Η δυσβάσταχτη φορολογία και η φετινή ακαρπία στα συμπύρηνα "πνίγουν" τους αγρότες

Η φορολογία εισοδήματος, η αποζημίωση της φετινής ακαρπίας στα συμπύρηνα ροδάκινα και το θέμα των αλλοδαπών εργατών γης απασχόλησαν τους αγρότες της Βέροιας στην σύσκεψη που διοργάνωσε ο τοπικός αγροτικός σύλλογος.

Για την φορολογία εισοδήματος, ο Θόδωρος Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι η φετινή φορολογία είναι δυσβάσταχτη και άδικη. Σημείωσε ότι οι υποσχέσεις που άκουγαν οι αγρότες δεν υλοποιήθηκαν και τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τον αγροτικό κόσμο. Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι οι αγρότες ζητούν την κατάργηση της προκαταβολής φόρου, τον υπολογισμό της οικογενειακής εργασίας στα έξοδα, να μην ισχύσει το τεκμαρτό εισόδημα, να είναι αφορολόγητες οι αποζημιώσεις και οι επιδοτήσεις.

Για την μετάκληση αλλοδαπών εργατών γης, τόσο ο κ. Παπακωνσταντίνου όσο και ο κ. Χαλκίδης σημείωσαν ότι υπάρχει μια εξέλιξη σύμφωνα με την οποία οι αλλοδαποί εργάτες θα ενσωματωθούν σε πιο χαμηλή ασφαλιστική κατηγορία και το κόστος ασφάλισης θα μειωθεί στα 114 ευρώ το μήνα συν 50 ευρώ το παράβολο της μετάκλησης.

Όσον αφορά την ακαρπία που σημειώθηκε στα συμπύρηνα από τις χαμηλές θερμοκρασίες, ο κ. Χαλκίδης τόνισε ότι η ζημιά είναι μεγάλη και δεν υπάρχει διάθεση από τον ΕΛΓΑ να αποζημιώσει την ζημιά για παγετό. "Δεν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στα φετινά έξοδα. Επίσης υπάρχουν παραγωγοί που δεν πληρώθηκαν τις περσινές αποζημιώσεις. Την Δευτέρα θα έρθει κλιμάκιο του ΕΛΓΑ για να δει τις ζημίες. Εμείς θα είμαστε εκεί" σχολίασε ο κ. Χαλκίδης.

Ο συνεργάτης του υπουργού, του κ. Αποστόλου, ο Δημήτρης Χαμπίδης τόνισε ότι τόσο ο Τσίπρας όσο και ο Αποστόλου είδαν από κοντά τα προβλήματα και ακούνε τις προτάσεις που τους καταθέτουν.

Για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, είπε ότι ο κανονισμός είναι απαράδεκτος αλλά αυτός ισχύει από την προηγούμενη κυβέρνηση και με βάση αυτών έγιναν οι εκτιμήσεις. Ο κ. Χαμπίδης είπε ότι υπάρχει διάθεση να δοθεί λύση γι αυτό έρχεται στην Βέροια κλιμάκιο του ΕΛΓΑ και πρόσθεσε οτι τον Φεβρουάριο θα αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ.

Για την φορολογία είπε ότι για τα εισοδήματα του 2014 δεν μπορεί να αλλάξει κάτι πάρα μόνο οι παρεμβάσεις για το αφορολόγητο των επιδοτήσεων, αποζημιώσεων.

Για τους αλλοδαπούς εργάτες γης σημείωσε ότι το θέμα ρυθμίστηκε και θα γίνει προσπάθεια να καλύψει τις περισσότερες περιπτώσεις από φέτος.

Κλείνοντας ο κ. Χαμπίδης σημείωσε ότι στόχος του Υπουργείου είναι η δημιουργία ενός φορέα για την διαχείριση του ροδάκινου. Επίσης σημείωσε ότι στο τέλος του Μάη θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς και πρόσθεσε ότι στόχος του Υπουργείου είναι να περιορίσει τα "στέκια" (κέντρα παραλαβής) κι εκεί που συγκεντρώνονται τα φρούτα να τηρούνται κάποιες προδιαγραφές για να εφαρμοστούν οι κανόνες υγιεινής, να περιοριστεί το μαύρο χρήμα και για να στηριχθούν οι οργανωμένες μονάδες.