω της οποίας εισέρχονται οι πρόσφυγες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να μην είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την επεξεργασία των αιτημάτων χορήγησης ασύλου. Στην Συνθήκη του Δουβλίνου πρέπει να προβλέπεται ο δίκαιος καταμερισμός των προσφύγων σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Εκ κατακλείδι τονίστηκε ότι η καταγραφόμενη συνεχής προσφυγική ροή, αποτελεί ένα γενικό ευρωπαϊκό πρόβλημα και αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τις άμεσες και βραχυπρόθεσμες δυσμενείς επιπτώσεις που εκδηλώνονται και αναμένονται να εκδηλωθούν περαιτέρω.

Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ

Κατά την παρουσίαση της Εθνικής Αναφοράς από την Ελληνική Αντιπροσωπεία, επισημάνθηκε ότι η υγεία στην Ελλάδα έχει λάβει διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης.
Περιγράφηκαν οι εξελίξεις, στο χώρο της Υγείας στην Ελλάδα, όπως εξελίσσονται κάτω από την πίεση της μεγάλης οικονομικής κρίσης, της συνεχιζόμενης μνημονιακής πολιτικής και του προσφυγικού ζητήματος.

Κοινό χαρακτηριστικό όλων των πεδίων που περιγράφηκαν αποτέλεσε η συνολική ποιοτική υποβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης από τις Δημόσιες Δομές Υγείας, εξ αιτίας της υποχρηματοδότησης, των θεσμικών ανατροπών και της βραδείας προσαρμογής στις σύγχρονες επιστημονικές, τεχνολογικές και κοινωνικές απαιτήσεις.

Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο ότι το ιατρικό δυναμικό που υπηρετεί στα δημόσια Νοσοκομεία της χώρας έχει μειωθεί δραματικά χωρίς να αναπληρώνεται, με έξαρση του φαινομένου της μετανάστευσης των νέων ιατρών. Τονίστηκε ιδιαίτερα η δυσχερής κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Ελεύθερο Ιατρικό Επάγγελμα με την υπερβολική φορολόγηση και την ασφαλιστική επιβάρυνση.

Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, το επίπεδο της ποιότητας της περίθαλψης των πολιτών της χώρας από τα γενικά Νοσοκομεία υποβαθμίζεται συνεχώς.

Παρόλα αυτά, λόγω της οικονομικής κρίσης και της μεγάλης δυσλειτουργίας των Δημοσίων Μονάδων Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, αυξάνεται θεαματικά το ποσοστό προσέλευσής των πολιτών και ειδικότερα των ανέργων, των προσφύγων κλπ. στα Δημόσια Νοσοκομεία, που ξεπερνάει το 70%.

Συνέπεια τούτου είναι να καταστρατηγείται η Κοινοτική Οδηγία που αφορά την 48ωρη εβδομαδιαία απασχόληση των ιατρών, με αποτέλεσμα την επιβολή υψηλού προστίμου από την Ε.Ε.

Τονίστηκε ως ιδιαίτερα επικίνδυνη για τη Δημόσια Υγεία και την ασφάλεια των πολιτών, η νομοθετική καθιέρωση της συνταγογράφησης αποκλειστικά και μόνο της δραστικής ουσίας των φαρμάκων, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος. Με τη συγκεκριμένη νομοθετική μεθόδευση, το δικαίωμα της επιλογής του πλέον ενδεδειγμένου φαρμακευτικού σκευάσματος για κάθε περίπτωση, έχει μεταφερθεί από τον ιατρό στο φαρμακοποιό, ο οποίος χορηγεί το φθηνότερο διαθέσιμο γενόσημο, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα επιμέρους χαρακτηριστικά, όπως είναι το έκδοχο, η φαρμακοκινητική και η βιοϊσοδυναμία αυτού.

Τέλος παραμένει το επικίνδυνο φαινόμενο της αυτοφαρμακείας, δηλαδή να διατίθενται τα περισσότερα φάρμακα με μόνη την ζήτηση, χωρίς να απαιτείται συνταγή ιατρού .

Αναφέρθηκε ότι η εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Υγείας προχωράει με εξαιρετικά βραδείς ρυθμούς, οι οποίοι δεν δύνανται να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις όπως επιβάλλεται από τη σημερινή ευρωπαϊκή πραγματικότητα.
Μέχρι στιγμής, λειτουργεί γενικευμένα αλλά με τεχνικά και λειτουργικά πλημμελή τρόπο, η αναγραφή ηλεκτρονικών συνταγών, παραπεμπτικών ιατρικών εργαστηριακών εξετάσεων και διατακτικών παραϊατρικών ειδών.

