Εκπαιδευτική επίσκεψη στον ιστορικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στα Παλατίτσια Ημαθίας πραγματοποίησαν στις αρχές Οκτωβρίου η Ομάδα Προσκόπων και η Κοινότητα Ανιχνευτών του 3ου Συστήματος Δασοπροσκόπων Βέροιας, γνωρίζοντας από κοντά ένα σημαντικό μνημείο της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.
Με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, το Σύστημα αναφέρθηκε στην εκπαιδευτική αυτή δράση, στέλνοντας παράλληλα ευχές σε όσους γιορτάζουν.
Η εκδρομή ξεκίνησε από τα ΚΤΕΛ Βέροιας, με προορισμό τη Βεργίνα. Εκεί, τους συμμετέχοντες υποδέχθηκε η αρχαιολόγος Εύα Κοντογουλίδου, η οποία τους συνόδευσε κατά τη διαδρομή μέσα από το Αρχαιολογικό Πάρκο των Αιγών μέχρι τον ιστορικό ναό στα Παλατίτσια.
Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, οι πρόσκοποι και οι ανιχνευτές ενημερώθηκαν για την ιστορία, την αρχιτεκτονική και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του μνημείου. Ενδιαφέρον προκάλεσε η αναφορά ότι περίπου το 80% του οικοδομικού υλικού του ναού προέρχεται από το αρχαίο ανάκτορο των Αιγών, σύμφωνα με την ενημέρωση που δόθηκε στους επισκέπτες.
Ξεχωριστό σημείο της επίσκεψης αποτέλεσε η παράσταση της Δευτέρας Παρουσίας, η οποία καλύπτει ολόκληρο τον ανατολικό τοίχο του νάρθηκα. Στην εικονογραφική σύνθεση περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο Μέγας Αλέξανδρος και ιστορικοί ηγεμόνες, όπως ο Ναβουχοδονόσορας, ο Κύρος και ο Οκταβιανός Αύγουστος.
Όπως αναφέρθηκε κατά την ξενάγηση, η παρουσία των συγκεκριμένων μορφών συνδέεται με τον συμβολισμό της ισότητας όλων των ανθρώπων ενώπιον της τελικής Κρίσης, ανεξάρτητα από την εξουσία και την κοινωνική τους θέση.
Η επίσκεψη έδωσε στους νέους τη δυνατότητα να συνδυάσουν την προσκοπική δραστηριότητα με τη γνωριμία σημαντικών ιστορικών και θρησκευτικών μνημείων της Ημαθίας.
Το 3ο Σύστημα Δασοπροσκόπων Βέροιας ευχαρίστησε την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας για τη συνεργασία, καθώς και την αρχαιολόγο Εύα Κοντογουλίδου για τη φιλοξενία και την αναλυτική ξενάγηση.















