Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΕΟΠΥΥ Ημαθίας για την αξιολόγηση στο δημόσιο

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΕΟΠΥΥ (ΠΕΔΥ) Ν. Ημαθίας, κατά τη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε στις 30/06/2014, εκφράζει τους φόβους, τις ανησυχίες και τις ενστάσεις του για το Ν. 4250/2014 και τις σχετικές εγκυκλίους που εκδόθηκαν για την αξιολόγηση.

«Με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι με την ποσόστωση επιδιώκεται να εφαρμοστεί η «συγκριτική αξιολόγηση», καθώς θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι το 15% των συναδέλφων μας είναι άχρηστοι, το 60% μέτριοι, ενώ μόλις το 25% θα βαθμολογηθούν ως άριστοι. Πώς μπορεί να χαρακτηριστεί τουλάχιστον το 15% του προσωπικού ως ανεπαρκές, όταν το προσωπικό αυτό εκτελεί υπεύθυνες εργασίες κατόπιν εντολών;

Μήπως θα προαχθεί το κλίμα συνεργασίας μεταξύ των συναδέλφων όταν θα προκληθούν προστριβές στον ίδιο εργασιακό χώρο; Μήπως παρέχεται με το παρόν νομοσχέδιο εγγύηση αντικειμενικότητας όταν η θετική αξιολόγηση θα εξαρτάται από τις τυχόν συμπάθειες και αντιπάθειες μεταξύ αξιολογούμενου και αξιολογητή;

Σε ένα σύστημα όπου απουσιάζει το οργανόγραμμα, η στοχοθεσία της κάθε Υπηρεσίας αλλά και κάθε θέσης, πώς θα μετρηθεί αξιοκρατικά η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα; Με ποια αντικειμενικά κριτήρια θα γίνει ο επιμερισμός των ποσοστών, όταν μπορεί σε μια μικρή Μονάδα να υπηρετούν άριστοι υπάλληλοι και σε μια άλλη μεγαλύτερη οι υπάλληλοι να είναι κάτω του μετρίου, χωρίς επιπλέον να έχουν ληφθεί υπόψη οι διαφορετικές υπηρεσιακές συνθήκες εργασίας;

Δεν είμαστε αντίθετοι στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων καθώς ήδη εφαρμόζεται στον κλάδο μας και στις Υπηρεσίες μας. Ζητούμε:

  • Μια αξιολόγηση που να προάγει το δίκαιο και την αξιοκρατία.
  • Ύπαρξη στόχων που πρέπει να επιτευχθούν.
  • Ύπαρξη οργανογράμματος (κατάθεση σχετικού ερωτήματος στη Διεύθυνση Διοίκησης Ανθρωπίνου Δυναμικού του ΥΔΜΗΔ)
  • Αξιολόγηση των Μονάδων για τον εντοπισμό προβλημάτων (π.χ. έλλειψη προσωπικού κλπ).
  • Προσφυγή στη δικαιοσύνη (ασφαλιστικά μέτρα για τους λόγους που αναφέρονται στο σχετ. έγγραφο της ΠΟΕ ΕΟΠΥΥ νυν (ΠΕΔΥ) με αρ.πρωτ. 400/24-06-2014) διεκδικώντας την ακύρωση της αξιολόγησης των εργαζομένων του ΠΕΔΥ (ακύρωση επιμερισμού ποσοστών – εκθέσεις αυτοαξιολόγησης).
  • Ενίσχυση, ενημέρωση και κάλυψη των πρωτοβάθμιων σωματείων από τα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα, τα οποία οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Η στιγμή αυτή απαιτεί ομόνοια μεταξύ των συναδέλφων και σωστή εκπροσώπηση έτσι ώστε να διασφαλιστούν οι εργασιακές σχέσεις όλων των εργαζομένων» αναφέρουν οι εργαζόμενοι στον ΕΟΠΥΥ Ημαθίας.