Διερμηνείς αραβικής γλώσσας ζητά η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ημαθίας

Διερμνηνείς αραβικής γλώσσας ζητά με αίτημα της στο Υπουργείο η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ημαθίας για να εξυπηρετήσει συμβάντα με πρόσφυγες ή μετανάστες. Στο αίτημά της αναφέρει:

"Η Ένωση μας, το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχει γίνει αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών και παραπόνων από τα μέλη μας, διότι ενώ καλούνται να επιληφθούν σε υποθέσεις με παράνομους μετανάστες ή πρόσφυγες, οι οποίοι κυρίως διαμένουν στις δύο Ανοιχτές δομές προσφύγων και μεταναστών που υπάρχουν στο Νομό μας, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντα τους, λόγω τεράστιας δυσκολίας ή και αδυναμίας ακόμα ανεύρεσης διερμηνέων. Αποτέλεσμα της αδυναμίας αυτής είναι να ασκείται συνεχώς πίεση προς τους αστυνομικούς υπαλλήλους από κάθε προϊστάμενο εμπλεκόμενο φορέα για ταχεία εξεύρεσης λύσης.

Οι Εισαγγελίες της Χώρας, αντίστοιχα και της Ημαθίας, δεν διαθέτουν στους ετήσιους πίνακες μεταφραστών - διερμηνέων και πραγματογνωμόνων, μεταφραστές των διαλέκτων αραβικών και φαρσί, καθώς επίσης και οι εκπρόσωποι των Μ.Κ.Ο., που διαχειρίζονται τις Δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών αν και γνωρίζουν τις παραπάνω διαλέκτους, αρνούνται να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ποινική διαδικασία.

Από τα παραπάνω επιγραμματικά περιγραφόμενα περιστατικά, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως για να υπάρχει μία ορθή και δίκαιη αντιμετώπιση των ανθρώπων αυτών από τις αστυνομικές αρχές, σε κάθε περίπτωση περιστατικού που απαιτείται η συνδρομή μας, επιβάλλεται η παρουσία των διερμηνέων, κυρίως των διαλέκτων αραβικών και φαρσί, τουλάχιστον στην έδρα κάθε Νομού της Χώρας που διαθέτει οποιασδήποτε μορφής Δομή Φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Για τούτο λόγο, προτείνεται η άμεση επιβολή του μέτρου τοποθέτησης ενός διερμηνέα – μεταφραστή των Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων που διαχειρίζονται κάθε είδους Δομή Φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών και συμμετοχή αυτού αυτεπάγγελτα στις ποινικές διαδικασίες όπου απαιτείται η παρουσία του καθώς επίσης και ο διορισμός αυτών στον πίνακα Διερμηνέων και πραγματογνωμόνων των Εισαγγελικών Αρχών των νομών της Χώρας. Είναι απαράδεκτο οι ΜΚΟ να διαχειρίζονται όλες αυτές τις Δομές και να αρνούνται την συμμετοχή τους και τη συνδρομή τους στις Εισαγγελικές και αστυνομικές Αρχές της Χώρας όπου αυτή.

Η παραπάνω διαδικασία καίτοι αποτελεί πάρεργο των μελών μας, λειτουργεί και ως τροχοπέδη στην εφαρμογή των νόμων που διέπουν τη χώρα μας.

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Ημαθίας επιφυλάσσεται των νομίμων δικαιωμάτων των μελών που εκπροσωπεί".