Στη διαδικτυακή συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ομάδας Ειδικού Ενδιαφέροντος για Παιδιά, Εφήβους και Οικογένειες (CAF-SIG) της EAMHID συμμετείχε στις 3 Σεπτεμβρίου 2026 το Κέντρο Υποστήριξης για τον Αυτισμό Ν. Ημαθίας της Μέριμνας Ατόμων με Αυτισμό (Μ.Α.μ.Α.).
Από την πλευρά της Μ.Α.μ.Α. συμμετείχαν η πρόεδρος του Συλλόγου και νόμιμη εκπρόσωπος του Κέντρου, Ελένη Γεωργιάδου–Στεφανάκη, καθώς και η επιστημονική συνεργάτιδα του Συλλόγου, Dr Ειρήνη Αναγνώστου.
Το CAF-SIG αποτελεί ευρωπαϊκό δίκτυο επαγγελματιών ψυχικής υγείας και ερευνητών από χώρες όπως η Ολλανδία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Αγγλία, η Ισπανία και η Νορβηγία, με αντικείμενο τις ανάγκες παιδιών και εφήβων με νοητικές και αναπτυξιακές αναπηρίες, καθώς και την υποστήριξη των οικογενειών τους.
Στη συνάντηση εξετάστηκαν μεταξύ άλλων οι παρεμβάσεις που βασίζονται στη θεωρία του δεσμού και οι δυνατότητες εξατομίκευσής τους ανάλογα με τις ανάγκες κάθε παιδιού.
Παρουσιάστηκαν επίσης πρακτικές που εφαρμόζονται στη Νορβηγία για την αξιολόγηση και τη θεραπευτική υποστήριξη ατόμων με νοητική αναπηρία και αυτισμό, καθώς και τρόποι βελτίωσης της πρόσβασής τους σε εξειδικευμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας.
Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την υποστήριξη παιδιών με αυτισμό και των οικογενειών τους, τη διαχείριση συμπεριφορών που αποτελούν πρόκληση και την ενημέρωση γύρω από τη φαρμακευτική αγωγή. Μέλη του CAF-SIG εξέφρασαν, σύμφωνα με τη Μ.Α.μ.Α., πρόθεση να συμβάλουν σε μελλοντικές δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης οικογενειών στην Ημαθία.
Παράλληλα, συζητήθηκαν δυνατότητες ευρωπαϊκής χρηματοδότησης και ανάπτυξης κοινών δράσεων, καθώς και η προετοιμασία του συνεδρίου της EAMHID το 2027. Στο τραπέζι τέθηκαν προτάσεις για εργαστήρια και επιστημονικές παρουσιάσεις σχετικά με σύνθετα περιστατικά, εναλλακτικές προσεγγίσεις πέρα από τη φαρμακευτική αγωγή και τρόπους στήριξης των οικογενειών.
Η κοινή ευρωπαϊκή ερευνητική εργασία για τον συντονισμό της φροντίδας συνεχίζεται, ενώ η επόμενη διά ζώσης συνάντηση της Ομάδας έχει προγραμματιστεί στην Ουτρέχτη, από 22 έως 24 Οκτωβρίου 2026.
Η συμμετοχή της Μ.Α.μ.Α. στο συγκεκριμένο δίκτυο εντάσσεται στην προσπάθεια μεταφοράς διεθνούς επιστημονικής γνώσης και καλών πρακτικών στις υπηρεσίες υποστήριξης ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους στην Ημαθία.

















