Ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας ζητά το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Βέροιας

Από το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Βέροιας ανακοινώθηκαν τα εξής: 

"Όλες αυτές τις μέρες που η χώρα μας μπήκε στο χάρτη της πανδημίας του κορονοϊού  ακούμε διαρκώς  από επίσημα κυβερνητικά χείλη (πρωθυπουργός ,υπουργοί κ.α) να κλίνεται σε όλες τις πτώσεις η φράση "ατομική ευθύνη" .

Αυτονόητο είναι πως μπροστά σε μια τέτοια κρίσιμη κατάσταση  που έχει να κάνει με τη δημόσια υγεία  ,μέρος της  αντιμετώπισής της  είναι και η ατομική ευθύνη. Είναι όμως προκλητικό να αξιοποιείται η ατομική ευθύνη για να κρυφτεί ότι  "ο βασιλιάς είναι γυμνός". Να κρυφτούν δηλαδή  οι διαχρονικές ευθύνες όλων των αστικών κυβερνήσεων ως τώρα που με την πολιτική των περικοπών στη δημόσια υγεία  την οδήγησαν στην "εντατική".

Αυτό που μετριέται σήμερα δεν είναι η ευθύνη του καθενός , αλλά η ικανότητα και ετοιμότητα του κράτους ,της κοινωνικής και οικονομικής οργάνωσης ,του συστήματος συνολικά να αντιμετωπίσει μια τέτοια κρίσιμη κατάσταση με κύριο κριτήριο  την υπεράσπιση της υγείας του λαού.

Στην πατρίδα μας αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 600 κρεβάτια σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Με τις περικοπές σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έκλεισαν 150 ,αριθμός  κρίσιμος  καθώς θα αυξάνονται τα κρούσματα κάτι που τονίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί σε πρόσφατη ανακοίνωση της ομοσπονδίας τους.

Ως σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ Βέροιας  πραγματοποιήσαμε  το προηγούμενο χρονικό διάστημα ποικίλες παρεμβάσεις ( συγκεντρώσεις στο Νοσοκομείο ,παραστάσεις διαμαρτυρίας, συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς ,ανακοινώσεις ) ώστε να αναδείξουμε τις τραγικές ελλείψεις του συστήματος δημόσιας υγείας και να ευαισθητοποιήσουμε και άλλους φορείς , σωματεία ,τους συμπολίτες μας,  για να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε ένα εθνικό σύστημα υγείας που αρμόζει στις σύγχρονες ανάγκες μας  και  που μπορεί να προσφέρει σήμερα η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Δυστυχώς παρά τις επισημάνσεις μας οι ελλείψεις όχι μόνο παρέμειναν, αλλά και πολλαπλασιάστηκαν.

Ως άνθρωποι μεγάλης ηλικίας  με επιβαρυμένη υγεία ,με επαγγελματικές ασθένειες ,άτομα υψηλού κινδύνου παρά τις υπερπροσπάθειες γιατρών ,νοσηλευτών και όλων των εργαζομένων στις δημόσιες δομές υγείας ανησυχούμε  για την εξάπλωση του νέου κορονοϊού  

Μεταξύ άλλων απαιτούμε :

  • Να δοθούν (χθες) τα απαραίτητα κονδύλια στο δημόσιο σύστημα Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Την πρόσληψη γιατρών, νοσηλευτών όλων των ειδικοτήτων, άλλου ειδικευμένου προσωπικού με μόνιμη και πλήρη απασχόληση.
  • Χορήγηση του απαραίτητου εξοπλισμού.
  • Την προμήθεια σε όλες τις δημόσιες μονάδες Υγείας, σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη ατομικής υγιεινής κλπ.
  • Να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Να ανοίξουν άμεσα όλες οι κλειστές και να δημιουργηθούν και νέες (όσες χρειάζονται) κλίνες σε ΜΕΘ και ΜΑΦ, στα νοσοκομεία της πόλης μας.
  • Να διατεθούν από το κράτος, δωρεάν όλα τα απαραίτητα υλικά προφύλαξης, (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα, αντισηπτικά κλπ) στον λαό, και ιδιαιτέρα στους χώρους όπου γίνεται συνωστισμός.
  • Να παταχθεί η αισχροκέρδεια».

Η υγεία του λαού δεν μπαίνει στο "ζύγι κόστους οφέλους" 

Σε καραντίνα πρέπει να μπει η πολιτική που βλέπει την Υγεία σαν εμπόρευμα και ευκαιρία για κέρδος και εκείνοι που με την πολιτική που άσκησαν διέλυσαν τη δημόσια υγεία".