Γνωστή εταιρεία τροφίμων επισκέφθηκαν μαθητές του 5ου ΓΕΛ Βέροιας

Την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου ομάδα μαθητών από το 5o ΓΕΛ Βεροίας επισκέφτηκε την εταιρεία ΚΑΝΔΥΛΑΣ στο πλαίσιο της έρευνας της σχετικά με τις συσκευασίες τροφίμων.

Στον σύγχρονο χώρο της εταιρείας η υπεύθυνη τεχνολόγος τροφίμων  απάντησε στις ερωτήσεις των μαθητών σχετικά με τα υλικά συσκευασίας τροφίμων που χρησιμοποιεί η εταιρεία, εξήγησε τα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται για να είναι τα  υλικά ασφαλή προς τα τρόφιμα αλλά και φιλικά προς το περιβάλλον, ανέφερε τους κανονισμούς, ελληνικούς και ευρωπαϊκούς, που ακολουθούν για να έχουν τα προϊόντα τους, άριστη ποιότητα, πιστοποιημένη.

Στη συνέχεια οι μαθητές προχώρησαν στα διάφορα τμήματα παραγωγής και συσκευασίας τροφίμων όπως μαρμελάδας, όπου είδαν πώς, μέσω μηχανών, τοποθετείται η μαρμελάδα σε βάζο, πως σφραγίζεται  και πως αποστειρώνεται. Είχαν την ευκαιρία να δουν πως παρασκευάζεται ο χειροποίητος παραδοσιακός χαλβάς της περιοχής μας, με τι τέχνη αναμιγνύονται όλα τα συστατικά από τον τεχνίτη, πως μπαίνει σε καλούπια, πως συσκευάζεται αεροστεγώς, και γλυκάθηκαν με τον ζεστό φρέσκο  χαλβά που τους πρόσφερε ο τεχνίτης-παρασκευαστής  εκεί στο εργαστήριο.

Η έρευνα που διεξάγει το 5 ΓΕΛ Βεροίας πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+  KA2 «Food for Thought” και στο οποίο το σχολείο συμμετέχει ως εταίρος.

Την ομάδα της έρευνας αποτελούν οι μαθήτριες Αμανατιάδου Νένα, Αμανατιάδου Γεωργία, Καράλη Βικυ, Κίρτσιου Σοφία, Πανταζή Ουρανία και ο μαθητής Εξιζίδης-Meier Jason. Οι εκπαιδευτικοί που υποστηρίζουν την ομάδα είναι η Ελένη Κωστοπούλου ΠΕ06 και ο Δημήτρης Καραλής ΠΕ12.

Το πρόγραμμα ERASMUS+  KA2 «Food for Thought» χρηματοδοτείται από την ευρωπαϊκή ένωση και εθνική μονάδα για την χώρα μας  είναι το ΙΚΥ.