Κορονοϊός: 71 νέα κρούσματα - 892 συνολικά - Στους 26 οι νεκροί

"Δεν έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο, είμαστε στην μέση της μάχης" τόνισε στην σημερινή ενημέρωση ο λοιμοξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Σήμερα ανακοίνωσε 71 νέα κρούσματα και 892 συνολικά. 57 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και οι 54 είναι διασωληνωμένοι. 4 θάνατοι σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο και συνολικά έφθασαν τους 26. Ο μέρος όρος ηλικίας τους είναι 72 χρόνια. Στους θανάτους, οι 21 είναι άνδρες και οι 5 γυναίκες, όλοι με υποκείμενα νοσήματα. 42 ασθενείς πήραν εξιτήριο.

Μιλώντας αμέσως μετά τον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως η ελληνική κοινωνία στο μεγαλύτερο μέρος της επιδεικνύει αξιέπαινη ωριμότητα και ψυχραιμία σε μια πραγματικά δύσκολη στιγμή και πρόσθεσε ότι εμπειρία των πρώτων ημερών δείχνει ότι η αναγκαιότητα των νέων μέτρων είναι ξεκάθαρη για τη συντριπτική πλειοψηφία των συνανθρώπων.

Τι ανέφερε για τον Γερμανό καθηγητή

Ο κ. Τσιόδρας προειδοποίησε επίσης ότι ο ιός μπορεί να προκαλεί σοβαρά κρούσματα και σε νέους ανθρώπους, κάτι που όπως είπε το είδαμε και χθες με τον Γερμανό επισκέπτη καθηγητή, που έχασε τη ζωή του στην Κρήτη. Σε αυτή την περίπτωση, τόνισε εμφανίστηκε θρόμβωση στα αγγεία του πνεύμονα, μία επιπλοκή που έχει πρόσφατα συσχετιστεί με την λοίμωξη από τον νέο ιό και για την οποία είναι σε επαγρύπνηση τις τελευταίες ημέρες όλοι οι γιατροί του κόσμου και οι γιατροί στην Ελλάδα που χειρίζονται τις περιπτώσεις της νόσου. Τόνισε πως οι γιατροί που παρακολουθούσαν τον ασθενή, στην Κρήτη, του χορηγούσαν ειδική προληπτική αγωγή -αντιπηκτική- γι' αυτόν τον σκοπό. Ωστόσο, είπε, πως δεν φαίνεται ότι η επιπλοκή αυτή να αφορά μεγάλο ποσοστό των ασθενών. Αυτά τα σπάνια συμβάντα δεν αλλάζουν την εικόνα που έχουμε για την πορεία της νόσου, όταν αυτή αφορά ανθρώπους υγιείς, χωρίς άλλα προβλήματα υγείας.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι ο περιορισμός για να ασκήσουν τα καθήκοντά τους δεν ισχύει σε αυτούς που υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και στις ένοπλες δυνάμεις. Για όλες τις άλλες προσωπικές τους δραστηριότητες, ισχύουν οι απαγορεύσεις στην κυκλοφορία.

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ακόμη ότι 50 επιχειρήσεις έχουν ήδη ανταποκριθεί στην έκκληση για προσφορά, ενώ 8.785 πολίτες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για εθελοντική προσφορά. Σε κατ' οίκον περιορισμό βρίσκονται 5.824 επαναπατρισθέντες. Έγιναν 1.116 δειγματοληπτικοί έλεγχοι και 92 βρέθηκαν εκτός σπιτιού. Θα τούς επιβληθεί πρόστιμο 5.000 ευρώ