Ποδηλατοπορεία από το Ξηρολίβαδο έως την κορυφή Ξηροβούνι

Σε ανακοίνωσή του το Ποδηλατικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Βέροιας (ΠΟΠΕΣΥ) αναφέρει:

“Το Ανθρώπινο Δυναμικό Βέροιας (ΑΝ ΔΥ), ο Ποδηλατικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Βέροιας (ΠΟΠΕΣΥ), σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Όμιλο Ξηρολιβάδου (ΠΟΞ) διοργανώνουν ποδηλατοπορεία την Κυριακή 10 Αυγούστου 2014 στις 9.00 πμ, ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟ– ΚΟΡΥΦΗ ΞΗΡΟΒΟΥΝΙ 25 χλμ.

«ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΟΥ ΒΕΡΜΙΟΥ» 7ος χρόνος
Ταυτόχρονα θα γίνει Ποδηλατοβόλτα στο δάσος 5 χλμ.....για παιδιά 8 έως …88 χρόνων!

Η ποδηλατική πορεία θα διεξαχθεί σε μια κυκλική διαδρομή 25 χιλιομέτρων αντοχής (cross country), χωρίς ιδιαίτερες τεχνικές δυσκολίες και μέτριες υψομετρικές διαφορές, σε δασικό δρόμο από το Ξηρολίβαδο έως την κορυφή “Ξηροβούνι” με επιστροφή. Είναι ιδανική για αθλητές που έχουν εμπειρία αποστάσεων στο βουνό, αλλά και για όσους ποδηλάτες έχουν πολύ καλή φυσική κατάσταση.
Η εκκίνηση θα γίνει από το Πολιτιστικό Κέντρο Ξηρολιβάδου και μαζί με όσους θα συμμετέχουν στην ποδηλατοβόλτα των 5 χλμ θα κατευθυνθούμε προς την πανέμορφη «Πηγαδίτσα» .
Εκεί η ομάδα θα αποχαιρετίσει την πομπή της «ποδηλατοβόλτας» και θα συνεχίσουμε μέσα από το δάσος έως τα μαντριά των Σαρακατσαναίων, θα συνεχίσουμε δεξιά για “Καλό Ποδαρικό” όπου θα απολαύσουμε σκιερό δάσος οξιάς με ανοίγματα σε λιβαδάκια. Κατόπιν θα “τραβερσάρουμε” κάτω από το Ξηροβούνι σε πετρωτό δρόμο μέχρι να φτάσουμε στον αυχένα του βουνού, από όπου θα αγναντέψουμε το λιβάδι του «Καρά Τσαϊρ» (Μαύρο Τσαϊρι). Εκεί θα αφήσουμε τα ποδήλατα μας και θα συνεχίσουμε ορειβατώντας 30΄ για το “Ξηροβούνι”, την ψηλότερη κορφή του Ξηρολιβάδου με υψόμετρο 1804 μ., και απεριόριστη θέα σε όλο το Βέρμιο, το Βόρα (Καιμακτσαλάν), και σε περιπτώσεις ατμοσφαιρικής διαύγειας και το Θερμαϊκό Κόλπο. Μετά το αναγκαίο διάλειμμα ξεκούρασης και υδροληψίας θα επιστρέψουμε με μέτρια κατάβαση 1 χλμ. και ελαφρά κατάβαση με αλματάκια μέσα στο δάσος πεύκης και οξιάς και κατόπιν γρήγορη διάσχιση του λιβαδιού έως την λίμνη “Μπάρα” που θα ανεβάσει την αδρεναλίνη.
Προβλεπόμενος χρόνος ολοκλήρωσης της διαδρομής 4 ώρες. Όλοι οι αθλητές θα κινηθούν ομαδικά με αρχηγό που γνωρίζει τη διαδρομή (δεν υπάρχει σήμανση) και τις δυσκολίες της.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ - ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ
Η ποδηλατική διαδρομή είναι ανοιχτή σε όλους όσους αγαπούν το βουνό, την περιπέτεια, την παρέα και τον αθλητισμό. Μοναδική επιβράβευση η συμμετοχή και η αξέχαστη εμπειρία του βουνού.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Δεν υπάρχουν, παρά μονάχα ο σεβασμός της φύσης, των συναθλητών και των υποδείξεων του οδηγού-αρχηγού της ομάδας. Μπορούν να λάβουν μέρος αθλητές άνω των 10 ετών (στη διαδρομή των 25χλμ) με την έγγραφη συναίνεση του γονέα. Κράνος, νερό, ξηρά τροφή απαραίτητα.

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ είναι να αναδείξει τις ομορφιές του Βερμίου και τη χαρά της ποδηλασίας και του αθλητισμού, δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν το Βέρμιο, αλλά και τους ποδηλάτες της παρέας.
Επίσης να στείλουμε όλοι μαζί το μήνυμα ότι το βουνό είναι «ζωντανό», έχοντας ως πλούτο ανεκτίμητης αξίας την άγρια χλωρίδα και πανίδα του. Οποιαδήποτε παρέμβαση σε αυτό δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο το περιβάλλον, αλλά να προάγει την αειφόρο ανάπτυξή του.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής. Η προσπάθεια είναι εντελώς εθελοντική και ο καθένας θα φροντίσει για τη μεταφορά, τη διατροφή και τη διαμονή του.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Κυριακή 10 Αυγούστου 8.00-9.00 Δηλώσεις Συμμετοχής-Αναμνηστική Φωτογράφηση.

9.10 Εκκίνηση αθλητών από το Πολιτιστικό Κέντρο Ξηρολιβάδου.

Ταυτόχρονη Ποδηλατοβόλτα 5 χλμ στο δάσος για μικρούς και μεγάλους φίλους του ποδηλάτου.”