Ερωτήσεις του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ στην Βουλή για την στήριξη των ροδακινοπαραγωγών

rodakino

Ερωτήσεις στην Βουλή για το τι μέτρα στήριξης θα λάβει η κυβέρνηση για να στηρίξει τους παραγωγούς ροδάκινου που επλήγησαν φέτος κατέθεσαν προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ο βουλευτής της ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Θωμάς Ψύρρας. 

 Η ερώτηση του ΚΚΕ

Στο κείμενό του ο κ. Κωνσταντινίδης αναφέρει: "Σε τραγική κατάσταση είναι οι ροδακινοπαραγωγοί και σε αβεβαιότητα και αγωνία οι φρουτοπαραγωγοί γενικά, εξαιτίας του ρωσικού εμπάργκο. Η συμμετοχή της κυβέρνησης στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για την αγορά της Ουκρανίας, μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ από τη μια και Ρωσίας από την άλλη, και η στοίχιση της Ελλάδας στην ευρωκοινοτική πολιτική έχει θύματα κυρίως τους ροδακινοπαραγωγούς. Οι οποίοι αν και έχουν καταναλώσει ώρες δουλειάς, αλλά και χρήματα για αγορά λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, ενέργειας, συλλεκτικά κ.ά προκειμένου να φτιαχτούν καλά και ποιοτικά φρούτα, βρίσκονται αντιμέτωποι με την καταστροφή. Όση παραγωγή πήραν οι εμποροβιομήχανοι είναι σε εξευτελιστικές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής, αφού εκβιάζουν με το εμπάργκο.

Ταυτόχρονα, ΕΕ και κυβέρνηση, παρά την τεράστια καταστροφή, αποφάσισαν να διαθέσουν συνολικά 30 εκατ. ευρώ για Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία και Ελλάδα ως αποζη¬μίω¬ση για τα προϊόντα που έπληξε το εμπάργκο, όταν στην Ελλάδα και μόνο για τους ροδακινοπαραγωγούς, η ζημιά αφορά 60.000 τόνους, αξίας πάνω από 40 εκατ. ευρώ.

Κι ενώ είναι ολοφάνερη η απροθυμία της ΕΕ να συνδράμει τους αγρότες που καταστρέφονται, η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να καλλιεργεί αυταπάτες ότι θα αποζημιωθούν και ότι η διαπραγμάτευση στην ΕΕ δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Αυτή είναι η ΕΕ και ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, η αγροτιά μένει ξεκρέμαστη απέναντι από φυσικές καταστροφές, αφού εισφορές για ΕΛΓΑ πληρώνει, αποζημιώσεις όμως για καταστροφές δεν παίρνει, ούτε για φυτοασθένειες και ζωονόσους, ούτε από τις συνέπειες των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών όπως τώρα με το εμπάργκο της Ρωσίας.

Ωστόσο η κυβέρνηση οφείλει να υπερασπιστεί την ντόπια παραγωγή και τα συμφέροντα των φρουτοπαραγωγών και συνολικά των μικρομεσαίων αγροτών, διαχωρίζοντας τη θέση της από τις κυρώσεις της ΕΕ. Να στηρίξει έμπρακτα το χαμένο εισόδημα της μικρομεσαίας αγροτιάς και σε σύγκρουση με τις ευρωπαϊκές αντιαγροτικές πολιτικές. Να πάρει μέτρα κρατικής συγκέντρωσης της παραγωγής, που απομένει αδιάθετη, και να δοθεί σε Νοσοκομεία, Στρατό, Ιδρύματα, άνεργους, κ.α καλύπτοντας τους παραγωγούς με τιμές πάνω από το κόστος. Να αξιοποιήσει για μεταποίηση τα αποθέματα με τις ίδιες τιμές παραγωγού, συμπληρώνοντας τις τιμές της μεταποίησης (χυμός, μαρμελάδες, κ.ά.) και όχι να διαχωρίζει τιμές παραγωγού, ανάλογα αν οι αγρότες είναι μεμονωμένοι ή ενταγμένοι σε ομάδες παραγωγών .

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κυβέρνηση: 1) τι μέτρα θα πάρει για την άμεση και γρήγορη συγκέντρωση και διάθεση της παραγωγής και της αναπλήρωσης του εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών με ενιαίο τρόπο (μεμονωμένοι και μη), προκειμένου να μην καταστραφούν και να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητα. 2) Τι προγραμματίζει για τη διάθεση της φρουτοπαραγωγής που θα ακολουθήσει (ακτινίδια, μήλα κ.ά) και συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο του εμπάργκο;".

Η ερώτηση της ΔΗΜΑΡ

Στο κείμενο της ερώτησής του ο κ. Ψύρρας αναφέρει: "Το ρωσικό εμπάργκο έθεσε σε κίνδυνο όχι μόνο τη διάθεση της φετινής παραγωγής, αλλά και την παραγωγή της επόμενης χρονιάς.

Έστω κι αν η Κομισιόν αποδεχτεί πλήρως τα τέσσερα σημεία της ελληνικής πρότασης για τους ροδακινοπαραγωγούς (εξομοίωση μεμονωμένων παραγωγών με τους οργανωμένους, επέκταση προορισμών απόσυρσης, δυνατότητα σύναψης συμβάσεων των μη μελών οργανώσεων παραγωγών με ένα ισοδύναμο σχήμα αναγνωρισμένο από το κράτος μέλος, αύξηση του ποσού που κατανέμεται στην ελλάδα υπολογισμένο με βάση το ποσοστό εξαγωγών της κάθε χώρας), τα ποσά που κατανέμονται -ακόμα κι αν διπλασιαστούν ή και τριπλασιαστούν- είναι κυριολεκτικά «ψίχουλα». Η ζημία είναι έτσι κι αλλιώς πελώρια και δεν ικανοποιείται με οποιαδήποτε αποζημίωση.

Εκτός των κινήσεων που πρέπει να γίνουν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα πρέπει να προστατεύσει τους παραγωγούς της.
Επειδή το εμπάργκο και η αδυναμία διάθεσης των ροδάκινων θέτει ζήτημα επιβίωσης των ροδακινοπαραγωγών.
Επειδή τίθεται πιεστικά το ζήτημα συνέχισης της παραγωγικής δραστηριότητας.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Θα καταβληθούν απευθείας οι αποζημιώσεις, ώστε να μπορέσουν οι ροδακινοπαραγωγοί να ανταποκριθούν όσο γίνεται στις υποχρεώσεις τους;
2) Θα αποζημιωθούν οι χαλαζόπληκτοι αμέσως από τον ΕΛΓΑ;
3) Θα υπάρξει πάγωμα των εισφορών προς το δημόσιο για όσους ζημιώθηκαν από το εμπάργκο;
4) θα υπάρξει πάγωμα των εισφορών προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και τις τράπεζες;".