Πρεμιέρα στην Α1 γυναικών

Αρχίζει αύριο το 36ο πρωτάθλημα της Α1 Γυναικών, η οποία μετά την αναδιάρθρωση έχει δύο παραπάνω ομάδες (δέκα έναντι οχτώ) σε σχέση με πέρσι. Αυτή δεν ήταν όμως και η μοναδική αλλαγή, αφού το σύστημα διεξαγωγής θα είναι πολύ διαφορετικό.

Μετά την Α’ φάση των 18 αγωνιστικών σε δύο γύρους, οι δύο πρώτες ομάδες της κανονικής διάρκειας θα αγωνιστούν στον τελικό με τον πρωταθλητή να κρίνεται στις τρεις νίκες, ενώ οι δύο τελευταίες ομάδες θα υποβιβασθούν.

Μάλιστα οι τελικοί θα διεξαχθούν ως ακολούθως:
1ος τελικός- Παρασκευή (στην έδρα του 1ου)
2ος τελικός- Κυριακή (στην έδρα του 1ου)
3ος τελικός- Παρασκευή (στην έδρα του 2ου)
4ος τελικός- Κυριακή (στην έδρα του 2ου) -αν χρειαστεί-
5ος τελικός- Τετάρτη (στην έδρα του 1ου) -αν χρειαστεί-

Σε περίπτωση ισοπαλίας στην κανονική διάρκεια των τελικών, θα ακολουθεί μια 10λεπτη παράταση και κατόπιν αν υπάρχει εκ νέου ισοπαλία η διαδικασία των πέναλτι, καταργείται δηλαδή η δεύτερη δεκάλεπτη παράταση.

Η γνώμη των προπονητών- τριών

«Στόχος οι τίτλοι, αλλά με αντίκρισμα και πρόοδο»

Σοφία Ναϊσίδου (ΟΦ Νέας Ιωνίας): «Περιμένω και εύχομαι να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα με 10 ομάδες και η οικονομική κρίση να μην δημιουργήσει πρόβλημα στην ομαλή διεξαγωγή του. Ελπίζω να είναι ποιοτικό και πιο ανταγωνιστικό από τα προηγούμενα. Η ομάδα μας θέτει υψηλούς στόχους, έχει ανανεωθεί ηλικιακά. Θέλουμε να έχουμε ποιότητα. Η φετινή χρονιά εκτός από τις έμπειρες αθλήτριες, επιθυμούμε να πρωταγωνιστήσουν κορίτσια νεαρότερα σε ηλικία. Σε αυτό δίνουμε βαρύτητα. Έχουμε στόχο φυσικά τους τίτλους, αλλά θέλουμε αυτό να έχει αντίκρισμα με την πρόοδο όλων. Ξεκινάμε με ένα πολύ καλό παιχνίδι. Στους μεταξύ μας αγώνες οι ομάδες παρουσιάζουμε καλό θέαμα. Ο πρώτος αγώνας της χρονιάς είναι πάντα είναι περίεργος. Το κεκλεισμένων των θυρών ματς αποτελεί κακή εξέλιξη για εμάς και όχι καλή. Θέλουμε να γεμίζουν τα γήπεδο. Οι θεατές δίνουν ενέργεια και στον γηπεδούχο και στον φιλοξενούμενο. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα κριθεί μόνο μεταξύ μας ο τίτλος. Δεν έχουμε δικαίωμα να υποτιμήσουμε την Αναγέννηση, όποιος το κάνει θα διαπράξει μεγάλο λάθος. Το αν το σύστημα είναι καλύτερο, θα το κρίνουμε στο τέλος του πρωταθλήματος. Θα έπρεπε όμως να ληφθεί υπόψη και η τρέχουσα οικονομική κατάσταση στην απόφαση να προστεθούν δύο ομάδες στην κατηγορία».

«Διαφήμιση για το άθλημα αυτό το ντέρμπι στην έναρξη»
Γρηγορία Γκόλια (ΠΑΟΚ): «Αρχικά θέλω να ευχηθώ σε όλους καλή επιτυχία και να συνεχίσουν να έχουν την διάθεση να ασχολούνται με το γυναικείο χάντμπολ. Θα ήθελα το παιχνίδι με την Νέα Ιωνία να το παρακολουθήσει κόσμος, είναι κρίμα που έχουμε τιμωρία. Πιστεύω ότι και οι δύο ομάδες θα βγάλουν τον καλύτερο τους εαυτό. Είναι διαφήμιση για το άθλημα αυτό το ντέρμπι στην έναρξη. Εύχομαι όλες οι ομάδες να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο, παρά τις δύσκολες συνθήκες. Φαντάζομαι θα δούμε ένα πρωτάθλημα περίπου σαν το περσινό. Θα χαιρόμασταν πολύ να υπάρχει και τρίτη ομάδα που να μπορεί να διεκδικήσει τους τίτλους. Είναι νωρίς να μιλάμε για αυτούς, αλλά οι στόχοι είναι γνωστοί. Εμπιστευόμαστε την ομάδα που έχουμε, τις αθλήτριες μας και έχουμε υπομονή και επιμονή. Είναι πολύ καλό που αυξήθηκε ο αριθμός των ομάδων σε δέκα, αφού αρκετές αθλήτριες που παίζουν στην Εθνική θα έχουν παραπάνω εμπειρίες στην Α1. Το καινούργιο σύστημα του πρωταθλήματος μου αρέσει, ο τελικός στις τρεις νίκες είναι πιο δίκαιος».

