Την ανάγκη προσεκτικής και υπεύθυνης παρουσίας των κληρικών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων, κατά τη διάρκεια της μηνιαίας Ιερατικής Σύναξης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2026, στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο Βέροιας.
Ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στις δυνατότητες που προσφέρουν τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας για την προβολή του έργου της Εκκλησίας, επισημαίνοντας παράλληλα τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από την ανεξέλεγκτη ή απρόσεκτη χρήση τους.
Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στη δημόσια συμπεριφορά των ιερέων στο διαδίκτυο, ζητώντας να αποφεύγονται οι αντιπαραθέσεις, οι ακραίες τοποθετήσεις και οι αναρτήσεις που δεν συνάδουν με την εκκλησιαστική τους ιδιότητα.
Σύμφωνα με την ενημέρωση της Μητρόπολης, ο κ. Παντελεήμων υποστήριξε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμα εργαλεία για τη διάδοση του ευαγγελικού λόγου, την ανάδειξη των ποιμαντικών και φιλανθρωπικών δράσεων και την επικοινωνία με τους πιστούς, ιδιαίτερα με τις νεότερες ηλικίες.
Ωστόσο, επισήμανε ότι η διαδικτυακή παρουσία των κληρικών απαιτεί σύνεση, διάκριση και υπευθυνότητα, καθώς οι δημόσιες τοποθετήσεις τους συνδέονται άμεσα με τον θεσμικό και ποιμαντικό τους ρόλο.
Ο Μητροπολίτης συνέδεσε το ζήτημα με την πρόσφατη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην οποία είχε παρουσιαστεί σχετική εισήγηση για την παρουσία της Εκκλησίας στον ψηφιακό κόσμο.
Όπως τόνισε, η αξιοποίηση της τεχνολογίας πρέπει να γίνεται με μέτρο, με βασικούς στόχους την ουσιαστική επικοινωνία με τους πιστούς και τη διατήρηση της ενότητας στο εσωτερικό της Εκκλησίας.
Διοικητικά και οργανωτικά ζητήματα
Η Ιερατική Σύναξη είχε ξεκινήσει με την τοποθέτηση του Πρωτοσυγκέλλου της Μητρόπολης, Αρχιμανδρίτη Δημητρίου Μπακλαγή, ο οποίος αναφέρθηκε σε διοικητικά και οργανωτικά ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των ενοριών.
Κατά την ενημέρωσή του δόθηκαν οδηγίες και διευκρινίσεις προς τους κληρικούς σχετικά με την καθημερινή λειτουργία των ιερών ναών και τη διεκπεραίωση των ποιμαντικών και διοικητικών τους υποχρεώσεων.
Η συζήτηση για τα social media αποτέλεσε το βασικό θέμα της σύναξης, αναδεικνύοντας τον προβληματισμό της εκκλησιαστικής διοίκησης για τον τρόπο με τον οποίο οι κληρικοί εκφράζονται και επικοινωνούν δημόσια μέσω του διαδικτύου.
















