Το Σεπτέμβρη μπαίνουν οι μαθητές στο Γυμνάσιο - Λύκειο στα Γιοτζαλίκια (video)

 Τον Σεπτέμβρη θα μπουν θα μπουν στο νέο σχολικό συγκρότημα οι μαθητές του Γυμνασίου - Λυκείου που ολοκληρώνεται στα Γιοτζαλίκια στην Βέροια. Αυτό τόνισαν την Παρασκευή, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Άρης Λαζαρίδης, ο κατασκευαστής και τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας Βέροιας σε παρουσίαση της μονάδας στον τοπικό τύπο.

To υπό ανέγερση κτιριακό συγκρότημα στην περιοχή Γιοτζαλίκια Βέροιας στο O.T.631 πρόκειται να στεγάσει το 1° φιλίππειο Γυμνάσιο και το 2° ΓΕΛ Βέροιας, δυναμικότητας 360 μαθητών το κάθε σχολείο.

Η μελέτη εκπονήθηκε από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Βέροιας και συντάχθηκε με βάση προδιαγραφές και κτιριολογικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας (87980/ΣΤ1/1,8.2011 απόφαση του Υπουργού Παιδείας δια βίου Μάθησης και θρησκευμάτων).

To O.T. 631 περιήλθε στην κυριότητα του Δήμου με την πράξη εφαρμογής πολεοδομικής μελέτης περιοχής Στρατώνων, προβλέπεται ως «χώρος Γυμνασίου - λυκείου» και έχει επιφάνεια 5.304,24τμ.

Τα τρία κτίρια του σχολείου, χωρισμένα με κατασκευαστικό αρμό, τοποθετήθηκαν βορειοδυτικά του οικοδομικού τετραγώνου, αφήνοντας τον χώρο της αυλής νοτιοδυτικά. Η πρόσβαση γίνεται από τρεις εισόδους από τον κεντρικό δρόμο της περιοχής (οδός Ρωμανού) και είναι εύκολη για τα άτομα με κινητικά προβλήματα γιατί σε κάθε εισοδο - έξοδο εκτός από τις σκάλες υπάρχουν και ράμπες.

Εσωτερικά του κτιρίου τοποθετήθηκαν δυο ανελκυστήρες για την κυκλοφορία στους ορόφους. Όλοι οι χώροι του κτιρίου και του αύλειου χώρου είναι εύκολα προσβάσιμοι σε όλους.

To κτίριο υπερκαλύπτει τις αυστηρότερες προδιαγραφές του κανονισμού ενεργειακής απόδοσης. Προβλέπεται καινοτόμο σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης πάχους 10 εκ, κουφώματα αλουμινίου με θερμοδιακοπή και ενεργειακούς υαλοπίνακες και σύστημα θέρμανσης και κλιματισμού με αντλίες θερμότητας υψηλής απόδοσης με πολύ χαμηλή κατανάλωση ρεύματος.

Είναι το πρώτο δημόσιο κτίριο στην Ημαθία που κατασκευάζεται κλιματιζόμενο και μηχανικά εξαεριζόμενο, εξασφαλίζοντας ιδανικές συνθήκες θερμοκρασία γιατουςχρήστεςτου.

To πρώτο κτίριο στεγάζει το Γυμνάσιο, το δεύτερο στο ισόγειο εξυπηρετεί τις λειτουργιες (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, βιβλιοθήκη , ιατρειο, γραφείο συλλόγου κ.α.) και το τρίτο κτίριο το Λύκειο.

Σε κάθε όροφο του κάθε σχολείου υπάρχουν χώροι υγιεινης για μαθητές και καθηγητές, αίθουσες διδασκαλίας, ξένων γλωσσών υπολογιστών και εργαστήρια με τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Ο αύλειος χώρος χωρίζεται από μια φυτεμένη νησίδα σε δυο τμήματα που βρίσκονται και σε διαφορετικό επίπεδο, ένα για κάθε σχολείο. Στα πατάρια που δημιουργούνται από την υψομετρική διαφορά της αυλής σε σχέση με το δρόμο θα φυτευτούν δέντρα και θάμνοι, όπως και περιμετρικά του οικοδομικού τετραγώνου.

To έργο χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια (πρόγραμμα ΕΣΠΑ) και δημοπρατήθηκε αρχές του 2012. Ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία ΦΟΡΕΑΣ ΑΤΕΒΕ.

Αυτή τη στιγμή το έργο προχωράει γρήγορα και αναμένεται να αποπερατωθεί και να λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο του 2015.

Δείτε το βίντεο από την παρουσίαση