«Το όνομα του συλλόγου είναι πολύ βαρύ»
Ιόνκα Δήμου (Φέτα Ήπειρος Αναγέννηση Άρτας): «Πάντα ήμουν δίπλα στην ομάδα, απλά είχα διαφορετικό ρόλο. Ξέρουμε πάντα τους στόχους μας. Το όνομα του συλλόγου είναι πολύ βαρύ, δεν μπορεί να έχουμε στο μυαλό μας λιγότερο από το πρωτάθλημα και το κύπελλο. Θεωρώ ότι η επιστροφή των Μπαλάφα, Βράτσεβα θα μας βοηθήσει πολύ σε άμυνα και επίθεση. Θέλουμε να φτιάξουμε ξανά την Αναγέννηση που ήταν πριν 10 χρόνια και να προσπαθήσουμε να έχουμε την ψυχή που είχαμε κάποτε.
Η δυσκολία που έχουμε είναι πως στην περιφέρεια δεν έρχονται εύκολα οι αθλήτριες σε σχέση με Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Για αυτό είναι σημαντικό που η διοίκηση κράτησε τον βασικό κορμό και το επίπεδο πολύ ψηλά».

«Εφικτή η πρώτη εξάδα»
Αλέξανδρος Ταρινίδης (Μέγας Αλέξανδρος Γιαννιτσών): «Το πρωτάθλημα πιστεύω θα είναι πιο ανταγωνιστικό. Εμείς για μια ακόμα χρονιά θα στηριχτούμε στις αθλήτριες από τις ακαδημίες που έχουν μέσο όρο ηλικίας 20 ετών. Είναι σημαντικό να πατήσουν γερά στα πόδια τους. Ο στόχος είναι κάνουμε μια καλή πορεία και θεωρώ εφικτή την πρώτη εξάδα. Βέβαια αυτό θα φανεί στην διάρκεια του πρωταθλήματος. Διεκδικητές του τίτλου θα είναι ΟΦΝΙ και ΠΑΟΚ που έχουν πληρέστερο ρόστερ. Οι υπόλοιπες ομάδες δεν έχουν πολλές διαφορές ανάμεσά τους. Εύχομαι καλή χρονιά σε όλους χωρίς τραυματισμούς».

«Βασικό είναι να αντέξουν οικονομικά οι ομάδες»
Νίκος Γιώσκος (Αμύντας Αμυνταίου): «Μετά από πολλά χρόνια θα έχουμε πρωτάθλημα με 10 ομάδες, με μεγαλύτερη διάρκεια. Υπάρχουν αγωνιστικές διαφορές. Αρκετές είναι οι ομάδες που θα παλέψουν για την παραμονή. Είναι η 4η χρονιά μας στην Α1, ο στόχος είναι η πρώτη πεντάδα-εξάδα. Κάναμε ανανέωση με νεαρές αθλήτριες και εκτιμώ ότι μέσα από το πρωτάθλημα και τις παραστάσεις θα εξελιχθούν. Βασικό είναι να αντέξουν οικονομικά οι ομάδες. Νέα Ιωνία και ΠΑΟΚ είναι ένα επίπεδο ψηλότερα, είναι πιο μπροστά. Ερωτηματικό είναι η Αναγέννηση Άρτας, ο Μέγας Αλέξανδρος και το Πανόραμα. Οι ομάδες είναι τριών ταχυτήτων».

«Θα έχουμε καλύτερη πορεία από πέρσι»
Τάνια Τσουτσουλάκη (Φιλώτας Φλώρινας): «Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι φέτος θα παίξουν 10 ομάδες και άρα θα έχουμε περισσότερους αγώνες. Εννοείται τα φαβορί και φέτος είναι ΠΑΟΚ και Νέα Ιωνία που δουλεύουν σε επαγγελματικό επίπεδο. Κάναμε προσπάθεια να ενισχυθούμε. Βασικός στόχος είναι η παραμονή. Θέλουμε παράλληλα να δουλεύουμε νέα κορίτσια. Θεωρώ ότι θα έχουμε καλύτερη πορεία από πέρσι, κάναμε καλή προετοιμασία και αρκετά φιλικά. Εύχομαι καλή σεζόν σε όλους».

