Χολοκυστεκτομή: Τι είναι και πότε πρέπει να την κάνεις

Γνωστή περισσότερο ως «Αφαίρεση χολής» η χολοκυστεκτομή είναι πλέον μία από τις επεμβάσεις που ο έμπειρος γενικός χειρούργος θεωρεί επέμβαση ρουτίνας.

Τι είναι όμως η χολοκυστεκτομή;

Ακούγοντας κάποιος την ονομασία «αφαίρεση χολής» θα μπορούσε εύλογα να σκεφτεί ότι πρόκειται για αυτό που η παραπάνω ονομασία περιγράφει. Αυτό που αφαιρείται δηλαδή μετά την επέμβαση είναι η χολή.

Στην πραγματικότητα ωστόσο αυτό είναι λιγάκι παραπλανητικό. Όπως ακριβώς συμβαίνει και για τις πέτρες στη χολή πρόκειται για μία σύμβαση που έχει καθιερωθεί και είναι αναγνωρίσιμη από το ευρύ κοινό, ωστόσο περιγράφει λανθασμένα τη διαδικασία και την πάθηση στην πρώτη και τη δεύτερη περίπτωση αντίστοιχα.

Έτσι αυτό που αφαιρείται στην περίπτωση της χολοκυστεκτομής δεν είναι η χολή αλλά η χοληδόχος κύστη, καθώς η χολή δεν είναι όργανο αλλά ένα ελαιώδες υγρό που βοηθάει στην πέψη των τροφών.

Πότε πρέπει κάποιος να προχωρήσει σε αφαίρεση χολής(χολοκυστεκτομή);

Η χολοκυστεκτομή είναι μια επέμβαση που συνδέεται κυρίως με τις πέτρες στη χολή(χολολιθίαση). Για την συγκεκριμένη πάθηση παρότι υπάρχουν και κάποια συντηρητικά μέτρα αντιμετώπισης, η αφαίρεση του οργάνου είναι το μοναδικό μέσο που δίνει πραγματική λύση στο πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση είναι αναπόφευκτη όταν τα συντηρητικά μέτρα αποτύχουν. Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι η χοληδόχος κύστη (το όργανο που αφαιρείται), δεν είναι ζωτικής σημασίας. Πρόκειται για μία επέμβαση πολύ συχνή και ασφαλή όταν την πραγματοποιεί έμπειρος γενικός χειρούργος.

Με ποιο τρόπο πραγματοποιείται η χολοκυστεκτομή

Με βάση τα διεθνή standard, η επέμβαση προτείνεται να γίνεται με λαπαροσκοπική χειρουργική.

Η λαπαροσκοπική χειρουργική έχει για τον ασθενή συγκεκριμένα πλεονεκτήματα τα οποία και αναφέρονται παρακάτω.

  • Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
  • Σαφέστατα γρηγορότερη ανάρρωση.

Πιο συγκεκριμένα στην παραπάνω επέμβαση ο γενικός χειρούργος διανοίγει 4 μικρές οπές στην κοιλιακή χώρα(αντί μιας μεγάλη τομής 5 επί 7 εκατοστά). Η διάρκειά της για έναν έμπειρο χειρούργο είναι περίπου μισή ώρα και ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του την επόμενη μέρα.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την λαπαροσκοπική χειρουργική και τις εφαρμογές της, μέσα από την ιστοσελίδα του γενικού χειρουργού & διευθυντή της Ευρωκλινικής, Γεώργιου Σάμπαλη.