Tιμήθηκε ο Ανέσης Χοϊλούς για τα Ίμια μετά από 19 χρόνια

Βράδυ 31ης Ιανουαρίου 1996. Ο στρατιώτης πεζικού, Ανέστης Χοϊλούς, που υπηρετεί στο 508 Τάγμα Πεζικού στα Ρύζια του Έβρου, εν μέσω της κρίσης των Ιμίων, ακούει τον διοικητή του λόχου να ζητεί τέσσερις εθελοντές που θα οδηγήσουν τις φάλαγγες με τα τεθωρακισμένα TOP M113 από την έδρα της μονάδος σε θέση μάχης. Δίχως να το σκεφτεί συμμετέχει στη διαδικασία αυτοβούλως. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και από ένα λάθος της στιγμής -όχι δικό του- εγκλωβίζεται ανάμεσα σε δύο ερπυστριοφόρα με αποτέλεσμα να υποστεί πλήρη μονοπληγία του αριστερού του χεριού.

Έπειτα από έναν Γολγοθά με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τους εκάστοτε υπουργούς να αδιαφορούν για το σοβαρό πρόβλημα του οπλίτη, ο οποίος τραυματίστηκε εν ώρα καθήκοντος, η εκπομπή «Κίτρινος Τύπος» ανέδειξε την υπόθεση του Ανέστη Χοϊλούς, κινητοποιώντας τα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Πρωί 30ης Οκτωβρίου 2015. Με τις ηγεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων να αλλάζουν συνεχώς από τότε, έστω και με καθυστέρηση 19 ετών, η πράξη θάρρους του Ανέστη Χοϊλούς αναγνωρίστηκε και επιβραβεύτηκε.

Με πρωτοβουλία του υπουργού Πάνου Καμμένου διοργανώθηκε ειδική τελετή κατά την οποία τιμήθηκε με τον Αστέρα Τιμής και Αξίας στην Ι Μεραρχία της Βέροιας.

Εξ ονόματος του υπουργού Εθνικής Άμυνας, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης, επέδωσε το παράσημο και την τιμητική πλακέτα. 

«Πέρασαν 19 χρόνια. Η Υπηρεσία αργεί, αλλά δεν ξεχνά», ανέφερε ο κ. Τελλίδης. «Απονέμω τον Αστέρα και ελπίζω να συγχωρήσεις την Υπηρεσία που έστω και καθυστερημένα έπραξε αυτό που έπρεπε να είχε ήδη κάνει. Το πράττει τώρα με αγάπη και εκτίμηση στο πρόσωπό σου», κατέληξε ο Αρχηγός ΓΕΣ απευθυνόμενος στον Ανέστη Χοϊλούς.

Παρακολουθήστε το βίντεο από την ειδική τελετή:

Πηγή: www.zougla.gr