Σε διαδικασία επαναπροκήρυξης η προμήθεια νέου αξονικού τομογράφου στο Νοσοκομείο Νάουσας

nosokom naousas

Καλά είναι τα νέα για το μείζον θέμα της προμήθειας νέο αξονικού τομογράφου στο Νοσοκομείο της Νάουσας, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας, βρίσκεται σε διαδικασία επαναπροκήρυξης η προμήθεια νέου αξονικού μέσω ΕΣΠΑ ύψους280.000 ευρώ.

Επισημαίνουμε πως σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ναυαγεί τελικά η τοποθέτηση μεταχειρισμένου αξονικού τομογράφου από το Νοσοκομείο της Φλώρινας. Αντ' αυτού, γίνεται προσπάθεια να βρεθεί λυχνία και να αλλαχθεί, έτσι ώστε να λειτουργήσει ο παλιός υφιστάμενος αξονικός τομογράφος ο οποίος βρίσκεται εκτός λειτουργίας.

Πάντως ακόμη και αν τα νέα είναι καλά, η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την επαναπροκήρυξη του νέου αξονικού έγινε τον Ιούλιο και στη συνέχεια υπάρχει μια διαδικασία η οποία μπορεί να είναι χρονοβόρα μέχρι να αποκτήσει το Νοσοκομείο της Νάουσας τον πολυπόθητο νέο αξονικό τομογράφο.

Με άλλα λόγια, η προκήρυξη πρέπει να εγκριθεί, να γίνε μελέτη σκοπιμότητας, να βρεθούν αδιάθετα κονδύλια από το ΕΣΠΑ και φυσικά να γίνει ο διαγωνισμός, να βρεθούν οι ενδιαφερόμενοι, να μην γίνουν ενστάσεις κ.λ.π.

Η ανακοίνωση της 3ης ΥΠΕ

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η 3η ΥΠΕ μετά τα δημοσιεύματα για ανταλλαγή παλιών και χαλασμένων αξονικών μεταξύ νοσοκομείων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες είναι τα εξής:

«Σχετικά με τη διάθεση αξονικών τομογράφων που αντικαταστάθηκαν η 3η ΥΠΕ διερεύνησε τη δυνατότητα αξιοποίησής τους σε δύο νοσοκομεία που δεν διαθέτουν αξονικό ή ο αξονικός τους έχει ανεπανόρθωτη βλάβη, με σκοπό να καλύψει αυτήν την ανάγκη, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες προμήθειας νέων αξονικών. Αυτοί μπορεί να είναι παλαιοί, αλλά λειτουργούν με αξιοπιστία, δεδομένου ότι γίνεται έλεγχος από ακτινοφυσικούς, και η διάθεσή τους έγινε με γνώμονα την εξυπηρέτηση των ασθενών, οι οποίοι ήταν αναγκασμένοι να μετακινηθούν σε άλλο νοσοκομείο ή σε ιδιώτες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους", επισημαίνεται σε ανακοίνωση της 3ης ΥΠΕ.

Επιπλέον αναφέρεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία επαναπροκύρηξης για την προμήθεια τριών αξονικών για το Γ. Ν. Έδεσσας, το Γ. Ν. Νάουσας και το Γ. Ν. "Άγιος Δημήτριος" Θεσσαλονίκης με ενιαίες τεχνικές προδιαγραφές και προϋπολογισμό 280.000 ευρώ για τον καθένα. Η χρηματοδότηση προέρχεται από το ΕΣΠΑ. Ταυτόχρονα σε διαδικασία προμήθειας αξονικού βρίσκεται και το Γ. Ν. Γιαννιτσών.

Πέραν αυτών για την αύξηση της διαγνωστικής ικανότητας το "Παπαγεωργίου" (2011) και το Νοσοκομείο Κοζάνης (2014) προμηθεύτηκαν μαγνητικό τομογράφο συνολικής αξίας 3,45 εκατ. Ευρώ».

πηγή: www.naousanews.gr