Διαφήμιση

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Θέσπιση κανόνων και κριτηρίων για την διαχείριση της δυναμικότητας των σφαγείων

ΑΓΡΟΤΙΚΑ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

agelades

Με Απόφαση που υπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης, καθορίζεται για πρώτη φορά το θεσμικό πλαίσιο με τα κριτήρια και τον τρόπο υπολογισμού της δυναμικότητας των σφαγείων οπληφόρων ζώων (π.χ. αιγοπρόβατα, βοοειδή, χοίροι).

Συγκεκριμένα, οι κτηνιατρικές Υπηρεσίες των Περιφερειών αποφασίζουν για τον υπολογισμό της δυναμικότητας - της μέγιστης ετήσιας ποσότητας κρέατος η οποία μπορεί να παραχθεί σε ένα συγκεκριμένο σφαγείο - κατά την διαδικασία ίδρυσης, εκσυγχρονισμού ή επέκτασης αυτών λαμβάνοντας υπόψη, παραμέτρους που σχετίζονται με:

1. Τις διαστάσεις των σταυλικών χώρων παραμονής των ζώων πριν τη σφαγή με γνώμονα το σεβασμό της ευζωίας των ζώων.
2. Τη διαμόρφωση των ψυκτικών εγκαταστάσεων των σφαγείων, με σκοπό την απόκτηση της επιθυμητής θερμοκρασίας από τα σφάγια.
3. Τον μηχανολογικό εξοπλισμό των σφαγείων (ωριαία δυναμικότητα κάθε γραμμής σφαγής, χρόνος αφαίμαξης ανά σφάγιο, χρόνος παραμονής στη δεξαμενή ζεματίσματος για τα χοιρινά, μήκος της γραμμής σφαγής, τις κατ' έτος ημέρες λειτουργίας του σφαγείου και τις τυχόν βάρδιες λειτουργίας των εργαζομένων σε αυτό).
4. Τη διαχείριση των ημερησίως παραγόμενων, από τα σφαγεία, ζωικών υποπροϊόντων.

Σε κάθε περίπτωση, η υπολογιζόμενη δυναμικότητα, δεν επιτρέπεται να υπερβεί τη δυναμικότητα η οποία έχει καθορισθεί σύμφωνα με την ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία.

Με αφορμή την υπογραφή της Απόφασης, ο κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης δήλωσε:

«Για πρώτη φορά θεσπίζουμε συγκεκριμένους κανόνες και κριτήρια που καθορίζουν τις βασικές παραμέτρους διαμόρφωσης της δυναμικότητας των σφαγείων στη χώρα μας. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε έμπρακτα την αναπτυξιακή πορεία της Ελληνικής Κτηνοτροφίας και συμβάλλουμε στην ενδυνάμωση της ζωικής παραγωγής με γνώμονα πάντα την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και τη διακίνηση ασφαλών για τον καταναλωτή προϊόντων ζωικής προέλευσης».

Υποχρεωτική η σήμανση των αμνοεριφίων και αιγοπροβάτων

ΑΓΡΟΤΙΚΑ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

provata

Από το τμήμα κτηνιατρικής ανακοινώθηκε στους αιγοπροβατοτρόφους της Π.Ε. Ημαθίας, ότι η σήμανση των αμνοεριφίων και αιγοπροβάτων είναι υποχρεωτική (ενώτια τύπου Ι & ενώτια τύπου ΙΙ) και πρέπει να εφαρμόζετε από τους κτηνοτρόφους.

Για αμνοερίφια και αιγοπρόβατα χωρίς σήμανση δεν θα χορηγείται «άδεια διακίνησης» από τα κατά τόπους Αγροτικά Κτηνιατρεία, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να σφαγούν στα Σφαγεία ή να πωληθούν για αναπαραγωγή.

Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται πλήρως η ιχνηλασιμότητα του κρέατος και αποτρέπονται φαινόμενα ελληνοποιήσεων των αμνοεριφίων και των αιγοπροβάτων.

Υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται η σφαγή αμνών και εριφίων προς εμπορία εκτός σφαγείων και οι παραβάτες θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου.

Συνάντηση του Νίκου Μπέκη με το Δ.Σ των κτηνοτρόφων

ΑΓΡΟΤΙΚΑ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Την Κυριακή , έγινε συνάντηση του υπoψήφιου Δήμαρχου Νίκου Μπέκη με τους κτηνοτρόφους του Δήμου Βέροιας . Στη συζήτηση που έγινε σε πολύ καλό κλίμα αναπτύχθηκε ένας έντονος προβληματισμός για τις επιπτώσεις της μνημονιακής πολιτικής στην κτηνοτροφία και οι κτηνοτρόφοι τόνισαν:

- την καταστροφική πολιτική της μνημονιακής  κυβέρνησης   που οδηγεί όχι μόνο στην οικονομική εξαθλίωση και χρεωκοπία τους κτηνοτρόφους, αλλά και στην καταστροφή  της παραγωγικής βάσης της χώρας  με τον  αφανισμό της κτηνοτροφίας, με αποκορύφωμα την κατάργηση του ελληνικού ποιοτικού φρέσκου γάλακτος .