Δεν έχει καθιερωθεί ο αναγκαίος Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας του ασθενούς, ούτε η προσωπική Ηλεκτρονική Κάρτα Υγείας. Επίσης, απουσιάζει από την οργάνωση της Ηλεκτρονικής Υγείας η Ηλεκτρονική Κάρτα Ιατρού, που έχει καθιερωθεί σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκή Ένωσης.

Ιδιαίτερη εκ νέου αναφορά επιφυλάχτηκε για το προσφυγικό ζήτημα που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ η Ελλάδα κάτω από δραματικές συνθήκες από την παρατεινόμενη οικονομική κρίση και λιτότητα, κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει τους πρόσφυγες, με ανθρωπισμό, σεβασμό και προσήλωση στις ευρωπαϊκές αρχές, φροντίζοντας για την ασφάλεια και την φροντίδα αυτών των ανθρώπων.

Η Ελληνική Αντιπροσωπεία προχώρησε σε κατάθεση προτάσεων σύμφωνα με τις θέσεις του ΠΙΣ, ώστε να ενσωματωθούν στην Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και να αποτελέσουν Οδηγίες προς τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης της Συνόδου CPME στη Βαλέττα, ετέθησαν επιπροσθέτως τα ακόλουθα θέματα :

ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Φαρμακευτικά θέματα

Υποστηρίχθηκε το σχέδιο για τις κλινικές δοκιμές, με την εκπόνηση Κανονισμού. Επίσης, υποστηρίχθηκε το σχέδιο ως προς την συνταγογράφηση φαρμάκων με μόνη ευθύνη των ιατρών. Για το θέμα της πρόσβασης στα φάρμακα προβλήθηκε η θέση του Π.Ι.Σ. για την απαγόρευση της διάθεσης των φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή.

 

Ενεργοποίηση της υγιούς διαβίωσης για όλους

Καθορίστηκε με την ενεργό συμμετοχή της Ελληνικής Αντιπροσωπείας, η πολιτική της CPME για την υγιή διαβίωση και αποφασίστηκε να κληθούν οι κεντρικές και τοπικές πολιτικές αρχές να διαρθρώσουν τις τοπικές κοινότητες και τις υπηρεσίες υγείας με τρόπο που να εξασφαλίζει ίσες δυνατότητες για υγιεινή διαβίωση για όλους.

Αποφασίστηκε επίσης να ζητηθεί η συνέχιση της ενίσχυσης των διαρθρωτικών μέτρων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο με την υποστήριξη της διαθεσιμότητας υγιεινών τροφίμων και την αποτροπή πρόσβασης σε οινόπνευμα, καπνό και άλλες ουσίες που προκαλούν εθισμό.
Επιπλέον, να συνιστάται η διευκόλυνση της τακτικής σωματικής άσκησης και η προώθηση υγιούς περιβάλλοντος.

Συμπερασματικά η CPME καλεί τους Εθνικούς Ιατρικούς Συλλόγους να ενθαρρύνουν όλους τους Ιατρούς να προωθήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής κατά τις επαφές τους με τους ασθενείς.

Η ηθική διάσταση της τεχνητής νοημοσύνης

Εκφράστηκε η ικανοποίησή της Ελληνικής Αντιπροσωπείας για την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συμπεριλάβει την ηθική διάσταση κατά τη διαμόρφωση του μελλοντικού πλαισίου της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη και επαναβεβαιώθηκε η σημασία της διασφάλισης της ασφάλειας των δεδομένων και της διαφύλαξης του ιατρικού απορρήτου.

Με βάση την θέση της Γενικής Συνέλευσης, η CPME εισηγείται την συμμετοχή των επαγγελματιών του τομέα της υγείας, στις μελλοντικές εξελίξεις της ΕΕ που επηρεάζουν τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Μετά από αυτή την πρώτη απόφαση, η CPME θα ετοιμάσει ένα πιο ολοκληρωμένο έγγραφο πολιτικής για την τεχνητή νοημοσύνη που θα εγκριθεί αργότερα αυτό το έτος.

Το φαινόμενο της αμυντικής ιατρικής

Εκ μέρους της Ελληνικής Αντιπροσωπείας αναφέρθηκε ως αφορμή της παρουσίασης, η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών της Ελλάδας σύμφωνα με την οποία, οι αποφάσεις δικαστηρίων εναντίον νοσοκομείων μετά από προσφυγές πολιτών για αποζημιώσεις έναντι προβλημάτων που ανέκυψαν κατά την νοσηλεία τους, θα βαρύνουν αποκλειστικά τους ιατρούς.
Αναλύθηκαν όλα τα επακόλουθα προβλήματα ως προς την ασφάλιση της αστικής ευθύνης των ιατρών και την αμυντική ιατρική, στην δυσμενή οικονομική συγκυρία. Κατατέθηκε δε η πρόταση την πανευρωπαϊκή καθιέρωση της αστικής ασφάλισης των νοσοκομειακών ιατρών, εκ μέρους των νοσοκομείων.

