Η ετοιμότητα και η προετοιμασία της Ημαθίας για τις εξελίξεις με την εξάπλωση του κορονοϊού

Η προετοιμασία των αρμοδίων υπηρεσιών και φορέων της Ημαθίας, σχετικά με τη λήψη μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης τυχόν κρουσμάτων κορονοϊού καθώς και άλλων ζητημάτων που σχετίζονται με την κατάσταση που διαμορφώνεται, απασχόλησαν σήμερα (Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020) τον Αντιπεριφεριάρχη Ημαθίας, Κώστα Καλαϊτζίδη, σε συναντήσεις και επικοινωνία που είχε με στελέχη υπηρεσιών και φορέων.

Συγκεκριμένα:

Η προετοιμασία των αρμοδίων υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας συζητήθηκε με τα στελέχη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας και του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας και δόθηκαν οδηγίες για τα όσα πρέπει να γίνουν, σύμφωνα και με τις οδηγίες της κεντρικής διακυβέρνησης και των αντίστοιχων κρατικών δομών και υπουργείων.

Σε επικοινωνία με τον αρμόδιο θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Υγείας, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χρήστο Μήττα, συζητήθηκαν θέματα ετοιμότητας, συντονισμού και συνεργασίας με τον σχεδιασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και αντίστοιχων δομών της.

Με τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ημαθίας, Ηλία Πλιόγκα, συζητήθηκαν θέματα ετοιμότητας και δράσεων πρόληψης και αντίδρασης των μονάδων υγείας σε Βέροια, Νάουσα και σε κάθε περιοχή της Ημαθίας ενώ διαπιστώθηκε η πλήρης ετοιμότητα της διοίκησης, των νοσοκομειακών γιατρών, του νοσηλευτικού προσωπικού και του ΕΚΑΒ.

Με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας, Βασίλη Διαμαντόπουλο έγινε ευρεία συζήτηση σχετικά με την ετοιμότητα του ιατρικού δυναμικού της Ημαθίας καθώς και θέματα που σχετίζονται με την ενημέρωση της Ημαθιώτικης κοινωνίας και τα μέτρα πρόληψης. Για μια ακόμη φορά διαπιστώθηκε η άρτια επιστημονική επάρκεια των γιατρών της Ημαθίας και η ετοιμότητα να παράσχουν όποιο αντίστοιχο έργο τους ζητηθεί.

Υπήρξε επικοινωνία με τη Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, Αναστασία Μαυρίδου και τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, Διονύση Διαμαντόπουλο και διαπιστώθηκε η ετοιμότητα της εκπαιδευτικής κοινότητας της Ημαθίας να λειτουργήσει με βάση τις οδηγίες του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και κάθε αρμόδιου φορέα, σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο.

Με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ημαθίας, Γιώργο Μπίκα, έγινε μια πρώτη συζήτηση σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι εξελίξεις με το θέμα του κορονοϊού στην οικονομική ζωή της Ημαθίας και πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν με τη συνεργασία των αρμοδίων τοπικών φορέων, για τις εξαγωγές των τοπικών αγροτικών προϊόντων και γενικά για την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής, στην αγορά και στον πρωτογενή και στον δευτερογενή τομέα.

Στο ίδιο πλαίσιο, σήμερα το μεσημέρι, ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης μετέβη στη Θεσσαλονίκη για να συμμετέχει στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Σχετικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται , ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης δήλωσε:

«Οι εξελίξεις με τον κορονοϊό είναι φυσικό να μας προκαλούν ανησυχία και μας υποχρεώνουν να προχωρήσουμε σε άμεση προετοιμασία για το ενδεχόμενο να απασχολήσουν και την Ημαθία. Για τον λόγο αυτό σήμερα είχα μια ακόμη, ευρύτερη επικοινωνία με στελέχη και εκπροσώπους υπηρεσιών και τοπικών φορέων που θα κληθούν να συνεργαστούν μαζί μας και να συμμετέχουν άμεσα στην κινητοποίηση, εφόσον χρειαστεί. Δεν εξαντλείται εδώ το θέμα και θα διευρύνουμε την ίδια επικοινωνία και με άλλους φορείς και στελέχη. Προέχει όμως να προετοιμαστούμε σωστά και έγκαιρα για τα βασικά και τα απαραίτητα της πρώτης φάσης.
Από την επικοινωνία που είχα σήμερα, διαπίστωσα ετοιμότητα και σωστή προετοιμασία σε τοπικό επίπεδο και έχω πλήρη εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες,στους αρμόδιους φορείς, στο επιστημονικό, νοσηλευτικό και άλλων αρμοδιοτήτων δυναμικό της περιοχής, ότι θα πράξουν/ θα πράξουμε, το καλύτερο και το ασφαλέστερο για την υγεία των πολιτών της Ημαθίας, εφόσον χρειαστεί.
Δεν χρειάζεται πανικός, δεν χρειάζονται μεμονωμένες ενέργειες, ούτε κινήσεις εντυπώσεων που ενδέχεται να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη. Χρειάζεται συνεργασία, ετοιμότητα και κυρίως χρειάζεται πλήρη προσαρμογή με τους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις των κεντρικών υπηρεσιών, σε επίπεδο Κράτους και Περιφέρειας. Θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες της Ημαθίας ότι υπάρχει έλεγχος, προετοιμασία και ετοιμότητα, υπάρχει εμπιστοσύνη και ως Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ότι χρειαστεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας».