Logo

Έξι χρόνια λειτουργίας συμπλήρωσε το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Βέροιας

Περισσότερες από 450 γυναίκες επισκέφτηκαν το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Βέροιας από τον Οκτώβριο του 2013, λαμβάνοντας υπηρεσίες ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης, νομικής συμβουλευτικής και πληροφόρησης αλλά και εργασιακής συμβουλευτικής.

Κάθε ενήλικη γυναίκα που είτε υφίσταται βία οποιασδήποτε μορφής (ψυχολογική, λεκτική, σωματική, σεξουαλική, οικονομική), είτε ανήκει σε ευάλωτη κοινωνική ομάδα (γυναίκα άνεργη, μονογονέας, πρόσφυγας, μετανάστρια, ΑμεΑ κ.λπ.) μπορεί να απευθυνθεί στο εξειδικευμένο στη συμβουλευτική γυναικών επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου που αποτελείται από ψυχολόγο, κοινωνική λειτουργό και νομική σύμβουλο. Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής.

Σκοπός των παρεχόμενων υπηρεσιών από το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης, το οποίο αποτελεί μέρος του Πανελλήνιου Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, είναι η ενδυνάμωση των γυναικών, η επανάκτηση της αυτοεκτίμησής τους και η ενθάρρυνση να «σπάσουν τη σιωπή τους», ώστε να αναλάβουν την ευθύνη της επαγγελματικής, προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής και να πάρουν οι ίδιες τις καλύτερες αποφάσεις για το μέλλον τους.

Κατά τη διάρκεια των 6 ετών λειτουργίας του, το επιστημονικό προσωπικό του Συμβουλευτικού Κέντρου υλοποίησε πλήθος δράσεων για την πρόληψη, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σε θέματα ισότητας των φύλων, αντιμετώπισης της βίας και πολλαπλών διακρίσεων κατά των γυναικών. Ενημερωτικές ομιλίες διεξήχθησαν σε συνεργασία με πολλούς φορείς, όπως η Αστυνομική Διεύθυνση Ημαθίας, η Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, το Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, Πολιτιστικοί και Αθλητικοί Σύλλογοι, ο Δικηγορικός Σύλλογος Βέροιας, το Πρωτοδικείο Βέροιας, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Βέροιας, ο Ιατρικός Σύλλογος Βέροιας, τα ΚΑΠΗ Βέροιας, ο Δήμος Νάουσας, ο Δήμος Αλεξάνδρειας, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Αγίας Βαρβάρας κα.

Μία από τις σημαντικότερες δράσεις, μεταξύ άλλων, αποτελεί η παρέμβαση στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κατά την οποία μαθητές Ε’ - ΣΤ’ Δημοτικού και Γ’ Γυμνασίου - Α’ Λυκείου, μέσα από μια σειρά βιωματικών ασκήσεων, ενημερώνονται για θέματα έμφυλων στερεοτύπων-προκαταλήψεων, έμφυλης βίας καθώς και για τους τρόπους αντιμετώπισης και αποφυγής της.

Παράλληλα με τις δράσεις ευαισθητοποίησης, πρωταρχικό ρόλο στο έργο του Συμβουλευτικού Κέντρου διαδραματίζουν και οι δράσεις δικτύωσης με τοπικούς φορείς και υπηρεσίες, με στόχο  την αποτελεσματική συνεργασία και την ουσιαστικότερη ανταπόκριση στα αιτήματα των εξυπηρετούμενων γυναικών.

Αναπόσπαστο κομμάτι των δράσεων συνιστά, τέλος, η παρακολούθηση και η συμμετοχή των στελεχών του Συμβουλευτικού Κέντρου σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες, η οποία συμβάλλει εν γένει στην ανάπτυξη και τη βελτίωση των δεξιοτήτων τους.

Η εν λόγω δράση/Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).

Οι υπηρεσίες του Συμβουλευτικού Κέντρου παρέχονται δωρεάν.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα με Παρασκευή 08:00 – 16: 00

Διεύθυνση: Καπετάν Άγρα 3Α

Τηλέφωνο: 23310 65304

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb