Μια βιωματική επίσκεψη στο Οινοποιείο Αργυράκη πραγματοποίησε ομάδα ωφελούμενων του πρωινού τμήματος του ΚΔΑΠ ΑμεΑ Μ.Α.μ.Α. 2, στο πλαίσιο των δράσεων εξωστρέφειας και επαφής με την τοπική κοινωνία.
Οι ωφελούμενοι ξεναγήθηκαν στο κτήμα και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον κόσμο του αμπελιού και τα βασικά στάδια της διαδικασίας παραγωγής κρασιού.
Την ομάδα υποδέχθηκε ο Κωνσταντίνος Αργυράκης, ο οποίος παρουσίασε με απλό και κατανοητό τρόπο τη διαδρομή από το σταφύλι μέχρι την παραγωγή του κρασιού, εξηγώντας μεταξύ άλλων και τη διαδικασία της ζύμωσης.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, οι συμμετέχοντες δοκίμασαν επίσης προϊόντα που βρίσκονταν ακόμη στο στάδιο της επεξεργασίας και δεν περιείχαν αλκοόλ, αποκτώντας μια περισσότερο βιωματική εικόνα της παραγωγικής διαδικασίας.
Οι εξορμήσεις του ΚΔΑΠ ΑμεΑ Μ.Α.μ.Α. 2 εκτός της δομής έχουν στόχο να φέρνουν τους ωφελούμενους σε επαφή με διαφορετικές δραστηριότητες και επαγγέλματα της τοπικής κοινωνίας, προσφέροντάς τους νέες εμπειρίες και γνώσεις.
Παράλληλα, μέσα από ανάλογες δράσεις επιδιώκεται η ενίσχυση της κοινωνικοποίησης, της αυτονομίας και της ενεργού συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία στην καθημερινότητα της κοινότητας.
Η Μέριμνα Ατόμων με Αυτισμό ευχαρίστησε τον Κωνσταντίνο Αργυράκη για τη φιλοξενία, την ξενάγηση και τα δώρα που προσφέρθηκαν στους ωφελούμενους.

Επιμόρφωση στελεχών της Μ.Α.μ.Α. για την προστασία ανηλίκων
Εκπρόσωποι της Μέριμνας Ατόμων με Αυτισμό (Μ.Α.μ.Α.) και του Κέντρου Υποστήριξης για τον Αυτισμό Ν. Ημαθίας συμμετείχαν διαδικτυακά στην ημερίδα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.) με θέμα «Παιδική κακοποίηση: Από την αναγνώριση στην προστασία», που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.
Την ημερίδα παρακολούθησαν η Dr Ειρήνη Αναγνώστου, Σχολική και Εξελικτική Ψυχολόγος και Επιστημονική Σύμβουλος της Μ.Α.μ.Α., και η Ελένη Τσηρίδου, Ψυχολόγος και Υπεύθυνη του Κέντρου Υποστήριξης για τον Αυτισμό Ν. Ημαθίας – Μ.Α.μ.Α. Οι δύο επιστήμονες είναι παράλληλα υπεύθυνες προστασίας ανηλίκων και ενηλίκων στις δομές του φορέα.
Στο επίκεντρο της ημερίδας βρέθηκαν η έγκαιρη αναγνώριση των ενδείξεων παιδικής κακοποίησης, η καταγραφή και παρακολούθηση των περιστατικών, οι διαδικασίες παρέμβασης και η προστασία των παιδιών. Συζητήθηκαν επίσης σύγχρονες μορφές βίας, μεταξύ των οποίων ο εκφοβισμός, καθώς και η ανάγκη συνεργασίας μεταξύ υπηρεσιών και φορέων που εμπλέκονται στην παιδική προστασία.
Στις εργασίες συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη Δικαιοσύνη, την παιδοψυχιατρική, την κοινωνική εργασία, την εκπαίδευση και την Ελληνική Αστυνομία, με τις διαφορετικές επιστημονικές προσεγγίσεις να αναδεικνύουν τη σημασία της διεπιστημονικής συνεργασίας στην πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης.
Για τη Μ.Α.μ.Α., ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η επιμόρφωση των στελεχών που εργάζονται με άτομα με αναπηρία και άτομα στο φάσμα του αυτισμού, τόσο ως προς την αναγνώριση πιθανών ενδείξεων κακοποίησης ή παραμέλησης όσο και ως προς τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται για την προστασία τους.















