Ναυαρχίδα της ανάπτυξης ο Βριληττός

Στην κορυφαία αθλητική συχνότητα της χώρας τον ΣΠΟΡ-FM 94.6 και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Playball» φιλοξενήθηκαν ο διευθύνων σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής «ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ 2016» Δημήτρης Κοτσιώνης και ο συντονιστής της ΕΑΠ/ΟΧΕ Παναγιώτης Ιατρούδης, όπου και μίλησαν για το 4ο διεθνές τουρνουά αναπτυξιακών ηλικιών χάντμπολ που θα πραγματοποιηθεί στη Βέροια το διάστημα 22-27 Απριλίου 2016.

Αναλυτικά τα όσα είπαν στους Μάνο Ζερβάκη και Αλεξάνδρα Αξενίδου

Δημήτρης Κοτσιώνης, διευθύνων σύμβουλος «ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ 2016»

Πόσα χρόνια θα συνεχιστεί το τουρνουά;
«Όπως είχαμε πει και από την αρχή όταν μία παρέα γονέων δημιουργήσαμε το τουρνουά, ο ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ είναι ένα ταξίδι που σκοπό έχει να γυρίσει αρκετές πόλεις στην Ελλάδα και να δώσει την ευκαιρία σε πολλά παιδιά να συμμετέχουν στις δράσεις του.
Η αγκαλιά που έχουμε νιώσει τα τελευταία τρία χρόνια στη Βέροια είναι μοναδική και στην ουσία συνδιοργανώνουμε μαζί με τους πολίτες και τις αρχές της Βέροιας αυτό το τουρνουά. Έχει γίνει πλέον θεσμός, δεν ξέρω πόσα χρόνια ακόμα θα το διοργανώνουμε, αλλά το σίγουρο είναι ότι κάθε χρόνο θέλουμε να ανεβαίνουμε επίπεδο και να μην κάνουμε εκπτώσεις στην ποιότητα. Η αγάπη και τα μηνύματα που λαμβάνουμε κάθε φορά που τελειώνει το τουρνουά μας κάνουν να σκεφτόμαστε την επόμενη διοργάνωση».

Ισχύει ότι σας είχε γίνει πρόταση να μεταφερθεί ο ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ εκτός Ελλάδος;
«Σε όλες τις μεγάλες οικογένειες, όπως είναι και αυτή του χάντμπολ, υπάρχουν προβλήματα. Στο πρόσφατο παρελθόν, την περσινή χρονιά, είχαμε θέματα με την Ομοσπονδία που μας πλήγωσαν και μας πίκραναν, αλλά από την άλλη δώσαμε μία υπόσχεση για την πραγματοποίηση του τουρνουά. Εξετάστηκαν δύο πόλεις, μία στη Σερβία και μία στη Γαλλία που θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε το τουρνουά, αλλά τελικώς τα προβλήματα λύθηκαν και ο ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ έγινε στην Ελλάδα που ήταν και το ιδανικότερο. Για εμάς είναι σημαντικό να δίνουμε την δυνατότητα στα ελληνόπουλα να συμμετέχουν στην πατρίδα τους σε ένα τέτοιο τουρνουά και να βιώνουν παραστάσεις που θα ήταν πολύ πιο δαπανηρό και ίσως και αδύνατο να συμμετείχαν αν αυτό διεξαγόταν στο εξωτερικό. Επειδή ασχολούμαι με την ανάπτυξη στο Σωματείο μου τον ΕΣΝ Βριλησσίων, είναι σημαντικό σε αυτή την ηλικία τα παιδιά να βλέπουν τις δυνατότητές τους απέναντι σε παιδιά από το εξωτερικό και να απομυθοποιούν τις μεγάλες ομάδες».

