Με κατάθεση στεφάνων και παρουσία εκπροσώπων των αρχών, μαθητών και πολιτιστικών συλλόγων τιμήθηκε την Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2026 στο Πλατύ η 114η επέτειος της μάχης του Καρά Ασμάκ, μιας από τις σημαντικές αναμετρήσεις του ελληνικού στρατού κατά την προέλασή του προς τη Θεσσαλονίκη το 1912.
Η μάχη πραγματοποιήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 1912, σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο (2 Νοεμβρίου με το νέο), στην περιοχή του ποταμού Λουδία, ο οποίος κατά την οθωμανική περίοδο ήταν γνωστός ως Καρά Ασμάκ.
Η συγκεκριμένη αναμέτρηση αποτέλεσε έναν από τους τελευταίους σταθμούς της προέλασης του ελληνικού στρατού προς τη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου.
Στο πλαίσιο της φετινής επετείου πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στην αναθηματική στήλη των τριών πεσόντων ηρώων, ως ένδειξη τιμής και μνήμης για τη θυσία τους.
Στην εκδήλωση στο Πλατύ συμμετείχαν εκπρόσωποι του Ελληνικού Στρατού, της Ελληνικής Αστυνομίας, βουλευτές Ημαθίας, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Ελληνικών Σιδηροδρόμων, καθώς και πολιτιστικοί σύλλογοι.
Ιδιαίτερη ήταν η παρουσία μαθητών από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, οι οποίοι συμμετείχαν στην εκδήλωση μνήμης.
Η τελετή αποτέλεσε ευκαιρία ιστορικής αναφοράς στα γεγονότα του 1912 και διατήρησης της μνήμης των στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στη μάχη του Καρά Ασμάκ.
















