Δύο Εθνικές Ετικέτες Ποιότητας (National Quality Label – NQL) απέσπασε το 12ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας για ισάριθμα ευρωπαϊκά προγράμματα eTwinning που υλοποιήθηκαν κατά τη σχολική χρονιά 2025-2026, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Αγγλικής Γλώσσας Κλεονίκης Τόσκα και Ιωάννας Σαμαρά.
Οι διακρίσεις αφορούν εκπαιδευτικές δράσεις που συνδύασαν τη συνεργασία με σχολεία άλλων ευρωπαϊκών χωρών, την αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων και την ανάπτυξη δεξιοτήτων μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες.
Μάθηση μέσα από το παιχνίδι
Το πρώτο έργο, με τίτλο «Learning Through Gamification», υλοποιήθηκε με τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών των τμημάτων Ε2 και ΣΤ1.
Στο επίκεντρο βρέθηκε η αξιοποίηση του παιχνιδιού ως μέσου μάθησης και συνεργασίας. Οι μαθητές συμμετείχαν στη δημιουργία εκπαιδευτικών παιχνιδιών, ψηφιακών δραστηριοτήτων και κοινών εργασιών με συνομηλίκους τους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Μέσα από τις δραστηριότητες αυτές είχαν την ευκαιρία να εξασκήσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες, να ανταλλάξουν ιδέες και να γνωρίσουν νέους τρόπους μάθησης, αξιοποιώντας την παιχνιδοποίηση στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Γνωριμία με τις ευρωπαϊκές παραδόσεις
Το δεύτερο πρόγραμμα, «Παραδόσεις σε μια εικόνα – Traditions in one picture», υλοποιήθηκε από τους μαθητές των τμημάτων Γ1 και Δ2.
Στόχος του ήταν η γνωριμία με τις παραδόσεις και τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά διαφορετικών ευρωπαϊκών χωρών.
Οι μαθητές συνεργάστηκαν με παιδιά από σχολεία του εξωτερικού, αντάλλαξαν εμπειρίες και παρουσίασαν στοιχεία πολιτιστικής κληρονομιάς, χρησιμοποιώντας την αγγλική γλώσσα και σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία.
Το πρόγραμμα έδωσε έμφαση στη διαπολιτισμική επικοινωνία, στην κατανόηση της διαφορετικότητας και στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής συνείδησης.
Αναγνώριση της εκπαιδευτικής προσπάθειας
Η απονομή της Εθνικής Ετικέτας Ποιότητας και στα δύο προγράμματα αποτελεί αναγνώριση της δουλειάς που πραγματοποιήθηκε από τους μαθητές και τις εκπαιδευτικούς, καθώς και της συνεργασίας που αναπτύχθηκε με τα ευρωπαϊκά σχολεία.
Σε ανακοίνωσή του, το 12ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας εκφράζει την ικανοποίησή του για τη διπλή διάκριση και συγχαίρει τους μαθητές, τις εκπαιδευτικούς και τους Ευρωπαίους συνεργάτες που συμμετείχαν στην υλοποίηση των έργων.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι η συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα eTwinning προσφέρει στους μαθητές ευκαιρίες να αναπτύξουν δεξιότητες συνεργασίας, επικοινωνίας και δημιουργικής σκέψης, μέσα από εκπαιδευτικές εμπειρίες που ξεπερνούν τα όρια της σχολικής τάξης.














