tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Ιδέες και σκέψεις για τη Βέροια: «Φεστιβάλ ΣμηΕΑ (drones)»

Γράφει ο Ηλίας Μαυρόπουλος

Τα Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, ΣμηΕΑ για συντομία ή αλλιώς drones, όπως είναι ευρέως γνωστά με την αγγλική ονομασία αυτών, έκαναν την δυναμική τους εμφάνιση στην αγορά τα τελευταία χρόνια.  Ενδεικτικά, για την Ευρώπη τα εμπορικά drone, ενώ το 2015 αντιπροσώπευαν μια αγορά 99,5 εκ. δολαρίων, το 2020 έφτασαν τα 544,5 εκ. και οι προβλέψεις για το 2025 είναι πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια (πηγή Statista 2021).

Παρόμοια είναι η πορεία αυτών και στην εγχώρια αγορά, με εκατοντάδες dronesνα αγοράζονται κάθε χρόνο από Έλληνες καταναλωτές δημιουργώντας μια δυναμική και συνεχώς αυξανόμενη κοινότητα. Όπως κάθε τι νέο, οι άνθρωποι που ασχολούνται με τα dronesαναζητούν τρόπους να εκφραστούν και να παρουσιάσουν το έργο τους.

Διεθνώς, ελάχιστα είναι (προς το παρόν) τα φεστιβάλ που υπάρχουν αφιερωμένα αποκλειστικά σε αυτή τη νέα τεχνολογία. Ενδεικτικά θα αναφέρω το SienaDronePhotoAwards (Siena/Italy) το οποίο ξεκίνησε το 2015 και αποτελεί τον μεγαλύτερο διεθνή διαγωνισμό, ο οποίος είναι αφιερωμένος στη βράβευση φωτογραφιών και το NewYorkCityDroneFilmFestival(NYC/USA) το οποίο ξεκίνησε το 2014 και είναι αφιερωμένο στη βράβευση  κινηματογραφικών λήψεων. Ενώ δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στα νυχτερινά dronelightshows, τα οποία αρχίζουν να διοργανώνονται σε διάφορες πόλεις του εξωτερικού, όπου κατά τη διάρκεια ενός μουσικού eventκαι υπό τον ήχο μουσικής, εκατοντάδες drones υψώνονται στον σκοτεινό ουρανό και σε απόλυτο συγχρονισμό με την μουσική αρχίζουν να σχηματίζουν τεράστιες, πολύχρωμες, τρισδιάστατες, κινούμενες εικόνες. Εύκολα γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι πρόκειται για ένα νέο και ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο ψυχαγωγίας και έκφρασης.

Στην Ελλάδα, παρά την ήδη μεγάλη κοινότητα χρηστών dronesκαι την σημαντική αυτή αγορά, δεν υπάρχει σε καμία πόλη η διοργάνωση ενός αντίστοιχου Φεστιβάλ. Η Βέροια θα μπορούσε να είναι η πρώτη πόλη που θ’ αρχίσει να επενδύει σε αυτή τη «βιομηχανία» κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των Ελλήνων χειριστών αρχικά και γιατί όχι μελλοντικά και διεθνών (π.χ. βαλκανικών) συμμετοχών.

Ένα τέτοιο Φεστιβάλ Dronesθα μπορούσε να καλύπτει τις εξής κατηγορίες:

  • Βράβευση ταινιών (Χώρος Τεχνών)
  • Βράβευση φωτογραφιών (Χώρος Τεχνών)
  • Επίδειξη/Βράβευση κατασκευής droneαπό Ελληνικό ΑΕΙ/ΑΤΕΙ (Φιλίππειο Γυμναστήριο)
  • Αγωνιστικό μέρος (Δημοτικό Γήπεδο Βέροιας ή Αερολέσχη Μακροχωρίου)
  • Ημερίδα σχετικά με εξελίξεις Drones (νομοθεσία, άδειες χρήσης, εφαρμογές στη γεωργία, βιομηχανία, κατασκευές, κλπ) (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών)
  • Masterclassesαπό  experts(Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη)
  • Περίπτερα κατασκευαστών/αντιπροσώπων drones (DJIXiaomiHubsaneachineskydioautel) για παρουσίαση και επίδειξη νέων μοντέλων (Πάρκο Εληάς) 
  • Βραδινή συναυλία/ djpartyμε DroneLightShow(Πάρκο Αγ. Αναργύρων, όπου θα αξιοποιηθεί το φυσικό μπαλκόνι της πόλης για το show

Φανταστείτε ένα τέτοιο σύγχρονο, δυναμικό και πρωτοποριακό, για τα Ελληνικά δεδομένα, 2ημερο Φεστιβάλ να πραγματοποιείται στη Βέροια. Όλες ή ορισμένες από αυτές τις δραστηριότητες που αναφέρονται παραπάνω να λαμβάνουν χώρα και να δίνουν ζωή σε όλους αυτούς τους δημόσιους χώρους. Αλλά και την προβολή που θα λάβει η πόλη μας, από τις εικόνες που θα δημιουργηθούν και θα αναπαραχθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με ένα μεγάλο djpartyτην τελευταία βραδιά στο Πάρκο Αγ. Αναργύρων και την Εληά, όπου το φυσικό μπαλκόνι της πόλης, αποτελεί το ιδανικό σημείο για το πολύχρωμο τεχνολογικό droneshow

Όπως αναφέρω πάντα στα άρθρα μου, ίσως είναι πραγματοποιήσιμο ή ίσως όχι, αλλά είναι μια φρέσκια ιδέα η οποία συμβαδίζει με την Εποχή την οποία βαδίζουμε και αν δεν τολμήσουμε θα μας προσπεράσει και αυτή όπως τόσες άλλες. Σίγουρα κάθε τι νέο δεν θα έχει απόλυτη επιτυχία στην αρχή (μήπως ο Μύλος των Ξωτικών στα Τρίκαλα έγινε εν μια νυκτί;), ούτε προφανώς αποτελεί τη μαγική λύση, η οποία από μόνη της αρκεί να φέρει την ανάπτυξη, θα είναι απλώς ακόμα ένα λιθαράκι προς αυτή την κατεύθυνση.

Παραθέτω επίσης ορισμένες εικόνες όπως και linksγια τη καλύτερη κατανόηση της πρότασης.

Siena Drone Awards:  https://droneawards.photo/

NYC Drone Film Festival: https://www.nycdronefilmfestival.com/

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69