Βέροια: Το Γλυκό Σπίτι των Χριστουγέννων άνοιξε τις πύλες του (φωτογραφίες & video)

gliko spiti1

Το "Γλυκό Σπίτι των Χριστουγέννων" της ΚΕΠΑ άνοιξε. Στο Αρχοντικό Σαράφογλου στήθηκε το εργαστήρι και οι ενδιαφερόμενες και ενδιαφερόμενοι μπήκαν στην...μύηση της παρασκευής Χριστουγεννιάτικων γλυκών. Το ταξίδι που υποσχέθηκε η ΚΕΠΑ στις γλυκές Χριστουγεννιάτικες γεύσεις ξεκίνησε με Ελληνικά γλυκά, μελομακάρωνα και κουραμπιέδες. 

gliko spiti2

Το ξεκίνημα έγινε με Ελληνικές γεύσεις γιατί τόσο οι κουραμπιέδες όσο και τα μελομακάρονα έχουν ξεχωριστή θέση στα γιορτινά τραπέζια και στον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο των σπιτιών μας. Θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες συνταγές από Αγγλία, Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα.

Τρίτη 8/12
«Merry Christmas»
Aγγλία Christmas pudding (plum pudding)
Η χριστουγεννιάτικη πουτίγκα χρονολογείται απο το Μεσαίωνα, είναι το εθνικό γλυκό της Αγγλίας και γίνεται με πολλούς τρόπους. Κάθε οικογένεια έχει και τον δικό της. Λέγεται ότι αν η Παρασκευή της είναι καλή, τότε η Christmas pudding μπορεί να διατηρηθεί για έναν ολόκληρο χρόνο.
Παράλληλα, θα σερβίρεται Τσάι (Tea party)

Τετάρτη 9/12
«Βuon Natale»
Ιταλία Panettone (γλυκό «καρβέλι ψωμί»)
Είναι ένα παραδοσιακό «ψωμένιο» γλυκό. Η λέξη panettone Προέρχεται αΙό την ιταλική λέξη «panetto» που σημαίνει μικρό καρβέλι ψωμί και ετοιμάζεται συνήθως, τις ημέρες των Χριστουγέννων τόσο στην Ιταλία, όσο και στη Βραζιλία, τη Μάλτα, τη Γερμανία και την Ελβετία, ενώ αποτελεί το σήμα κατατεθέν του Μιλάνου.
«joyeux noel»

Γαλλία Buche de Noel (κορμός για φάγωμα)
Είναι ένα παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων, με καταγωγή αΙό τη Γαλλία, που συναντάται όμως και σε άλλες γαλλόφωνες περιοχές. Όπως μαρτυρά και το ίδιο του το όνομα, το συγκεκριμένο γλυκό φτιάχνεται και στολίζεται έτσι ώστε να μοιάζει με κορμό ξύλου έτοιμο να καεί στο τζάκι.

gliko spiti3

Πέμπτη 10/12
«Frohe Weihnachten»
Γερμανία Stollen (το «χιονισμένο» καρβελάκι)
Είναι ένα είδος κέικ σε σχήμα καρβελιού, που περιέχει αποξηραμένα φρούτα, ζάχαρη άχνη, ξηρούς καρπούς, μπαχαρικά ή γλάσο. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό γερμανικό γλυκό των Χριστουγέννων.

gliko spiti5

Υπεύθυνος chef : Γιάννης Σαμούκας
Επιμέλεια – Οργάνωση : Νανά Καραγιαννίδου
Πληροφορίες – Δηλώσεις Συμμετοχής : 233107800

gliko spiti4