Ποιοι καλύπτουν το μπάτζετ και πως καταφέρνει να ανταπεξέρχεται στα οικονομικά η οργανωτική επιτροπή;
«Για να πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο τουρνουά το πρώτο που χρειάζεται είναι έναν καλό νοικοκύρη, που να καταλαβαίνει τις συνθήκες και να κάνει καλές συμφωνίες με τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εστίασης, του ρουχισμού, των ξενοδοχείων κ.α..
Επειδή γεννήθηκα στην Μαδαγασκάρη και μας έλειψαν πάρα πολλά σε μικρή ηλικία, μας έμαθαν οι γονείς μας να διεκδικούμε πάντα το καλύτερο.
Υπάρχει μεγάλη θέληση, αλλά και δυναμική πλέον στο τουρνουά. Όταν είπα πριν ότι συνδιοργανώνουμε το τουρνουά μαζί με τους φορείς και τους πολίτες της Βέροιας, το εννοούσα. Έχουμε περισσότερους από 100 εθελοντές, πολλούς συνεργάτες που μας βοηθούν πολύ. Για παράδειγμα τα γυμναστήρια «Φιλίππειο και ΔΑΚ Βικέλας» μας τα παραχωρεί δωρεάν ο ΚΑΠΑ (νομικό πρόσωπο) του Δήμου Βέροιας, όπως επίσης και το προσωπικό του για τις ανάγκες του «ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ 2016». Το τουρνουά έχει κάποιους πόρους όπως το ποσό συμμετοχής που για κάθε ομάδα στην Ελλάδα είναι 190 ευρώ ανά παιδί. Αυτά τα χρήματα αντιστοιχούν σε πέντε ημέρες, για την διαμονή, την διατροφή, τις μετακινήσεις στη Βέροια, τις εκδρομές, την ασφάλιση και όλες τις παροχές και τις δράσεις του τουρνουά. Οι ξένες ομάδες επειδή επιβαρύνονται με σημαντικά έξοδα για το ταξίδι, δίνουν ένα μικρότερο ποσό συμμετοχής, αλλά μέσα από το ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ δίνουν ανταποδοτικά την δυνατότητα σε ελληνικούς Συλλόγους να συμμετέχουν στα δικά τους τουρνουά. Έχουμε χορηγούς- υποστηρικτές που προσφέρουν είτε χρήματα, είτε σε είδος την βοήθεια τους. Σε αυτό το σημείο θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον ΣΠΟΡ-FM 94,6 για την στήριξη του όλα αυτά τα χρόνια και στον Δήμαρχο Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη για το εξαήμερο φεστιβάλ χάντμπολ που φιλοξενεί η πόλη του, αλλά και στους δημότες της Βέροιας για όλα όσα μας προσφέρουν».

Για την πικρία του σχετικά με κακόβουλα σχόλια:
«Υπάρχουν κάποιοι κακόβουλοι που όταν βλέπουν κάτι να ανθεί το πρώτο που κάνουν είναι να το μειώνουν. Θεωρούν ότι ο ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ στοιχίζει πολλά χρήματα και υπάρχουν επιχειρηματίες που έχουν μία μηχανή που... κόβει λεφτά. Αυτά είναι στη σφαίρα όμως φαντασίας. Όλα αυτά είναι καταγεγραμμένα με χαρτιά. Ότι κάνουμε το κάνουμε έντιμα και με αρχές οικογένειας. Μπορώ και δημόσια να πω τι δίνει ο κάθε χορηγός. Δεν έχω κανένα πρόβλημα.
Από κει και πέρα εκτός από χορηγούς- υποστηρικτές υπάρχουν και προσωπικά χρήματα που βάζουμε στο τουρνουά. Δεν ζούμε για τα λεφτά, ζούμε με τα λεφτά. Στερούμε κάποια πράγματα από την οικογένεια μας όμως, όταν δίνεις χαρά, σας διαβεβαιώνω ότι παίρνεις πίσω πολύ μεγαλύτερη».

Για το γεγονός ότι ο ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ ασφαλίζει όλους συμμετέχοντες:
«Είναι κάτι που κάνουμε από την πρώτη χρονιά, από πέρσι μάλιστα ασφαλίζουμε και τους εθελοντές, όχι μόνο παιδιά, προπονητές και δημοσιογράφους».

Για τις χώρες που συμμετέχουν:
«Ουγγαρία, Σερβία, Γαλλία, Κροατία, Βοσνία, Κύπρος, Ισραήλ και αν βάλουμε και τις χώρες των διαιτητών που θα έρθουν, τότε συνολικά είναι 14 χώρες. Το τουρνουά είναι υπό την αιγίδα της ελληνικής, αλλά και της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Χάντμπολ και μάλιστα η ευρωπαϊκή για δεύτερη χρονιά έχει εντάξει το ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ στο «Young Referee Project», δηλαδή θα είναι τουρνουά διεθνοποίησης διαιτητών. Όπως για δεύτερη φορά θα βρίσκεται στη Βέροια ο Ντράγκαν Νατσέφσκι, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διαιτησίας για να διδάξει σε διεθνές σεμινάριο διαιτητών- παρατηρητών σε συνεργασία με την ΚΕΔ/ΟΧΕ».

