Η εξολόθρευση της Ευρώπης στους 32, τα τέσσερα ξεκάθαρα φαβορί στους 16

Του Μένιου Σακελλαρόπουλου

Ντέφια, νταούλια, κρόταλα χτυπολογούν στο βάθος, και μπαίνει ο μέγας τράγος, ο πρωταγωνιστής, μ’ ένα πριόνι, που έλεγε κι ο Διονύσης Σαββόπουλος.

Περάσαμε λοιπόν το πρώτο κύμα του μουντιάλ, τη φάση των 32 –με τα πολλά ξενύχτια- κι ιδού μπροστά μας η επιζήσασα δεκαεξάδα των ομάδων, με στραπατσαρισμένη την Ευρώπη!

Την πήρε και τη σήκωσε την Γηραιά Ήπειρο αυτό το μουντιάλ, με τις ομάδες της να πέφτουν σαν κουνούπια που τα χτύπησε μπαϊγκόν!

Κι η απόδειξη; Ολοζώντανη! Έξω η παγκόσμια πρωταθλήτρια Ισπανία με δυνατά χαστούκια, έξω η Αγγλία, έξω η Ιταλία και μάλιστα… δαγκωμένη από τον χάνιμπαλ Σουάρες, έξω η Ρωσία από Αλγερινούς πειρατές, έξω η Βοσνία κι η Κροατία, έξω κι η Πορτογαλία του Κριστιάνο!

Επτά ομάδες γύρισαν στο σπίτι, κάμποσες απ’ αυτές ψάχνουν το πώς και το γιατί, αφού κάμποσες απ’ αυτές θεωρούνταν δεδομένα φαβορί για την επόμενη φάση!

Ποιος θα μπορούσε να ποντάρει στον αποκλεισμό της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Αγγλίας; Ας είμαστε σοβαροί!

Κι ανάμεσα στους επιζήσαντες; Ομάδες όπως η Κόστα Ρίκα, η Νιγηρία, η Αμερική, και βέβαια η Ελλάδα, την οποία –με βάση το ξεκίνημά της- δεν περίμενε κανείς. Με τρία μπαλάκια στην πρεμιέρα από την Κολομβία, πολλοί ήταν αυτοί που δεν της έδιναν τύχη!

Έτσι, χάρη στο «ολύμπιο» πέναλτι του Γιώργου Σαμαρά, στέκεται δίπλα σε εκλεκτούς Ευρωπαίους: Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία και… τέλος! Απίστευτο ε;;;;;

Τι λέει τώρα η λογική, αν υπάρχει πια στο ποδόσφαιρο; Ότι χρειάζεται προσοχή στην προσέγγιση.

Υπάρχουν βέβαια ξεκάθαρα φαβορί, μένει να τα δούμε και στο χορτάρι.

Για πάμε λοιπόν να προσεγγίσουμε τα ζευγάρια.

Βραζιλία - Χιλή, θεοί και δαίμονες θα στριμωχτούν για να περάσει η οικοδέσποινα. Θ’ αφήσει ο Νεϊμάρ να του πάρουν τη μπουκιά από το στόμα; Δύσκολο, κι ας είναι καμικάζι οι Χιλιανοί. Υπάρχουν και πυροτεχνουργοί…

Κολομβία - Ουρουγουάη, να ένα τεράστιο ντέρμπι στα χαρτιά, με όλα ανοιχτά. Βέβαια οι σύντροφοι του… Πάμπλο Γκαρσία έχασαν τον άνθρωπο που… δαγκώνει κυριολεκτικά και μεταφορικά, τον Σουάρες, αλλά θα πολεμήσουν, στηριγμένοι στο συμπαγές σύνολό τους. Σημείωση; Η Κολομβία σκόραρε κατά ριπάς στην πρώτη φάση.

Ολλανδία - Μεξικό, με τις τουλίπες να φαντάζουν φαβορί, έχοντας Ρόμπεν και Φαν Πέρσι σε δαιμονιώδη κατάσταση. Το Μεξικό θέλει να πουλήσει ακριβά το τομάρι του. Μπορεί;

Κόστα Ρίκα - Ελλάδα, κι αυτό ντέρμπι. Ποιος μπορεί να διαγράψει την Ελλάδα απέναντι σε ένα συμπαγές σύνολο μεν, που όμως δεν είναιΑργεντινή και Βραζιλία και Γερμανία. Σε 90 λεπτά όλα μπορούν να συμβούν από δυο ομάδες που έχουν γυαλισμένο μάτι.

Γαλλία-Νιγηρία, κι εδώ η λογική λέει τρικολόρ. Τα κατάφερε και χωρίς Ριμπερί, με σούπερ Μπενζεμά, μπορεί να το κάνει και τώρα.

Γερμανία - Αλγερία, ποιανού το χέρι δεν θα πάει στο… Αλεμάνια; Είναι τόσο ξεκάθαρο το φαβορί, που… τρομάζει!

Το ίδιο ακριβώς και στο παιχνίδι Αργεντινής - Ελβετίας. Ο Μέσι έχει πάθει παράκρουση και δεν τρομάζει με ελβετικούς… σουγιάδες. Η Ελβετία δύσκολα να αντισταθεί, κι ας έχει αστάθειες η Αργεντινή.

Τελευταίο ζευγάρι Βέλγιο - Αμερική, ένα παιχνίδι που έχει τζόγο. Γιατί τα Αμερικανάκια έχουν βελτιωθεί και θα τρέξουν πάρα πολύ ποντάροντας τα ρέστα τους. Κι όπως είπε και ο… Ομπάμα, μπορούν να τα καταφέρουν!!

Στην πραγματικότητα, Βραζιλία, Αργεντινή, Γερμανία, Γαλλία, εμφανίζονται ως τα ξεκάθαρα φαβορί στη φάση των δεκαέξι, σε ένα πραγματικά χορταστικό μουντιάλ ως τώρα.

Α, και δεν θα υπάρχουν αυτή τη φορά Γιαπωνέζοι και Γκαμπονέζοι διαιτητές να τα κάνουν σαλάτα.

Πάμε γερά λοιπόν, τώρα αρχίζει το πραγματικό ενδιαφέρον, με τα οκτώ παιχνίδια να είναι σαν… ραπανάκι για τη συναρπαστική συνέχεια.