- τον υποκριτικό χαρακτήρα για στήριξη του πρωτογενή τομέα, ενώ στην πράξη στηρίζουν τα καρτέλ γάλακτος, κρέατος,  ελληνικά και ξένα

- την αδιαφορία των προηγούμενων διοικήσεων του Δήμου παρά τις διακηρύξεις της για Αντιδημαρχία αγροτικών, Γραφείο Κτηνοτροφίας κλπ.

Ο Νίκος Μπέκης τους κάλεσε, με τη συμμετοχή τους στο ψηφοδέλτιο,  σε κοινό αγώνα για την ανατροπή της μέχρι τώρα ασκούμενης πολιτικής σε κυβερνητικό και δημοτικό επίπεδο, για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο του Δήμου με στόχο την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας και με κριτήρια την ποιότητα , την απασχόληση , το περιβάλλον σε κοινή συμπόρευση με τους καταναλωτές και τους κοινωνικούς φορείς του δήμου.

Πρωτοβουλία Αγροτών: "Η ανάταξη δεν έρχεται με εισαγωγές προϊόντων"

ΑΓΡΟΤΙΚΑ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

agrotes doy ver

Από την «Πρωτοβουλία» για την ενοποίηση και την ανασυγκρότηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος ανακοινώθηκαν τα εξής για το γάλα:

"Είναι θλιβερό για την παραγωγική ανάταξη μιας χώρας, το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης να θεωρεί ότι η ανάταξη αυτή θα επέλθει με την αύξηση των εισαγωγών και την ισχυροποίηση των αλυσίδων λιανικής και των super markets. Γιατί αυτό ακριβώς συνέβη στην περίπτωση του γάλατος. Το εν λόγω Υπουργείο έκρινε ότι -με βάση τα όσα αναφέρει η έκθεση του Ο.Ο.Σ.Α. – οι αλλαγές που αποφασίσθηκαν θα ωφελήσουν τους καταναλωτές κατά 30 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Βέβαια για λόγους που έχουν συζητηθεί ευρύτατα αυτήν την περίοδο τέτοια ωφέλεια δεν θα υπάρξει. Αντίθετα, θα συμβεί κάτι άλλο που αναφέρει χωρίς ιδιαίτερη έμφαση η έκθεση. Δηλαδή το 1/3 των αγελαδοτρόφων ή διαφορετικά 1.000 αγελαδοτροφικές εκμεταλλεύσεις, θα φύγουν άμεσα από το επάγγελμα και Ελληνικό γάλα αξίας 100 εκκατομυρίων ευρώ θα αντικατασταθεί από εισαγωγής .

Για την εξέλιξη αυτή όμως και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει βαρύτατες ευθύνες . Όταν ο αναπληρωτής Υπουργός Α.Α.& Τ. κ Μάξιμος Χαρακόπουλος δήλωνε στην βουλή, ας πληρώσουν κάτι παραπάνω οι καταναλωτές για να διατηρήσουμε την Ελληνική κτηνοτροφία, η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ δήλωνε ότι το επιχείρημα αυτό θα καταδίκαζε τους Ελληνες κτηνοτρόφους.

Η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ όφειλε να αντιπαρατεθεί με το Υπουργείο Ανάπτυξης , στην βάση της πραγματικής αιτίας που κρατάει τις τιμές καταναλωτή σε υψηλά επίπεδα. Και η αιτία αυτή δεν είναι τα 3-4 λεπτά το κιλό επιπλέον που λαμβάνει ο κτηνοτρόφος σε σύγκριση με κάποιες άλλες χώρες. Η βασική αιτία είναι ότι η παστερίωση και κυρίως η διάθεση του γάλατος είναι κατά 100% πιο ακριβή στην Ελλάδα από τον μέσο όρο της υπόλοιπης Ε.Ε. Είναι ακριβώς αυτή η αισχροκέρδεια που εξηγεί και το εξής γεγονός:

Είμαστε η μοναδική χώρα της Ε.Ε. όπου το εισαγόμενο γάλα μακράς διάρκειας είναι πιο ακριβό από το Ελληνικό φρέσκο.

