Ξεκίνησαν οι δράσεις για την καταπολέμηση των κουνουπιών

Από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι στο πλαίσιο εφαρμογής του ολοκληρωμένου Προγράμματος Καταπολέμησης Κουνουπιών για το έτος 2019, διανύοντας το τρίτο έτος του συνεχιζόμενου τριετούς έργου που υλοποιεί η Περιφέρεια, έχουν ήδη ξεκινήσει σχετικές δράσεις για την καταπολέμηση των κουνουπιών.

Έως τα τέλη Μαρτίου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες χαρτογράφησης/επικαιροποίησης των εστιών ανάπτυξης κουνουπιών για όλους τους οικισμούς της Περιφέρειας, ενώ από τις αρχές Απριλίου ξεκίνησαν οι δειγματοληψίες προνυμφών. Δειγματοληψίες πραγματοποιούνται τόσο στα υγροτοπικά συστήματα όσο και στο περιαστικό και αστικό σύστημα των οικισμών.

Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών από τα οποία προέκυψαν αυξημένοι πληθυσμοί προνυμφών που οφείλονται στις επικρατούσες κλιματολογικές συνθήκες, αποφασίστηκε η έναρξη των ψεκασμών από την 15η Απριλίου 2019 προκειμένου να μειωθεί η όχληση αλλά κυρίως ο κίνδυνος της εξάπλωσης ασθενειών που μεταδίδονται με κουνούπια, με στόχο την διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας λαμβάνει υπόψη το σοβαρό πρόβλημα των κουνουπιών και βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση και επαγρύπνηση, επιδιώκοντας τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων σε αυτό φορέων αλλά και των πολιτών προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Καλούνται οι πολίτες να συνδράμουν στο έργο της Περιφέρειας, σύμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες που έχουν δοθεί και δίδονται συνεχώς και αφορούν στην αποφυγή δημιουργίας μικρών εστιών στάσιμου νερού στις ιδιοκτησίες τους, όπου κυρίως εμφανίζονται οι πληθυσμοί κουνουπιών του αστικού περιβάλλοντος που μεταδίδουν τον ιό του δυτικού Νείλου, και παράλληλα να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα ατομικής προστασίας από τα τσιμπήματα.