«Να βάλουμε τις βάσεις για κάτι καλύτερο»
Γιώργος Τσικίνας (Φίλιππος Βέροιας): «Ο Φίλιππος βασίστηκε στον κορμό που κέρδισε την άνοδο. Είχαμε κάποιες προσθήκες, αλλά και κάποιες αποχωρήσεις. Ο στόχος είναι μια αξιοπρεπής πορεία με στόχο την παραμονή, ώστε να βάλουμε τις βάσεις για κάτι καλύτερο τα επόμενα χρόνια. Τα φαβορί παραμένουν Νέα Ιωνία και ΠΑΟΚ. Από κει και πέρα Αναγέννηση Άρτας και Μέγας Αλέξανδρος Γιαννιτσών έχουν προβάδισμα, ενώ οι υπόλοιπες έξι ομάδες είναι κοντά και θα γίνει… μάχη για την παραμονή».

«Έχουμε συγκρατημένη αισιοδοξία»
Βασίλης Σκανδάλης (HONDA ΑΕΠ Πανόραμα): «Τα φαβορί είναι και πάλι Νέα Ιωνία και ΠΑΟΚ. Δεν νομίζω ότι κάποια άλλη ομάδα μπορεί να απειλήσει αυτό το δίδυμο. Οι υπόλοιπες ομάδες δεν έχουμε μεγάλες αποστάσεις. Βλέπω ενισχυμένη την Αναγέννηση Άρτας με την επιστροφή της Μπαλάφα. Ο Μέγας Αλέξανδρος είναι ίδια σφικτή ομάδα. Από κει και πέρα θα παίξει ρόλο η διάρκεια. Εμείς έχουμε συγκρατημένη αισιοδοξία, έχουμε κάνει ίσως τις περισσότερες αλλαγές στο ρόστερ. Δεν θεωρώ ότι είμαστε 100% έτοιμοι, αλλά σε βάθος χρόνος θα δείξουμε τις δυνατότητές μας. Πάση θυσία πρέπει να επιτευχθεί η παραμονή και μακάρι να έρθει πιο άνετα».

«Είναι μια πρόκληση για εμάς»
Γιώργος Ραμόπουλος (Παναιτωλικός ΓΦΣ): «Εύχομαι να έχουμε ένα πρωτάθλημα ανταγωνιστικό με υγεία. Για την ομάδα μου εύχομαι να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες. Στόχος είναι η παραμονή. Είναι μια πρόκληση για εμάς. Φαβορί είναι ο ΠΑΟΚ και η Νέα Ιωνία, αυτές οι ομάδες θα παλέψουν για τον τίτλο. Είναι ένας Μαραθώνιος με 18 παιχνίδια. Οι περισσότερες ομάδες είναι στο ίδιο επίπεδο και εκτιμώ ότι η παραμονή θα κριθεί μέχρι τέλους».

«Είμαστε ήδη νικητές που θα παίξουμε στην Α1»
Γιάννης Παπουλίδης (Αρίων Πτολεμαΐδας): «Το πρωτάθλημα της Α1 Γυναικών είναι το κορυφαίο. Είναι κάτι πρωτόγνωρο και για μένα, αλλά και για τις αθλήτριες μου. Οι περισσότερες κοπέλες είναι 16-17 ετών. Δουλέψαμε καλά με φιλικά σε Ελλάδα και εξωτερικό. Φυσικά ο στόχος είναι η παραμονή, αλλά και οι εμπειρίες θα είναι σημαντικές για την πορεία. Ελπίζω ο κόσμος της Πτολεμαΐδας να μας στηρίξει. Πολλοί μας θεωρούν αουτσάιντερ, αλλά εμείς δεν ξεκινάμε ποτέ αρνητικά. Πάμε να τα δώσουμε όλα. Έτσι και αλλιώς είμαστε ήδη νικητές που θα παίξουμε στην Α1».

Το πρόγραμμα

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

ΔΑΚ Αμυνταίου 18:00, Αμύντας Αμυνταίου- Φέτα Ήπειρος Αναγέννηση Άρτας (Γιάννου- Πήτας, Καζαντζίδης)
Γιώργος Χαλκίδης 18:00, Αρίων Πτολεμαΐδας- Φίλιππος Βέροιας (Αναστασίου- Λιακόπουλος, Ζέρβας)
Πανοράματος 20:00, HONDA Πανόραμα- Μέγας Αλέξανδρος (Κινατζίδης-Φωτακίδης, Θεοδοσάκης)

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Σπίτι του Χάντμπολ 14:00, ΠΑΟΚ- ΟΦΝΙ (Τζαφερόπουλος- Μπέτμαν, Χατζηγεωργίου)- κεκλεισμένων των θυρών-
ΔΑΚ Αγρινίου 15:00, Παναιτωλικός- Φιλώτας Φλώρινας (Παπαματθαίου- Χρηστίδη, Βέργος)