Το ΥΠΑΑΤ έχει όμως ακόμα και μια πιο βαριά ευθύνη. Η έκθεση του Ο.Ο.Σ.Α. προετοιμάσθηκε με την συμμετοχή και ανώτερων και ανώτατων στελεχών των Υπουργείων συνεπώς και του ιδίου. Η πολιτική του ηγεσία προφανώς γνώριζε το περιεχόμενο των συζητήσεων, γνώριζε το περιεχόμενο της έκθεσης πριν λάβει την τελική της μορφή και δημοσιοποιηθεί. Συμφώνησε για παράδειγμα ότι το πρόβλημα της λειτουργίας του ανταγωνισμού στην Ελλάδα δεν είναι οι εναρμονισμένες πρακτικές, η καρτελοποίηση των αγορών αγροτικών εισροών και προϊόντων, αλλά η διάρκεια ζωής του γάλατος, η χρήση γάλατος σκόνης στο ρυζόγαλο, οι συσκευασίες του μηλόξυδου, οι προσμίξεις σπορελαίων στο ελαιόλαδο κ.λ.π.

Βέβαια αυτό είναι συνήθως το αποτέλεσμα, όταν τα μέλη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ επικοινωνούν με δελτία τύπου και επιστολές. Σε κάθε περίπτωση ας αναλάβει κάποιος τις ευθύνες για την τραγική αυτή εξέλιξη, και ας παραιτηθεί".

Αλεξάνδρεια: Δηλώσεις χρήσης δημοτικών βοσκοτόπων

ΑΓΡΟΤΙΚΑ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

     img 20130816 100603 single image

Από το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Αλεξάνδρειας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Οι κτηνοτρόφοι του Δήμου Αλεξάνδρειας που κάνουν χρήση δημοτικών βοσκοτόπων και θα υποβάλλουν δήλωση στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων (Ο.Σ.Δ.Ε.), παρακαλούνται να προσέλθουν, έως την Παρασκευή 11 Απριλίου 2014, στα κατά τόπους καταστήματα των Δημοτικών Ενοτήτων Αλεξάνδρειας, Αντιγονιδών, Μελίκης και Πλατέος, με την ταυτότητά τους και ενημερωμένο αντίγραφο του Μητρώου κατοχής ζώων ή βεβαίωση ζωικού κεφαλαίου από το Κτηνιατρείο, προκειμένου να υποβάλλουν δήλωση χρήσης δημοτικού βοσκοτόπου.   

Σημειώνεται ότι, οι διαθέσιμοι για την κτηνοτροφία βοσκότοποι του Δήμου, βρίσκονται:
στο Νησί της Δημοτικής Ενότητας Αλεξάνδρειας,
στο Κεφαλοχώρι και την Ξεχασμένη της Δημοτικής Ενότητας Αντιγονιδών,
στη Μελίκη, Νεόκαστρο, Αγκαθιά, Κυψέλη και Πρόδρομο της Δημοτικής Ενότητας Μελίκης και
στα Τρίκαλα και την Κορυφή της Δημοτικής Ενότητας Πλατέος.
Πληροφορίες στα τηλέφωνα:
23333-50127 ή 23333-50112 (για τη Δημοτική Ενότητα Αλεξάνδρειας)
23313-51803 ή 23333-51817 (για τη Δημοτική Ενότητα Αντιγονιδών)
23313-52200 (για τη Δημοτική Ενότητα Μελίκης)        
23333-50300 (για τη Δημοτική Ενότητα Πλατέος)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τετάρτη, 23 Απρίλιος 2014 23:37
Τετάρτη, 23 Απρίλιος 2014 23:31
Τετάρτη, 23 Απρίλιος 2014 23:23
Τετάρτη, 23 Απρίλιος 2014 22:06
Τετάρτη, 23 Απρίλιος 2014 21:22
Τετάρτη, 23 Απρίλιος 2014 21:03
Τετάρτη, 23 Απρίλιος 2014 20:25
Τετάρτη, 23 Απρίλιος 2014 20:11
Τετάρτη, 23 Απρίλιος 2014 19:44
Τετάρτη, 23 Απρίλιος 2014 19:15
Τετάρτη, 23 Απρίλιος 2014 19:10
Τετάρτη, 23 Απρίλιος 2014 19:04
Τετάρτη, 23 Απρίλιος 2014 17:34
Τετάρτη, 23 Απρίλιος 2014 16:52
Τετάρτη, 23 Απρίλιος 2014 16:21
Τετάρτη, 23 Απρίλιος 2014 15:40
Τετάρτη, 23 Απρίλιος 2014 15:31
Τετάρτη, 23 Απρίλιος 2014 15:18
Τετάρτη, 23 Απρίλιος 2014 15:05
Τετάρτη, 23 Απρίλιος 2014 14:19
Τετάρτη, 23 Απρίλιος 2014 13:50
Τετάρτη, 23 Απρίλιος 2014 13:34
Τετάρτη, 23 Απρίλιος 2014 13:30
Τετάρτη, 23 Απρίλιος 2014 13:23
Τετάρτη, 23 Απρίλιος 2014 13:18