Για την ποιότητα των ομάδων:
«Θεωρώ ότι φέτος με την διοργάνωση δύο τουρνουά σε ένα (δηλαδή των παμπαίδων και των παίδων) έχουμε φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο συμμετεχόντων. Ήμασταν κοντά στο να αγγίζουμε την τελειότητα με την συμμετοχή της Μπαρτσελόνα. Είχαμε συμφωνήσει, αλλά δεν βόλευαν οι ημερομηνίες για να είναι στην τελετή έναρξης και στην τελετή λήξης. Πιστεύω όμως ότι του χρόνου αν όλα πάνε καλά θα είναι στην οικογένεια του ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ».

Για το κοινωνικό πρόσωπο του τουρνουά
«Για δεύτερη χρονιά στηρίζουμε το Κέντρο μέριμνας ατόμων με ειδικές δεξιότητες. Έχω εντυπωσιαστεί από την τρομερή δουλειά που κάνει η εθελοντική Πρόεδρος Μελίνα Δαμιανίδου. Με πόση αγάπη και ζεστασιά περιβάλουν τα παιδιά. Βιώσαμε πολύ ωραίες στιγμές πέρσι με τα παιδιά της Μέριμνας στην παρέλαση, στον αγωνιστικό χώρο όπου έπαιξαν χάντμπολ, στο δείπνο που πήραμε όλοι μαζί. Φέτος μάλιστα προσπαθούμε να βοηθήσουμε και να προβάλλουμε το έργο της Μέριμνας ακόμα περισσότερο με τα βραχιόλια αγάπης, τα οποία πωλούνται στην συμβολική τιμή του ενός ευρώ σε επιλεγμένα σημεία σε Αθήνα και Βέροια. Πρεσβευτής σε αυτή την προσπάθεια είναι ο Γιάννης Αϊβάζης, τον οποίο ευχαριστούμε για την βοήθεια του».

Μια τελευταία κουβέντα πριν το φινάλε της εκπομπής:
«Θα ήθελα να κλείσω με το μότο μας «ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΕΣΥ ΕΚΕΙ» και να πω ότι στο συγκεκριμένο τουρνουά πάντα προτεραιότητα είναι τα παιδιά και όχι εμείς».

Παναγιώτης Ιατρούδης, συντονιστής ανάπτυξης ΕΑΠ/ΟΧΕ

Για το αν τα παιδιά περιμένουν το τουρνουά:
«Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο τουρνουά που τείνει να γίνει θεσμός. Θα τολμήσω να πω ότι είναι το καλύτερο στην Ευρώπη σε αυτές τις ηλικίες. Και μάλιστα με τον φίλο μου τον Δημήτρη πολλές φορές ζηλεύουμε που έχουμε μεγαλώσει και δεν μπορούμε να αγωνιστούμε στο ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ. Είναι μια γιορτή, μία πανδαισία με την συμμετοχή πολλών παιδιών από ανεπτυγμένα κράτη στο χάντμπολ. Τα παιδιά το περιμένουν πως και πως».

Θα είναι στη Βέροια το αύριο του Ευρωπαϊκού χάντμπολ;
«Βεβαίως και για να ισχυροποιήσω αυτό που είπε ο Δημήτρης σχετικά με το επίπεδο των ομάδων, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η Παρί Σεν Ζερμέν που φέτος θα πάρει μέρος στο ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ είναι ο πιο πλούσιος Σύλλογος στο άθλημα με μπάτζετ που φτάνει τα 17 εκατομμύρια ευρώ! Παίζει εκεί ο κορυφαίος παίκτης του κόσμου ο Νίκολα Καράμπατιτς και φανταστείτε τα παιδιά αυτά της Παρί τι παραστάσεις έχουν από την ανδρική ομάδα;
Σαν ΕΑΠ/ΟΧΕ με επικεφαλής την Κυριακή Μπακουλοπούλου αισθανόμαστε πολύ τυχεροί που συνεργαζόμαστε με το ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ για όλους τους παραπάνω λόγους. Και για να κλείσω το θέμα με το οικονομικό και για κάποια κακόβουλα σχόλια που ακούγονται, θέλω να πω ότι η Ομοσπονδία του Χάντμπολ δεν υπήρχε περίπτωση να συνεργάζεται με τέτοια τουρνουά χωρίς να υπάρχει εντιμότητα. Το τουρνουά αυτό δεν είναι μόνο αθλητισμός, είναι πολιτισμός, παιδεία και βοηθάει και στον τουρισμό της Βέροιας που σε αυτές τις δύσκολες εποχές θα πάρει και οικονομικές ανάσες».