Άσκηση Ιατρικού Επαγγέλματος

Τέθηκε επιτακτικά η αντίθεση της Ελληνικής Ιατρικής Κοινότητας στην αλλοτρίωση της Ιατρικής από τα επιχειρηματικά συμφέροντα, όπως προβλέπεται από τους μνημονιακούς νόμους, που δίνουν τη δυνατότητα σε τρίτους επιχειρηματίες που δεν έχουν την ιατρική ιδιότητα, να ιδρύουν και να λειτουργούν Ιατρεία.

Brexit και παραμονή του BMA στην CPME

Η Ελληνική Αντιπροσωπεία συμμετείχε κατά την εισήγησή της στην ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, για την επιβεβαίωση να διατηρηθεί η πλήρης ιδιότητα του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου ως μέλους στην CPME, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα της διαδικασίας Brexit.

ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΚΗ ΕΠΊΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

Στο περιθώριο της Συνόδου της CPME η Ελληνική Αντιπροσωπεία πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στην Ελληνική Πρεσβεία στη Βαλέττα.

Τους Αντιπροσώπους του ΠΙΣ υποδέχτηκαν με ιδιαίτερα θερμές εκδηλώσεις ο Πρέσβης της Ελλάδος στη Μάλτα κ. Δημήτριος Τσούγκας και η Γραμματέας της Πρεσβείας κ. Αικατερίνη Κάοσαρ Αμπού Σαλίμ.

Ο Έλληνας Πρέσβης κατά την διάρκεια δεξίωσης που παρέθεσε, ενημέρωσε τους επισκέπτες για το έργο και τις δραστηριότητες της Πρεσβείας.

Οι Αντιπρόσωποι του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στα πλαίσια της συνάντησης ενημέρωσαν με την σειρά τους την Πρέσβη, για το έργο της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στα πλαίσια της CPME.

Εις ένδειξη εκτίμησης και ως ανάμνηση της επίσκεψης προσφέρθηκε στην Πρέσβη χειροποίητη εικόνα βυζαντινής τεχνοτροπίας.

ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ CPME ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΜΑΛΤΑΣ

Στο πλαίσιο της Συνόδου της CPME τα μέλη των Εθνικών Αντιπροσωπειών επισκέφθηκαν εθιμοτυπικά το Υπουργείο Υγείας και έτυχαν θερμής υποδοχής από την ηγεσία του Υπουργείου.

Κατά την έναρξη της τελετής υποδοχής, χαιρετισμό απηύθυναν η Γενική Γραμματέας Charmaine Gauci, o Πρόεδρος της CPME Frank Ulrich Montgomery και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μάλτας Martin Balsam.
Κατά την διάρκεια της επίσκεψης η Ελληνική Αντιπροσωπεία συζήτησε με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας της Μάλτας για τα συστήματα Υγείας των δύο χωρών και την προοπτική ανάπτυξης συνεργασιών Ιατρικού Τουρισμού.

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Η συμμετοχή της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Σύνοδο της CPME στη Βαλέττα υπήρξε επιτυχής, στο βαθμό που αναδείχθηκαν τα ζητήματα που θέτει η Ελληνική Ιατρική Κοινότητα και κατέστησαν κατανοητά στο Προεδρείο και στα μέλη των Αντιπροσωπειών των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γίνει ομόφωνα δεκτή η Εθνική Αναφορά με τις επί μέρους εισηγήσεις.

Σε επίπεδο προσωπικών επικοινωνιών με τους υπόλοιπους εκπροσώπους της CPME κατέστη σαφές ότι θα υπάρξει διαρκής στήριξη σε διεκδικητικές δράσεις, για την διασφάλιση της Υγείας των πολιτών και την υποστήριξη του Ιατρικού Επαγγέλματος.

Η εθιμοτυπική επικοινωνία με την Ελληνική Πρεσβεία υπήρξε εξαιρετικά επιτυχής και έδωσε την έμφαση της επιβεβαίωσης των ελληνικών θέσεων, για τα σημαντικά ζητήματα που αναπτύχθηκαν στην Σύνοδο της CPME.

Οι συζητήσεις με το Υπουργείο Υγείας της Μάλτας δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για περαιτέρω συνεργασίες.

Το έργο της Ελληνικής Αντιπροσωπείας επιτελέστηκε με ευθύνη, εργατικότητα και προσήλωση στις γενικές κατευθυντήριες γραμμές του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.