Στοχευμένοι έλεγχοι για φορτηγά που φέρουν μηχανισμούς αλλοίωσης - παραποίησης δεδομένων ταχογράφου

Αστυνομικοί της Ομάδας Ελέγχου & Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων του Τμήματος Τροχαίας Βέροιας πραγματοποιούν συστηματικούς και στοχευμένους τροχονομικούς ελέγχους για τον εντοπισμό φορτηγών, τα οποία φέρουν μηχανισμούς αλλοίωσης - παραποίησης δεδομένων του ταχογράφου.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά την χρονική περίοδο του Β' Εξαμήνου του 2019, βεβαιώθηκαν πεντακόσιες σαράντα επτά -547- παραβάσεις του Ν. 3446/06. Επιπλέον, κατόπιν επιστάμενης έρευνας και ενδελεχούς ελέγχου διαπιστώθηκε ότι συνολικά δεκατέσσερα (14) φορτηγά οχήματα είτε με αλλοδαπές είτε με ημεδαπές πινακίδες κυκλοφορίας, έφεραν μηχανισμούς αλλοίωσης στοιχείων ταχογράφου, κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας (ΕΚ) 561/2006 και (ΕΟΚ) 3821/85.

Ειδικότερα, οι Αστυνομικοί της Ομάδας Ελέγχου & Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων του Τμήματος Τροχαίας Βέροιας κατόρθωσαν να εντοπίσουν, επιμελώς κρυμμένους σε διάφορα σημεία του οχήματος, μηχανισμούς οι οποίοι αποτελούνταν από ηλεκτρονική συνδεσμολογία, ήτοι διακόπτες, καλώδια, ηλεκτρονικά τσιπ και λοιπά αντικείμενα τα οποία παρείχαν τη δυνατότητα στον οδηγό να επεμβαίνει στην ορθή καταγραφή των δεδομένων από τον ταχογράφο του οχήματος αναφορικά με την δραστηριότητά του (όπως οι ώρες οδήγησης και ανάπαυσης, η ταχύτητα του οχήματος και τα διανυθέντα χιλιόμετρα), ενώ κατόπιν επιστάμενης μελέτης των φύλλων καταγραφής του ταχογράφου διαπιστώθηκε η μη αποτύπωση σε αυτά των πραγματικών ωρών εργασίας του οδηγού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν οι παραπάνω μηχανισμοί ετίθετο σε λειτουργία, είχαν ως συνέπεια την απενεργοποίηση τόσο του περιοριστή ταχύτητας (κόφτη) του οχήματος, όσο και του συστήματος υποβοήθησης των φρένων του ( abs , retarder ), καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο την κυκλοφορία του οχήματος επισφαλή για την ασφάλεια των λοιπών χρηστών της οδού.

Στους οδηγούς και ιδιοκτήτες των ανωτέρω οχημάτων επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις σύμφωνα με την εθνική και την κοινοτική νομοθεσία. Ταυτόχρονα επιβλήθηκε το διοικητικό μέτρο της ακινητοποίησης του οχήματος μέχρι την αποκατάσταση της ορθής λειτουργίας του ταχογράφου από κατάλληλο εξουσιοδοτημένο συνεργείο, ενώ οι μηχανισμοί επέμβασης και παραποίησης δεδομένων ταχογράφου αφαιρέθηκαν, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Γίνεται μνεία ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν στο άμεσο μέλλον με αμείωτο ενδιαφέρον, σε καθημερινή βάση, αφενός μεν προς αποφυγή εμφάνισης παρόμοιων περιπτώσεων αφετέρου δε για την εναρμόνιση όλων των οδηγών με την υφιστάμενη νομοθεσία. Η εφαρμογή του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αποτελεί άμεση προτεραιότητα της Υπηρεσίας και συνεπώς οι έλεγχοι θα διεξάγονται σε συστηματική βάση, χωρίς εξαιρέσεις και με την επιβολή των αντίστοιχων διοικητικών και ποινικών κυρώσεων στους παραβάτες.