Το 2016 το παιδί θα έρθει να παίξει χάντμπολ;
«Εμείς είμαστε υπερήφανοι σαν Ομοσπονδία ότι έχουμε τέσσερα μεγάλα πρόγραμμα στον τομέα της ανάπτυξης. Με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία το «Smart», με την Γενική Γραμματέα Αθλητισμού το «Βe Active», με το Υπουργείο Παιδείας το «Μαθαίνω Χάντμπολ» και με την ΕΘΝΟΑ το «Ευ αγωνίζεσθαι». Είναι προγράμματα που πηγαίνουμε κοντά στους γονείς και στα παιδιά για να μάθουν το άθλημα. Δεν έχουμε την εμπορικότητα του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, είμαστε ένα ερασιτεχνικό άθλημα που πρέπει να διεισδύσουμε με πάθος, εργατικότητα και αγάπη στην ελληνική κοινωνία και οικογένεια για να γίνει γνωστό το άθλημα. Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση. Όταν τα παιδιά μαθαίνουν το άθλημα το πρώτο πράγμα που ρωτάνε είναι ποιες ομάδες υπάρχουν κοντά στο σπίτι τους. Δυστυχώς πολιτικές χρόνων με δημιουργία κλειστών γυμναστηρίων Σχολικών και Δημοτικών, μικρών διαστάσεων, μόνο για μπάσκετ, βόλεϊ, μας περιόρισε στο να φέρουμε στο άθλημα ακόμα περισσότερα παιδιά».

Σε αυτές τις ηλικίες μπορείς να ξεχωρίσεις ένα παιδί;
«Ταλέντα υπάρχουν, αλλά είμαστε της φιλοσοφίας ότι θα προχωρήσει το παιδί που θα δουλέψει, θα το αγαπήσει και θα έχει διάρκεια. Αυτό έχει δείξει η ζωή και η πορεία του αθλήματος. Εμείς θέλουμε την μαζική συμμετοχή στα τουρνουά που διοργανώνει η Ομοσπονδία. Έχουμε πολλές κοιτίδες ανάπτυξης σε όλη την Ελλάδα. Βέβαια ναυαρχίδα αυτής της αναπτυξιακής προσπάθειας είναι ο ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ, διότι είναι το μόνο τουρνουά που παίρνουν μέρος τόσες πολλές και σπουδαίες ομάδες. Οι παραστάσεις που θα πάρουν τα παιδιά, οι συναναστροφές και όλα τα εφόδια θα είναι σημαντικά για το μέλλον τους. Όλοι γινόμαστε καλύτεροι από αυτό το τουρνουά και οι προπονητές και οι διαιτητές».

Κώστας Βοργιαζίδης, Δήμαρχος Βέροιας

Η Βέροια είναι έτοιμη να υποδεχθεί το ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ;
«Είμαστε έτοιμοι για όλα. Η πρώτη χρονιά ήταν δύσκολη. Mετά τα όποια προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν ξεπερνιούνται εύκολα. Καταρχάς η Βέροια είναι η μητρόπολη του ελληνικού χάντμπολ. Η ιστορία της είναι συνυφασμένη με το άθλημα. Οι Βεροιώτες πηγαίνουν στο γήπεδο και στηρίζουν. Φυσικά είναι σε άμεση εξάρτηση με την πορεία και του Φιλίππου που είναι το καμάρι της πόλης μας»

Η αντιπολίτευση στηρίξει το τουρνουά;
«Για ένα τέτοιο θέμα, όπως είναι ο ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ, η αντιπολίτευση δεν φέρνει καμία αντίρρηση. Όλοι ξέρουν πόσο καλό κάνει στην πόλη μας το τουρνουά αυτά. Πόσο την διαφημίζει σε όλη την Ευρώπη, πόσο την βοηθάει τουριστικά, οικονομικά και με όλους τους τρόπους».

Θα θέλατε να διεξαχθεί εκεί ο ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ και τα επόμενα χρόνια;
«Τα έχουμε πει πολλές φορές. Εμείς κάνουμε ήδη τα σχέδια μας για το 2017!»